01-06-2008

Mercator een Hollander?

In het Franse paviljoen van de 'stad van de evenaar', niet ver van Quito, wordt de beroemde dorpsgenoot van Anneleen, Gerardus Mercator , voorgesteld als een 'wijze Nederlander'. Gerard de Kremer werd op 5 maart 1512 in Rupelmonde geboren. Hij was een Vlaamse cartograaf, instrumentenmaker en graveur.


Mercator Vlaams!

We zouden een actie kunnen starten... Maar naar wie moeten we die dan richten? Aan de Franse ambassade die het Franse paviljoen heeft gefinancierd? Die bekommeren zich al jaren niet meer om de ouderwetse tentoonstelling. Aan de eigenaars van de 'stad van het midden van de aarde'? Die zijn niet meteen te vinden en hun website is onder constructie. We hebben het wel al gezegd aan de twee wachters van het betreffende paviljoen. In de hoop dat die aan elke bezoeker de juiste correctie kunnen meegeven.

Stijn

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Stijn en Anneleen,
Wij waren vandaag op de jaarlijkse boekenbeurs van Santa Cruz en daar las ik op de achterkant van een boek van Eduardo Galeano een lovende kritiek van "Herman De Coninck, 'De Morgen', Holanda"
Het is dus niet alleen Mercator die te maken heeft met de Hollandse ziekte...

Anoniem zei

Nou, nou, wat doen we ermee? Mijn petekind, Willem, is misschien bereid om Willem III te worden. Hey Maarten, sympatiek dat je op je blog linkt naar dat NZ-artikel. Toy, toy. Stijn

Anoniem zei

Mag ik even opmerken dat Mercator wel degelijk een 'Nederlander' is.
Mercator werd geboren in de Zuidelijke Nederlanden en is dus wel degelijk een Neerlander!
Ook het Willem III is een Zuid-Nederlander. Geen 'Hollander', geen Vlaming maar een Nederlander!

Overigens: tot 1750 werd het woord 'Belgique' in alle Franse literatuur (en zónder uitzondering!) slechts gebruikt als een bijvoegelijk naamwoord.
Zo betekende het begrip 'la Langue Belgique': de Nederlandse taal.

Op de oude kaarten (van o.a. Merkator) staat de Leo Belgica voor 'Nederlandse Leeuw' en bestrijkt een gebied van boven Amsterdam tot en met huidig Noord-Frankrijk. Dat waren de Nederlanden en Mercator was dus wel degelijk een 'Nederlander'.

Het gebied rond New York (toen nog Nieuw-Amsterdam) werd door de Hollendse Zeevaarders (die zich toen vaak en graag 'Vlamingen' noemden!!) 'Nieuw-Nederland' genoemd.
Op internationale, dus Latijnse kaarten heette Nieuw-Nederland: 'Nova Belgica'.
De Noord-Hollandse protestantse geloofsconfessie uit de 17de eeuw staat over de hele wereld bekend als 'The Belgic Confession' (= de Nederlandse Confessie).

Mercator was geen Hollander; maar wel degelijk een 'Nederlander'. Die Fransen hebben het wel degelijk bij het rechte eind!
Pas vanaf de Franse Staatsgreep van 1830, toen het separatisme 'La Belgique' (als zelfstandig naamwoord!) ontstond en opge

Mercator een Nederlander noemen is historisch correcter dan hem 'Belg' te noemen.
Vóór La Belgique heetten onze gebieden 'De Koninklijke Nederlanden', onder Oostenrijks bewind, itt de 'republikeinse Nederlandse Stadstaten' (met Stadhouders)

Mercador... een Nederlander, dus. Méér Nederlander dan 'Belg'.
Net als wij allemaal en 'Willem III' in het bijzonder, natuurlijk!
(EDWIN)

Anoniem zei

Ok, Edwin. Dank voor die historische toelichting. Dat zal zeker wel correct zijn. Maar het gebied waar hij is geboren, heet nu Vlaanderen/België. Dus noem ik Mercator toch liever Vlaams. Het zou verkeerd kunnen begrepen worden. En anders is mijn moeder een Duitse, want ze is in 1944 geboren in Duits Vlaanderen/België. En ga zo maar door...

klein peerke zei

he stijn, de duitsers hebben belgië nooit ingedeeld bij het 3de Rijk, hé. (tenzij een stukje Oost-België.)
Die vgl klopt dus niet.

Historisch was Merkator misschien meer Brabander dan Vlaming... al werd die term wel internationaal gebruikt... Vlaamse primitieven.