25-12-2008

De president heeft gesproken

Elke zaterdagvoormiddag spreekt Rafael Correa, president van Ecuador, de bevolking toe. Elke speech duurt een 3-tal uren. Bij ons niet in te denken. De televisie en radio in België geven hoogstens enkele minuten aan de politieke leiders. En een kwartiertje voor de koning is al waanzinnig lang. Tijdens zijn jaarlijkse kerstboodschap bijvoorbeeld.
De laatste dagen wordt de kerstboodschap van Rafael Correa geregeld herhaald op de televisie. Je ziet de president samen met zijn familie vanuit een zetel toespreken. Hij heeft een Belgische vrouw en drie kinderen. Correa zei dat de broeksriem moet aangehaald worden. De internationale crisis komt ook stilaan toe in Ecuador.
Een president is hier een echte leider, een inspirator. Hij verschijnt dagelijks in de kranten. En de mensen citeren hem geregeld, ze spreken over wat zijn mening is en over welke richting hij uitwil. In Europa zou men dit meteen linken met dictatoriale trekjes. En niemand zou willen of kunnen geloven dat zoveel beslissingen door een man (of vrouw) genomen worden.

Een dikke week geleden vaardigde Rafael Correa het Uitvoeringsdecreet 1452 uit. Van 25 tot 28 december en van 1 tot 4 januari zijn rustdagen. Vrijdag 26 december en vrijdag 2 januari zijn echter dagen die moeten gerecupereerd worden op zaterdag 10 en 17 januari.
Ik neem de laatste 3 dagen van het jaar verlof en kan zo een mooie vakantie van 10 dagen aan elkaar breien. We moeten ervan profiteren want Ecuador heeft niet zoveel verlofdagen. Anneleen en ik trekken naar de amazone en de kust. Twee reizen in een dus. Dankjewel, president.

Stijn

Geen opmerkingen: