16-08-2008

Vorig weekend...

Het voorbije weekend trokken we naar Otavalo, een toeristisch stadje dat gekend is voor zijn talrijke 'indiaanse' bevolking. Het is een tweetal uurtjes rijden van Quito. Als we de bus nog maar net zijn afgestapt, biedt iemand ons slakjes aan. We hoorden dat er in België een slakkenplaag was. Wel, hier worden die levende beestjes met wat zout en citroen opgegeten.

Elke zaterdag vindt in Otavalo een grote markt plaats. Je kan er artesanaat, dieren, groenten en fruit kopen. Wij gaan op zoek naar een hangmat. En treffen een slapende man tussen een stapeltje hoofddeksels.

We lopen dus voorzeker in de juiste richting. Anneleen vindt dromenvangers, ook zeer nuttig. Een straat vol kunstmatige dromenvangers (van kunststof), met beelden van Indianen en paarden uit de Verenigde Staten. Maar als we wat verder lopen, treffen we ook 'echte' dromenvangers aan. Van iemand die ze zelf maakt van 'caucho', een slingerplant. Zoals ze ze vroeger ook maakten, beweert de verkoper.

Wel, uiteindelijk vinden we ook de hangmatten en kopen twee eenvoudige, witte, katoenen exemplaren. En we schaffen ons wat versieringen voor het lichaam aan: een armbandje en halskettingen.

Wat zo leuk om zien is, zijn de traditioneel gekleedde jongeren die evenzeer met de gsm bellen, op internet chatten,... Traditie behouden en toch meegaan met de tijd... Het lijkt ideaal. Het meest kenmerkende aan de vrouwen is dat ze een hele reeks gouden kettingen rond hun hals dragen. En die zijn uiteraard ook te koop op de markt.
Stijn

Geen opmerkingen: