21-09-2008

Duiveluitdrijving?

Als je hier het woord 'viáticos' hoort, hangt er al vlug een vreemd soort spanning in de lucht. Ik lees in het woordenboek dat 'viático' laatste sacramenten betekent. Sommige functionarissen van het ministerie van onderwijs zijn heuse 'viaticeros', zegt men smalend. 'Viaticar' betekent volgens het woordenboek: de laatste sacramenten toedienen. Ik zie de link niet meteen met wat men hier in de praktijk bedoelt met 'viático'. Binnen het Ministerie van Onderwijs slaat het immers op een vast bedrag van 90 dollar per dag dat je als functionaris ontvangt om naar de provincies te reizen. Voor die mensen is het eigenlijk een soort extra loon. In principe dient het om je onkosten te dekken. Als je echter zuinig bent, kan je een groot deel van het bedrag overhouden. Het effect is dat iedereen van het ministerie graag naar de provincies reist.
Dit zorgt voor een strijd tussen de mensen die voortdurend naar de provincies reizen (de 'viaticeros') en degenen die niet mee kunnen of mogen. De afdeling 'Lager Onderwijs' van het Ministerie van Onderwijs had tot voor kort het monopolie op die reizen en liet dat natuurlijk niet graag los. We willen daar echter graag verandering in brengen. Vanuit ons onderwijsprogramma vinden we immers dat de verschillende onderwijsdiensten moeten vertegenwoordigd zijn.
Als VVOB het vervoer heen en weer moest betalen, dan wilden onze medereizigers liever het vliegtuig (uiteraard duurder...) nemen in plaats van de bus. Als we dan ter plekke waren, kozen zij een ander en goedkoper hotel. Om meer geld over te houden voor zichzelf. Dat zorgde ervoor dat we niet eens samen waren om ervaringen uit te wisselen en allerlei te bespreken.

Toen we het probleem tijdens een vergadering wilden aankaarten, zorgde dat voor hoge spanning. Geen sprake van de reizen open te trekken naar andere diensten.
Ik sprak ook over het feit dat de duivel mee was tijdens onze uitstappen. Niet verwijzend naar de medereizigers zelf, maar naar de 'viaticos' die ons uit elkaar deden gaan in plaats van samen te brengen. De meesten begrepen de boodschap, maar een oplossing is er nog niet meteen. Die moet op een hoger niveau worden besproken omdat de viaticos deel uitmaken van de officiële reglementering.

Het is heel menselijk dat de functionarissen van het ministerie meer willen verdienen, maar een loon mag niet verward worden met een onkostenvergoeding, anders creëer je onduidelijkheid en ondermijn je de activiteiten.

Stijn

Geen opmerkingen: