08-05-2011

Lerarenopleidingen in het kustgebied

De voorbije week ging ik met enkele collega’s op bezoek bij 3 lerarenopleidingen in het kustgebied. In totaal moeten we toch zowat 1500 kilometer hebben afgelegd. De bezoeken maken deel uit van een plan dat we met het Ministerie van Onderwijs uitwerkten: alle 28 lerarenopleidingen van het land een bezoekje brengen. We observeren er telkens minstens een klas en spreken met studenten, docenten en directieleden. En dat allemaal aan de hand van een vragenlijst en een invulfiche. Leerrijk is het. Als we de lerarenopleidingen zo beter leren kennen, kan het voorstel van de nieuwe Nationale Universiteit voor Onderwijs ook beter op de realiteit worden afgestemd.

De meeste studenten zijn over het algemeen zeer positief over hun opleiding. Het lijkt overdreven. We zochten daar een verklaring voor. Hebben ze niet geleerd om kritisch te zijn? Respecteren ze erg het ‘gezag’? Vinden ze het vreselijk om niet akkoord te gaan met anderen?

Toch zien we zelf een aantal tekorten: de basiscondities zijn er niet om behoorlijk een les te volgen (lawaai, hitte,...), er zijn geen boeken, de les wordt eentonig gegeven, studenten moeten leren herhalen en (voorspelbare) zinnen afmaken in plaats van zelf na te denken, enzovoort.

We zagen ook mooie, beloftevolle initiatieven. En daar waren we ook voor op bezoek. In de lerarenopleiding van Esmeraldas hebben we twee onderwijsprojecten gefilmd. Eentje gaat over het gebruik van een portfolio, het andere over onderzoek doen. We willen van in totaal 10 initiatieven een publicatie met DVD maken.

Toen we in Esmeraldas een grote zaal binnenliepen, moesten alle 120 studenten voor ons rechtstaan en een soort ‘goedendag’ afdreunen. Ocharme. Daarna gebood de docente hen nog een kinderliedje te zingen.

In Esmeraldas zag ik trouwens ook voor het eerst een ‘guardería’ (kinderopvang) die al een 10-tal jaren bestaat. Er worden 65 kinderen van studenten opgevangen. Meer dan de helft van de studenten van de lerarenopleiding in Esmeraldas is al moeder. Heel typisch voor deze streek. Een goed idee dus om de kinderen op te vangen zodat hun jonge moeders kunnen studeren. We kwamen er net op een moment dat ‘moederdag’ werd gevierd...

Donderdag knutsel(voormid)dag in Esmeraldas. Alle eerstejaarsstudenten maken een kleurrijk kaartje voor moederdag.

Iedereen in uniform. Rokje, hakkenschoentjes,...
Na de les pikken de studenten hun kinderen op in het kinderdagverblijf.
Gesprek met docenten in de lerarenopleiding van Montecristi.
Collega's Wim en Maria bevragen studenten
Rector en vicerector van de lerarenopleiding in Chone
Enkele studenten spreken over 'hun' opleiding

Geen opmerkingen: