01-06-2008

Op zoek naar een gezellig nest.

De stad waar we zijn terechtgekomen, is toch wel verschillend ten opzichte van Abancay. Een anonieme grootstad op het eerste zicht. Je vindt er wel alles. Zeker voor ons buikje. En als hoofdstad lijkt het ons nog relatief rustig, ondanks de verkeersdrukte rond de piekuren. Het openbaar vervoer lijkt beter georganiseerd, maar is daarom niet altijd efficiënter. De mensen lijken vriendelijk, politiek bewust en doen het rustigaan. Quito is natuurlijk ook veel groter dan Abancay. Je hebt een aaneenschakeling van huizen en appartementen op een oppervlakte van 45 kilometer lang en 8 kilometer breed. Daarrond liggen bergpieken. Het is hier dus ook 'sierra', een deel van het Andesgebergte. We zitten op ongeveer 2.800 meter. Quito telt 1,5 miljoen mensen. Het zal dus eventjes duren vooraleer we weten waar we ons kunnen nestelen. Met de hulp van Quito, je kent die mus intussen wel, zijn we op zoek naar een gezellige plek om te wonen. Voorlopig wonen we onder het dak van een appartementencomplex (foto bovenaan). Best wel luxueus. Vele appartementen en huisjes zijn of aftands en muf of supermodern en kraaknet. Eerst dachten we aan het zuidelijk gelegen, armere historisch centrum, waar veel van het door Unesco beschermd patrimonium, wordt gerestaureerd. Maar iedereen blijft maar herhalen dat het daar te gevaarlijk is, zeker voor buitenlanders. De laatste jaren is veel bijgebouwd in het noorden van Quito.
We hebben voor onszelf al een lijstje met criteria samengesteld. Anneleen is tijdens de week volop op zoek naar een gepast huisje of appartement. We hebben zelfs al even gedacht aan de aankoop van een appartementje. Misschien kan je ons helpen bij het vinden van een goede plek. Ik som alvast de criteria op die we belangrijk vinden:
- met een tuin, in de buurt van groen, eventueel een terras,
- rustig, geen stank van het verkeer,
- mooi, stijlvol, met een mooi uitzicht,
- goed beveiligd en/of met sociale controle
- nieuw, netjes, in orde,
- met veel licht, zonlicht aan de goede kant (het oosten - zo warmt het huis 's morgens op),
- bereikbaar (met openbaar vervoer) en dicht bij het werk (VVOB - Dinamep/Ministerie van Onderwijs, school Anneleen),
- gezellige buurt, lokale mensen, eventueel om mee samen te leven in een 'compound',
- hoeft niet groot te zijn, wel met extra logeerruimte voor bezoekers,
- een gepaste, niet te hoge prijs,
- met zoveel mogelijk inbegrepen, op zijn minst de 'witte apparaten', liefst ook wat meubelen,
- met warm water en douche,
- ...
Tot hiertoe is onze favoriete keuze het onderste appartement van een flatgebouw (zie onderaan). Het heeft een smal tuintje en een terras. Met een mooi uitzicht op een vallei. Op een centrale plek. Het is gloednieuw, maar het mist misschien wat knusheid. We houden je op de hoogte...
Stijn

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Stijn en Anneleen,

Marita en ik willen jullie heel veel succes wensen op jullie nieuwe stek. Het appartementje ziet er wel leuk uit en de sfeer en knusheid brengen jullie er zelf wel in, daar zijn we van overtuigd.

We blijven in contact en zitten intussen al met de duimen omhoog voor het NYK-project voor Tarpu. De beslissing zou deze maand moeten vallen. Duim maar met ons mee.
Yvo en Marita