21-08-2008

Ook te lezen op www.lerarenblogs.be

Met VVOB in Ecuador

Zowat een 3-tal maanden geleden kwamen Anneleen en ik aan in Quito, Ecuador. Daarvoor hadden we 2 jaar in Peru gewoond. Alles was er armer, eenvoudiger, maar ook wel heel gezellig dorps. Een verschil dus met de vrij grote, anonieme stad waar we nu wonen. Quito telt als hoofdstad 1,5 miljoen inwoners en ligt op een hoogte van 2.800 meter.De stad vierde onlangs enkele keren feest. Voor de 199 jaar onafhankelijkheid van Ecuador. En ietsje langer geleden intussen: omdat Quito de Latijns-Amerikaanse 'Champions League' won tegen een Braziliaanse ploeg.

De huidige president, Rafael Correa, is sinds een 2-tal jaar aan het bewind. Hij heeft een Belgische vrouw. Correa tracht het verschil te maken ten opzichte van zijn voorgangers. Hij hoopt dat de nieuwe grondwet op 28 september zal goedgekeurd worden door de bevolking. Dat zou een ommekeer in het land brengen. De bedoeling is tal van sociale hervormingen door te voeren. De president steunt bijvoorbeeld het onderwijs via een 10-jarenplan.

En waarom zijn Anneleen en ik hier terecht gekomen? Anneleen droomt al van haar 8ste levensjaar ontwikkelingswerk te kunnen doen. Werken als juf in een school uit het zuiden. Mijn motivatie groeide vanuit een interesse voor andere culturen. Aan de andere kant van de wereld gaan wonen doet je met nieuwe ogen kijken, een nieuw leven starten. Het leven is hier aangenaam. Een relatief gunstig klimaat en warme, vriendelijke mensen. En hier is zoveel werk te doen, anders dan in België waar je het soms alleen maar over de 'franjes' hebt. Mijn nieuwe werkgever VVOB heeft hier een ambitieus, maar heel interessant programma voor het basisonderwijs gestart. En wij kenden de regio vanuit onze eerdere onderwijservaring in Peru.

Het letterwoord VVOB stond vroeger voor 'Vlaamse Vereniging voor Opleidingsprogramma's in het Buitenland'. Intussen is het in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking 'not done' om mensen vanuit het Noorden met uitvoerende taken naar het Zuiden te sturen. VVOB staat nu dus voor: 'Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand'. Projecten worden programma's. En coöperanten worden eerder planners, organisatoren en ondersteuners van ontwikkelingsprocessen. Je moet als coöperant inhoudelijk uiteraard ook op de hoogte zijn, ervaring hebben in leidinggeven en de taal van het land spreken.

Het programma waar ik aan meewerk, heet 'Escuelas Gestoras del Cambio ', leidinggevende scholen van de verandering. We werken samen met het Ministerie van Onderwijs van Ecuador aan de bijscholing van leerkrachten, de lerarenopleiding en de verbetering van onderwijsdiensten. Op dit moment voeren we een 'baseline'studie uit om te weten met wie we te doen hebben en waar we staan op het vlak van onderwijs in een tiental provincies. Het onderwijs in Ecuador staat er niet zo goed voor. Het heeft geen goede naam. Leerkrachten verdienen weinig en de kwaliteit van het onderwijs is uitermate zwak.
kantoor Dinamep

Enkele dagen per week werk ik ook op de afdeling 'Dinamep', het onderdeel van het Ministerie van Onderwijs dat verantwoordelijk is voor de bijscholing van de huidige leerkrachten en de opleiding van nieuwe leerkrachten in de hogescholen. Ik werk in het team van de lerarenopleiding. En het is nog steeds wennen aan de manier van werken. De ploeg bestaat uit een 10-tal mensen, alleen vijftigers en zestigers. De werkruimtes zijn niet erg fris. En de werksfeer is weinig stimulerend. Een van mijn collega's is psychisch ziek, zit de hele tijd voor zich uit te staren. Er wordt vrij weinig echt gewerkt. Men discussieert heel graag. Onlangs hield ik een presentatie over de lerarenopleiding van de hogescholen in Vlaanderen. Dat trok erg de aandacht en lokte veel reacties uit. Hoop dat we met het nieuwe programma niet alleen inhoudelijke verbeteringen kunnen aanbrengen, ik reken ook op een betere en meer dynamische manier van werken. We zijn daarvoor alvast met een ploegje van enkele Vlaamse collega's: Piet De Vuyst als coördinator, Nele De Backer voor bijscholing en ikzelf. We werken uiteraard in permanent overleg met onze Ecuadoriaanse collega's. Heel boeiend!

uitzicht vanuit kantoor Dinamep

Stijn Janssen

Geen opmerkingen: