30-09-2010

En vivo: beelden van schietende militairen


Op TV zie je chaotische beelden van schietende militairen in de buurt van het hospitaal waar president Correa verblijft. Er wordt ook traangas afgevuurd. Het is niet duidelijk wat er bezig is, maar het ziet er niet goed uit. Er is blijkbaar veel verwarring. Een actie om de president daar weg te halen?, vraagt de commentaarstem zich af.
De beelden zijn opnieuw van een andere zender. Blijkbaar kan de nationale, publieke televisie niet meer uitzenden omwille van aangebrachte vernielingen. Dat is hetgeen erbij wordt verteld.
Men houdt een interview met iemand die in het ziekenhuis werkt. De verpleegster spreekt over enkele kinderen die temidden van het tumult zijn geboren.
Je ziet veel militairen met wapens en gasmaskers. Nu wordt inderdaad gezegd dat de president naar buiten wordt gehaald. Er valt een militair neer. De televisiecommentator zegt dat de president inderdaad is bevrijd. Ik hoor schoten van de televisie en van buiten. Anneleen is intussen in slaap gevallen.

De president komt toe op de centrale plein in Quito waar het volk op hem wacht. Hij zou een 10-tal uren zijn vastgehouden door politiemensen. Correa spreekt nu. Over vrede, justitie, tranen, verdriet, Ecuadoriaan zijn,... en roept. Het volk reageert. De president zegt dat ie mishandeld werd.

Buiten blijven geweerschoten klinken, of beter: ratelen. Zijn het rubberen kogels? Het lijkt vuurwerk, hetgeen we hier ook zo vaak zien en horen. De president vraagt een moment van stilte voor de militairen en hun familie. Het volk scandeert. De president spreekt toe. Over 'la revolución ciudadana' (de burgerrevolutie) en democratie. Hij dankt voor de steun van de mensen. 'Nooit gaan we onder druk onderhandelen'.

De president blijft vurig speechen.

Ik bel naar Nederlandse vrienden die in de buurt van het hospitaal,waar de president werd vastgehouden, wonen. Meike zegt dat er militaire vrachtwagens, ziekenwagens en auto's met gele vlaggen (van de partij van de president) doorrijden. Er hangt ook een traangaslucht. Schoten blijven klinken.

Op de televisie rondt de president zijn toespraak af. En de nationale hymne wordt ingezet. Iedereen zingt mee. Andere liederen en leuzen volgen.

Zie berichten en beelden van http://www.deredactie.be/

- Algemeen bericht en filmpje

- TV Ploeg filmt bevrijding president

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank voor reality hot line vanuit je vensterraam. Hier gaan de regeringsformatiegesprekken rustig hun gangetje. Besparen O.K., maar wie begint?


cinkf