17-03-2010

Het werk van Anneleen

Anneleen heeft van oktober vorig jaar tot en met januari dit jaar gewerkt voor VVOB. Ze ontwikkelde allerlei materialen voor wiskunde, maar onlangs kreeg ze te horen dat ze niet meer mag verderwerken als zuidelijk coöperant. Dat was een stevige klap, maar het geeft haar de kans om nu alles nog eens op een rijtje te zetten. Intussen zijn er al verschillende mensen die aan haar mouw trekken. Dat is ook logisch met zo'n stevige werkkracht...

De Nederlandse school wil dat ze blijft lesgeven en liefst nog meer dan wat ze nu doet. Anneleen is er de enige gediplomeerde leerkracht. De praktijkschool 'Manuela Cañizares' wil haar ook niet kwijt. Haar collega, Ely, zou graag iets willen opzetten met haar. En VVOB Ecuador had ook graag gehad dat ze nog minstens een maand en liefst langer aan de slag blijft. Als vrijwilliger. Het oorspronkelijke idee was dat ze voor een jaar een halftijdse job zou hebben, maar blijkbaar bestaat er een regel dat een 'noordelijk iemand' geen 'Zuid Coöperant' mag zijn.

Voor en tijdens het werk met VVOB heeft Anneleen hele hopen educatieve materialen en spelen uitgewerkt. Er werden thuis enkele vergaderingen georganiseerd om de voorstellen van Anneleen te analyseren en goed te keuren. Het wiskunde-onderwijs in Ecuador is barslecht, dus enige (externe) input op dat vlak is erg welkom. Bedoeling was om de leerlingen zelf met materialen meer inzichtelijk en begrijpelijk wiskunde aan te leren. Stapje voor stapje. Er waren ook al allerlei ideeën om de 'kits' voor wiskunde te laten vergezellen met handleidingen en videomateriaal zodat de leerkrachten zo zelfstandig mogelijk aan de slag zouden gaan.

De materialen zijn beschikbaar, maar het valt nog af te wachten of er iemand een goede opvolging aan kan geven. In ieder geval heeft het Ministerie van Onderwijs ongeveer 10 pagina's van Anneleen haar input in een werkboek voor wiskunde opgenomen voor verspreiding op nationaal vlak. Dat kan al tellen...

Anneleen werkte als zelfstandige voor VVOB. Ze moest daarvoor een RUC-nummer (soort handelsregister) aanvragen en zelf facturen uitschrijven.

Geen opmerkingen: