07-09-2008

Esmeraldas en haar zwarte parels

Tot een week geleden waren we in Esmeraldas, een stad in het noord-westen van Ecuador. Op 6,5 uurtjes rijden met de bus vanuit Quito. Eerst moest ik er zijn voor het werk, daarna kwam Anneleen na voor een weekendje aan de kust.

Esmeraldas betekent 'smaragden'. De hoofdstad van de gelijknamige provincie heeft een belangrijke haven waar olie, landbouwproducten en edelstenen verscheept worden. Toch is Esmeraldas een van de armste gebieden van het land. Ook het onderwijs is er erg zwak.

Als je in Esmeraldas rondloopt, zie je een meerderheid van Afro-Ecuadorianen. Hun voorouders zijn er terechtgekomen toen een slavenboot, onderweg naar Guayaquil, voor de kust zonk. Een aantal slaven kon naar het land zwemmen en vestigde er zich.

Ik voelde me vertrouwd met de Afrikanen in Esmeraldas. Temeer omdat uit de diaspora-kaarten viel af te lezen dat ze vooral uit de omgeving van Gambia en Senegal afkomstig zijn. De muziek, de dans, de manier van omgaan met elkaar... Zalig en intens. Of hoe het leven ook kan zijn. Hieronder enkele sfeerfoto's en een video van het bezoek aan een dansschool.



Klik VOOR VIDEO


Stijn

Geen opmerkingen: