08-06-2008

Langharige mannen: Peru 0 - Ecuador 1.

In Peru zijn er haast geen langharige mannen. De meesten zijn kortgeknipt. 'Coupe militaire'. Toch zijn we in Cusco ook af en toe langharige mannen tegengekomen. Met een vlechtstaart bijvoorbeeld. Als een echte 'indiaan', een incakeizer. Zoals je ze op de Meir in Antwerpen pamfluit ziet spelen. In Cusco worden ze 'bricheros' genoemd. Het zijn meestal jonge mannen die in de buurt van de 'plaza de armas' op jacht gaan naar buitenlandse meisjes. Ze versieren hen, eten en drinken op hun kosten en amuseren zich voor een tijdje samen.
In Ecuador heb je enkele dorpen en stadjes waar alle mannen lang haar hebben. Ben de voorbije dagen in zo'n stadje geweest. Het heet Otovalo en ligt ten zuiden van Quito. Knap hoor! Het is een stadje waar de oorspronkelijke bevolking het gemeentebestuur via de stembus heeft veroverd. Ze doen het daar goed. Een aantal 'indigenas' (indianen) hebben er zich rijk gemaakt met de wereldwijde verkoop van artesanaat. Ze kopen de dure huizen in het centrum op.
Miriam, een 'mestize' (iemand van gemengd ras, met als achternaam 'Betancourt'... en afkomstig van Colombië) kloeg echter dat ze benadeeld werd. Voor een job bij de plaatselijke overheid maken niet-indianen geen kans, zei ze. En als ze aan een gemeenteloket moet wachten, wordt ze systematisch voorbijgestoken. Sommigen zouden zich immers laten leiden door wraak: 'we hebben ons 500 jaar laten onderdrukken, nu is het onze beurt'. Maar niet iedereen gedraagt zich zo. Er zijn verschillende dorpjes in het noorden van Ecuador waar de indiaanse bevolking een eigen burgemeester heeft. De oorspronkelijke gebruiken winnen er terug aan belang, maar men maakt er evengoed gebruik van moderne middelen, als een gsm of internet. Het is er mooi om te zien dat de mensen hun eigenheid en fierheid hebben herwonnen. Daar kunnen ze nog wat van leren in Peru. Ook in Cusco, de oude Inca-hoofdstad.
Stijn

3 opmerkingen:

Anoniem zei

In Otovalo is er regelmatig een grote markt met vanalles en nog wat, heel kleurrijk! Leuk om door te kuieren en dingetjes te kopen :-)

Anne-Sophie

Anoniem zei

Jep, zijn we geweest... Have been there, have done that. Gigantisch. Ook bij de beestjes langsgeweest. Heb eerst donderdag en vrijdag gewerkt in de provincie. Verschillende contacten. En dan het weekend met Anneleen en een groep Belgen (expats). Leuk, leuk. Nu in Esmeraldas aan de kust. Lekker tropisch. Onderweg naar hier kilometers palmbossen...

Anoniem zei

Oh ow, laat je niet steken door de muggen daar! (malaria in Esmeraldas, maar dat wist je misschien al :-))