11-09-2010

Op studiebezoek aan de kust

De voorbije woensdag, donderdag en vrijdag zijn mijn collega Norma, stagiaire Lien en ik naar Esmeraldas en Manabí gereist. Met de auto van het werk hebben we zo'n 1.200 kilometer afgelegd. Over de vele pas aangelegde wegen, maar ook over de talrijke oude kuilenwegen.
Lien Deweer is studente aan de Universiteit Gent, ze loopt tot 17 oktober stage bij VVOB Ecuador. Bedoeling is dat ze instrumenten uitwerkt die de competenties van leerkrachten in kaart brengen. Ze heeft daarvoor een competentielijst die leerkrachten zelf moeten invullen, een observatiefiche voor wat er gebeurt in de klas en een vragenlijst. Tijdens onze bezoeken krijgen we vele commentaren in verband met de bruikbaarheid van de documenten. We testen de observatiefiches in basisscholen van Esmeraldas en bezoeken een 'pedagogische hogeschool' om met de hulp van studenten van het laatste jaar verbeteringen aan te brengen. In Esmeraldas zijn we ook een openhuisdag van een school. Kinderen tonen hun dansjes en er is een tentoonstelling van wat kinderen en ouders van gerecycleerd materiaal maken. Na het officiële gedeelte beginnen kinderen - meisjes en jongens! - spontaan te dansen...

Lien vooraan (links) en Norma achter in de auto (rechts).

Competentielijst uittesten met studente die een laatste jaar stage loopt.

Scholen in de rurale gebieden zijn vaak 'unidocentes' of 'pluridocentes', klassen met meerdere graden. Hier voeren kinderen van verschillende leeftijden een dansje op. Het hele dorp is erbij. Ook de kinderen van enkele buurtscholen.

De helft van de studenten van de lerarenopleiding in Esmeraldas heeft al kinderen. Sommigen hebben ze mee, anderen laten de grootouders oppassen als ze een jaar een stage-ervaring opdoen.
Dit is spontaan dansen...

Stijn

Geen opmerkingen: