30-09-2010

Protesten in Ecuador

Deze morgen is de politie van Ecuador begonnen met protesten tegen de Wet van de Overheidsdiensten die hen bepaalde rechten en extra verloning zou ontnemen. Een aantal verbindingswegen worden geblokkeerd. Een groep militairen heeft de luchthaven van Quito bezet, er landen of vertrekken geen vliegtuigen meer. Sommigen profiteren ervan om onlusten te veroorzaken. De oppositie, vooral uit rechtse hoek, draagt hierin bij. Ook bijvoorbeeld sommige media en universiteiten die niet akkoord gaan met de nieuwe wetten. Intussen proberen de hogere autoriteiten van leger en politie op te roepen tot kalmte. Het leger heeft verklaard de president te blijven steunen. Op dit moment vragen leden van de regering, de minister van buitenlandse zaken en de burgemeester van Quito, aan de bevolking om de regering en de democratie te steunen. Ze doen dat vanop het balkon van het presidentieel paleis waar op het centrale plein de menigte zich heeft verzameld.

Anneleen belt op dit moment alle ouders van de Nederlandse school om hen te verwittigen dat de lessen straks niet doorgaan. Zelf was ik vanmorgen in het Ministerie van Onderwijs aan het vergaderen toen een soort 'staatssecretaris van professionele onderwijsontwikkeling' ons kwam vragen de vergadering te schorsen en rustig het gebouw te verlaten. Ze richtte zich speciaal naar mijn Colombiaanse collega en mij omdat wij als buitenlanders meer in de kijker zouden lopen.
Ben dan naar het VVOB-kantoor gewandeld, heb mijn collega's verwittigd van de toestand en even later werd daar ook beslist om iedereen naar huis te sturen.

Ecuador heeft geen gewelddadige traditie. Er zijn ook al lang geen echte staatssgrepen geweest. Er was wel een traditie van het 'buitengooien van presidenten', maar dan als een initiatief van de (Indiaanse) bevolking zelf, niet van de militairen. Voordat Rafael Correa aan de macht kwam, werden op korte tijd 3 presidenten afgezet. Normaal gezien zal alles vrij snel kalmeren. Deze keer geniet de president immers van veel steun van de bevolking. Tenminste de helft van de Ecuadorianen staat achter hem. Een mogelijk gevaar zou kunnen zijn als zich twee groepen van pro's en contra's tegen elkaar zouden richten. Maar het ziet er op dit moment niet naar uit dat dat gaat gebeuren.

Stijn

Geen opmerkingen: