01-09-2008

Ecuador op de Olympische Spelen?

In Ecuador zond geen enkel TV-kanaal de Olympische Spelen volledig uit omdat er niet voor de rechten werd betaald. Toch konden we af en toe de samenvattingen zien.

Onder de collega's werd het een wedstrijdje België - Ecuador. Beide landen tellen ongeveer evenveel inwoners. Een vergelijking is dus eerlijk?

Het zag er lang naar uit dat Ecuador zou winnen van België met haar ene zilveren medaille in het snelwandelen. Maar uiteindelijk klopte België Ecuador net voor de eindstreep met een gouden en een zilveren medaille. Op de wereldranglijst staat België nu op de 46ste plaats en Ecuador op de 72ste plek.

Ik had al aan mijn collega's verteld dat de fysieke ontwikkeling in ons onderwijs niet zo zwaar doorweegt als in Duitland, Groot-Brittannië of Nederland. Vergeleken met Peru (geen enkele medaille behaald met zijn 28 miljoen inwoners) merk je dat Ecuadorianen wel meer aan sport doen, maar hier is het onderwijs ook niet zo sterk afgestemd op sport. Vermoedelijk zijn de budgetten om de topsporters te ondersteunen ook kleiner, vergeleken met België.

Een nieuwsje in de rand... De winnaar van de Ecuadoriaanse medaille, Jefferson Pérez, is al langer een bekende figuur. Hij werd enkele jaren geleden ingeschakeld om zich achter een overheidscampagne voor meer punctualiteit te zetten. In die periode bleef de president gewoon uren te laat toekomen op bijeenkomsten. De atleet daarentegen kwam gewoonlijk maar een tiental minuten te laat. Ook een goede prestatie in dit land.

Stijn

Geen opmerkingen: