01-06-2008

Aan het werk

Ik ben vrijwel meteen aan het werk gegaan. Bij onze aankomst, een dikke week geleden, leerden Anneleen en ik Piet kennen. Hij is 'programma manager' en VVOB-verantwoordelijke in Ecuador. Van welk programma? 'Escuelas gestoras del cambio (2008 - 2015)'! Bedoeling is dat we samen met enkele nieuwe coöperanten de opleidingen van de toekomstige en bestaande leerkrachten en de (samen)werking met de betrokken onderwijsorganisaties verbeteren.
Het programma bestaat uit 5 componenten. Ik zal vooral aan component 2 (de lerarenopleiding) werken. De eerstkomende maanden ondersteun ik vanuit het VVOB-kantoor een voorbereidende 'baseline'-studie. Dat zal me doen begrijpen wie waarmee bezig is. Dit gebeurt niet alleen vanuit de hoofdstad Quito, we zullen evenzeer in verschillende provincies contacten leggen. Enkele dagen per week werk ik ook op het kantoor van Dinamep, een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs. Die organisatie is verantwoordelijk voor de opleidingen van leerkrachten.
Het programma van VVOB in Ecuador is erg ambitieus. VVOB kiest ervoor om minder projectmatig en op lokaal niveau te werken, maar eerder vanuit een overheidsprogramma naast en met de nationale en regionale onderwijsautoriteiten. Dat is een omschakeling ten opzichte van het voorgaande. Toch is het ook de bedoeling verder te bouwen op de eerdere projecten die succesvol waren, zoals bijv. 'Promebaz', rond ervaringsgericht onderwijs in de zuidelijke provincie Azuay. Om zo niet alleen van boven (nationaal, het ministerie bijv.) naar beneden te werken, maar evenzeer van beneden (lokaal, de klas of de school) naar boven. Op de verschillende niveaus. Met de verschillende partijen (hogescholen, universiteiten, onderwijsdiensten, NGO's,...) die allemaal een rol hebben en allerlei verwachtingen koesteren. Participatief aan de slag dus. In de breedte. En dat allemaal zonder als buitenlander - 'gringo' zeggen ze hier - betweter te spelen of zelf te verzuipen in 'het systeem' dat niet lijkt te functioneren. Want het onderwijs moet kwalitatief beter en lijkt zo belangrijk als hefboom naar bewustzijn, zelfredzaamheid en ontwikkeling.

Foto 1: mijn bureau in Dinamep, het Ministerie van Onderwijs. Foto 2: een zicht op het lokaal, met links de rug van Ximena (administratief medewerkster).
Foto 3: op kantoor bij VVOB. Links zie je Lépida (adm. med.) en Piet (Programma Manager).
Stijn

Geen opmerkingen: