21-03-2012

Mannen, toekomstige en huidige vaders. Verenigt u!


Een anonieme getuigenis...:

‘Ik ben XXXX, ben een 45-jarige Belg en woon in Ecuador. Na veel wikken en wegen samen met mijn partner,  hebben we bewust gekozen voor kinderen. Iets in die voorafgaande redeneringen had ik blijkbaar wel overgeslaan. Namelijk, dat je als vader eigenlijk nauwelijks rechten hebt om bij je kind te zijn. 8 vrije dagen bij een gewone bevalling in Ecuador, in België is dat ook maar een schamele 10 dagen. Die eerste dagen bij je kind ben je net zo dicht bij je kind als de moeder. Het enige verschil: ik kan geen borstvoeding geven... Verder doe ik vele ‘nuttige’ dingen, zoals: naar de winkel gaan, eten koken, administratieve zaken regelen,... en je bent er uiteraard ook om je kind en vrouw te verzorgen en te ondersteunen. Ook tijdens de onderbroken nachten. Of: gewoon gezellig samenzijn. Je merkt dus aan je pasgeboren kind dat je evenzeer ‘in touch’ met hem bent. Hij richt zijn hoofdje naar je en wordt rustig bij jou. 

Na amper twee weken moet je terug aan het werk. Nog een geluk dat mijn werkgever  flexibel is in verband met thuiswerk. Zo kan je in dit andere land, waar je in principe de dag na de bevalling al op straat staat en waar niets voorzien is ter ondersteuning na de bevalling, toch nog enigszins je plan trekken in deze nieuwe situatie. De meeste Ecuadorianen hebben hun familie en buren letterlijk en figuurlijk dichtbij om geholpen te worden. Nu ja, er hebben zich ook al vrienden aangeboden om ons te helpen. En de grootmoeders zijn deze dagen hier. Het is uiteindelijk allemaal wel praktisch op te lossen.

Ik blijf echter met een kater die te maken heeft met het contact met je kind. Tijdens een werkweek zie je hem nauwelijks nog. Enkel ’s morgens en ’s avonds eventjes. Je kan niet bij hem slapen, want je hebt je nachtrust nodig. En dat na nauwelijks 2 weken. Waar zijn nu al die ‘geëmancipeerde’ mannen en vrouwen, ‘gender’-activisten, mensenrechtenstrijders? Word je als vader niet automatisch gedwongen om afstand te nemen van je kind? Ik heb al reacties ontvangen van: ‘Je hebt er zelf voor gekozen’ en ‘Je moet maar vakantie nemen’. Een vrouw heeft hier 3 maanden bevallingsverlof. Dat is prima. En de vader?’

Dit is slechts een van de vele getuigenissen.

We roepen op tot de volgende actiepunten:

-         Wij eisen compensatie!
o       Vrouwen hebben automatisch al een melkband via de borstvoeding, die sterker is dan de bloedband.
o       Vrouwen hebben een hormoon dat hen de korte nachten helpt doorkomen.

-         Man (iets meer) aan de haard!
o       Voor een langer en gelukkiger leven.
o       Minder stress, meer ‘quality time’ met je kinderen.

Geen opmerkingen: