21-09-2008

En wat is er van de bouw van Tarpurisunchis?

Tot begin februari van dit jaar waren Anneleen en ik aan het werk bij Tarpurisunchis, een NGO die de onderwijshervormingen van de Peruaanse regio Apurímac aanstuurt. Een van hun prioriteiten op dit moment, is de bouw van een nieuwe, eigen plek: een modelschool voor een 500-tal kinderen en een kantoorruimte voor het hervormingsteam.
Wat is al afbetaald en gebouwd?
- Een terrein van 7,000 vierkante meter.
- 70 procent van de ommuring (altijd belangrijk voor scholen in Latijns-Amerika).
- Het administratief gebouw met 6 lokalen en twee toiletten.
- De ruwbouw van de kleuterschool (met 6 klaslokalen).
- De nivellering van sportvelden.

Ingenieur Percy, met op achtergrond: de ruwbouw van de kleuterschool

Om volgend schooljaar te verhuizen (maart 2009), moeten de volgende werken nog betaald en gerealiseerd worden:

- afwerking van de 6 klaslokalen van de kleuterschool (ong. 30.000 euro),
- ruwbouw van 2 klaslokalen van lagere school (ong. 28.000 euro),
- afwerking van 2 klaslokalen van de lagere school (ong. 10.000 euro)
- aansluiting elektriciteit (ong. 3.500 euro)
- toegangsweg (2.500 euro)
- aansluiting waterleiding,
- afwerking sportvelden,
- toiletten,
- afwerking ommuring.

Tot hiertoe heeft Tarpurisunchis kunnen bouwen met de gelden die Anneleen en ik hielpen inzamelen.

Groepje van 4 deelnemers aan laatste bouwkamp met ex-collega's Tarpurisunchis

Afgelopen maanden vonden nog twee bouwkampen van de Bouworde plaats. 'De school met de Bijbel' uit Bilzen, die zelf aan het bouwen gaat, steunde Tarpurisunchis eveneens. Kinderen en leerkrachten organiseerden onder meer een wafelverkoop. En Vandersanden Steenfabrieken uit Riemst deed ook nog eens een storting. Zonder ons is de fondsenwerving nu uiteraard moeilijker, maar het zal niet anders kunnen. Javier Malpartida, directeur van Tarpurisunchis, schrijft sinds enkele dagen Europese contacten aan. In Peru zelf is het heel moeilijk om voor dit initiatief financiële steun te vinden.

Anneleen en ik zijn nog geregeld in contact met Tarpurisunchis en helpen hen af en toe aan vrijwilligers. Vooral Vlamingen zijn welkom. Javier ondervond intussen dat het betrouwbare en hard werkende mensen zijn... 'Viva Flandes', laat ie dus weten. Hij kreeg begin juli de hulp van twee wereldreizigers, Margo en Erik. Die werkten een 3D-animatie uit. Op hun blog schreven ze een berichtje over Tarpurisunchis en hun werk (klik op woorden in 't vet).

Onlangs ontvingen we zelf het bezoek van Thomas, iemand die vorig jaar net niet aan een bouwkamp deelnam. Vorige week mailde ons een studente lerarenopleiding die graag in de school van Tarpurisunchis stage wil lopen. En enkele dagen geleden bezochten ons Kristof en Maria, een Belgisch-Zweeds koppel. Kristof studeert bouwkunde en gaat in maart 2009 waarschijnlijk op stage bij Tarpurisunchis. Zijn Zweedse vriendin, Maria, is dokteres en zal in Abancay en omgeving als vrijwilligster aan de slag gaan.

Leuk bezoek: Kristof en Maria

Stijn

Geen opmerkingen: