14-08-2008

Huis-, tuin- en keukenpraat ...

Na een tweetal weken in ons nieuwe huisje, is het hoog tijd voor een uitgebreide beschrijving en meer foto’s …

-Ons appartement is gelegen tussen het werk van Stijn en het Parque Metropolitano. Dit is een heel groot bos aan de rand van de stad, zeg maar de groene long van Quito. Ideaal om te fietsen, wandelen en lopen. Onze wijk heet 'El Batán'. Deze woonwijk bestaat uit 2 delen: enerzijds een afgesloten deel met nieuwe, sjieke, halfhoge appartementsgebouwen. Aan de ingang is een slagboom met bewaking waar je je identiteitskaart moet afgeven en in ruil een bordje met ‘bezoeker’ krijgt. Dit moet je voor je autoraam plaatsen. Daarnaast heeft ieder gebouw op zich ook nog eens een afzonderlijke bewaker. Echt overdreven! Allesbehalve gezellig. Anderzijds is er een open deel met oudere huizen en af en toe een klein kruidenierswinkeltje. Veel sfeervoller. In dit deel wonen wij. Stijn kan te voet of met de fiets naar het werk gaan. ’s Morgens dalen en ’s avonds stijgen. In de buurt is er ook een bakker, een supermarkt, een shoppingcenter en een openbaar zwembad met sauna en Turks stoombad. We wonen rustig (Je hebt niet het gevoel dat je in de stad zit.), maar toch dicht bij alles. Qua ligging kan het dus echt niet beter!

-We zitten op het eerste verdiep van een oud huis. Op het gelijkvloers wonen de zus, de broer en de ouders van onze huisbaas. Nancy (de zus) is verantwoordelijk voor de verhuur van het appartement. Zij heeft alles gehoord en gezien. Je kan je geen betere bewaker indenken! Daarbovenop hebben we een voordeur met 2 sloten en ervoor een ijzeren hekken. Wat hebben de Quiteños toch met ‘seguridad’? Echt paranoïa zijn ze hier … Misschien omdat (stinkend)rijk en (straat)arm hier zo dicht bij elkaar wonen?!

-We hebben een ruime leefruimte met hoge plafonds en grote ramen waarlangs veel daglicht naar binnen komt. Het zicht op de stad is ronduit spectaculair! Iedere morgen om kwart voor 8 zien we het KLM-vliegtuig landen. In de living is er een open haard. Centrale verwarming hebben ze niet in Ecuador. Maar ’s morgens en ’s avonds kan het hier behoorlijk fris zijn. Dus een verwarmend vuurtje is dan meer dan welkom. En nog een leuk detail: In het midden van de living staat er een schattig ingebouwd antieken kastje.

-De keuken is niets speciaals. Alhoewel … We hebben 2 (!) kookfornuizen en 2 (!) ovens. Telkens één op gas en één op elektriciteit. We gebruiken vooral die op gas. Beter voor het milieu en voor de portemonnee. Hier in Ecuador is gas supergoedkoop! Elektriciteit daarentegen … En, niet te vergeten: We hebben zelfs warm water! In Abancay was ‘gewoon’ water al een probleem, laat staan warm water …

-Bij de keuken is er nog een plaats voor ‘el comedor diario’. Hier stond een grote houten tafel met banken. Maar, om economische en esthetische redenen , hebben we deze naar de eetkamer verhuisd. Weeral een kost minder en de tafel komt daar beter tot haar recht.

-Naast de keuken is er nog een soort bergruimte met grote kasten en rekken. Het plafond is van plastieken doorschijnende golfplaten. Deze ruimte heeft dus meer iets weg van een serre dan van een berging. Ons plan is om hier een stukje Tropisch Regenwoud te maken. We zijn al volop op zoek naar aangepaste planten. Mini-palmboompjes en co …

-En natuurlijk zoals in ieder degelijk latino-huis, hebben we naast de keuken ook een badkamer en slaapkamer voor de meid en het washok. Veel minder mooi afgewerkt dan de andere ruimtes. (Jaja, ondanks dat de kolonisatie al lang voorbij is, blijven alle mogelijke vormen van slavernij hier verderbestaan …) Wasmachine en droogkast zaten in de prijs inbegrepen. Op het eerste zicht leek dit oude brol. Maar na een eerste test, blijkt alles naar behoren te werken. Er is zelfs de mogelijkheid om met warm water te wassen. ’t Kan niet op. In Abancay was een wasmachine op koud water al luxe. En de droogkast moest daar nog uitgevonden worden, denk ik. ;-)

-We hebben een gezellig terras met 2 barbecues en een artisanale pizza/broodoven. De hangmat heeft ook al zijn plaatsje gekregen.

-Aan de achterkant van het huis ligt het slaapgedeelte. We hebben 3 slaapkamers en 2 badkamers. Met een elektrische tank voor warm water. Weg met die levensgevaarlijke ‘termas’ van in Abancay! In het begin vonden we de badkamers heel donker en verschrikkelijk lelijk. Maar uiteindelijk valt het nog wel mee … Ah ja, en we hebben ook nog een ‘baño social’. Het toilet voor de gasten. (Na 2 maanden huizen zoeken, beheers ik het vakjargon van de immobilieënsector als geen ander.) In alle slaapkamers zijn grote ingebouwde kasten. Dus aan opbergruimte zeker geen gebrek! En overal hangen Romeinse gordijnen (Zo noemen ze dat hier …) van bamboe.

-Ten slotte hebben we nog 2 extra ruimtes. De ene naast onze slaapkamer en de andere een verdiep hoger. We hebben elk één mogen kiezen om ermee te doen wat we willen. Stijn heeft de eerste gekozen om er een meditatieruimte van te maken. En ik heb de tweede gekozen. Dit wordt mijn werkkamer. Deze plaats heeft heel veel boekenrekken en weerom grote ramen met een schitterend zicht over de stad.

Voilá, dit was de beschrijving van ons huis. Zoals je kan zien, is het een groot en degelijk appartement. Een hele verandering, en hopelijk verbetering, met Abancay … We zijn content! Laat het Ecuadoriaanse leven nu maar echt beginnen!! En iedereen die op bezoek wil komen, is meer dan welkom … Plaats genoeg!

Anneleen

Geen opmerkingen: