08-09-2008

'Terras van Vlaanderen' in Ecuador

In Tonsupa, een kustdorpje in de buurt van Esmeraldas, kan je iets drinken of eten in 'La terraza de los Flandes'. Het terras van Vlaanderen. Het ligt op de eerste verdieping met zicht op de zee en de talrijke cocktailbars op het strand. De zaak is van een Vlaams-Ecuadoriaans koppel. De man is afkomstig uit Neerpelt, heeft ook een hotelletje en werkt als een soort schepen voor milieu en toerisme in Muisne, een kuststadje in de buurt.

Alvorens je de menukaart raadpleegt, kan je lezen over Vlaanderen. Bijvoorbeeld: dat de economische welvaart is te danken is aan het onderwijs, het sociale klimaat en de grote productiviteit. Zo, dat weten de Ecuadorianen ook alweer.

Als je aan de specialiteiten geraakt, lees je dat je een 'Vlaamse vissoep', een 'Belgische Vlag' of 'Bakplaat uit Vlaanderen' kan eten. Het lekkerste gerecht is voorzeker de 'Esumacao', een mix van zeevruchten, voldoende voor 2 personen. De 'encocado' smaakt ook fantastisch. Dat is vis in een cocossaus. Misschien zelf eens uitproberen?
Kook een typisch Ecuadoriaans kustgerecht... en organiseer je eigen 'Terras van Ecuador' .
Encocado van scampi's
Ingrediënten:
1 pond scampi's (gepeld) of 2 pond vis - 1 sjalot (ui) fijn gehakt
1/2 kop ui fijn gehakt - een beetje fijn gehakte pili pili, 4 theelepeltjes fijn gehakte, verse coriander - 4 theelepeltjes fijn gehakte, verse peterselie - 5 fijn gehakte lookteentjes - 1/4de theelepeltjes peper en zout - een halve theelepel komijn - 4 lepels olie - 1 grote, rijpe en fijngesneden tomaat - 3 kopjes cocosmelk.
Richtlijnen:
1. Sauté van sjalot, ajuin, pili pili, coriander, peterselie, look, tomaat, zout, peper, komijn en olie (eventueel een 'Ole Hot'n Fruity Sauce'). Voeg de scampi's of vis toe. Sauté voor 2 minuten. Voeg 2 kopjes cocosmelk toe, kook, dek af met deksel, en warm 10 minuten verder op op een laag vuurtje.
2. Voeg de overgebleven cocosmelk toe, kook nog eens 10 minuten. Gecombineerd met rijst en gebakken bananen. Klaar!
Euh, we hebben het zelf nog niet geprobeerd. Laat je ons weten of het gesmaakt heeft?
Stijn

Geen opmerkingen: