02-12-2008

Cusco komt naar Quito

Uiteraard hielden we afscheidsredevoeringen toen we voorbije zaterdag afscheid namen. Om te bedanken en om onze vriendschap en waardering voor elkaar uit te drukken. Dat hoort erbij als je het bezoek krijgt van 4 Peruaanse vrouwen en een coördinerende Italiaan van Yanapanakusun, een NGO uit Cusco. Ze waren in Quito om de sociale en politieke strijd van de Indiaanse bevolking in Ecuador te leren kennen, enkele radiostations te bezoeken en zelf een radioprogramma samen te stellen. Yanapanakusun bekommert zich om mishandelde meisjes die als huismeid hebben gewerkt. Toen we in Abancay woonden, logeerden we steeds in hun hotelletje als we een weekendje naar Cusco gingen. En dat was altijd heel gezellig.

De voorbije week logeerden de bezoekers uit Cusco thuis. Ze hadden de gezellige sfeer van Yanapanakusun mee. En wat een gemak! Er werd ook voor ons gekookt en alles werd steeds piekfijn achtergelaten. Het huis was nog nooit zo netjes en op orde. Logisch natuurlijk met deze professionele huismanagers...

Een interview met onze engelachtige bezoekers? Eerst even voorstellen:

Luisa, Peruaanse , 29 jaar.
Christian, Italiaan, 35 jaar.

Matilde, Peraanse, ong. 50 jaar.

Limit, Peruaanse, 34 jaar.

Ines, Peruaanse, 26 jaar

Wat is je beste herinnering?

Matilde: Ik voel blijdschap voor Ecuador en Peru omdat de geschiedenis ons bindt.
Luisa: De uitwisseling van ervaringen.
Limit: Dat de leiders problemen van de regering kunnen oplossen.
Ines: Alle plekken waar we geweest zijn en de mensen die we hebben ontmoet.
Christian: De lach van de Indiaanse leiders.

Wat is je slechtste herinnering?

Matilde: Dat je niet alles hebt leren kennen.
Limit: Dat er altijd minder aangename personen zijn, zoals de secretaresse van een radiostation.
Ines: Al mijn herinneringen zijn mooi en overgetelijk.
Christian: De aanval op mijn ingewanden in de straat.

Wat heb je het liefst?

- Aardappelen, rijst of pasta.

Matilde: Aardappelen
Limit: Rijst, aardappelen
Ines: Aardappelen, pasta
Christian: Pasta

- De bergen, de kust of de jungle.

Matilde: Jungle
Limit: Jungle
Ines: Bergen
Christian: Bergen

- 'Loro' (papegaai), 'lomo' (vlees – rug van dier) of 'lobo' (wolf).

Matilde: Wolf
Limit: Papegaai
Ines: Wolf
Christian: Wolf

- Museum, discotheek of (t)huis.

Matilde: Thuis, museum
Limit: Museum
Ines: Museum
Christian: Museum

- Zon, maan of aarde.

Matilde: Aarde
Limit: Zon, aarde
Ines: Aarde
Christian: Aarde

Wat weet je nu van de Belgen / Vlamingen of van België nadat je een week met hen hebt samengewoond?

- Christian: Stille, gastvrije, blije, respectvolle mensen. Stijn en Anneleen zijn twee hele speciale en geëngageerde mensen.
- Matilde: Lieve mensen. Heel speciaal. Met het hart van familie. Ik draag Anneleen en Stijn in mijn hart.
- Ines: Het zijn vrienden met een groot hart; vol van liefde, die respecteren en rustig leven. Anneleen en Stijn, ik heb jullie graag en zal jullie altijd herinneren.
- Limit: Jullie nemen altijd stevige beslissingen, jullie zijn heel lief en respecteren onze cultuur. Jullie helpen landen die veel moeilijkheden ondervinden, hun rechten op te eisen. Dankjewel.
- Luisa: Jullie zijn erg speciaal, jullie hebben een heel groot hart.

Welke zijn de verschillen met Peru?

- Christian: De president van de republiek. Indiaanse organisaties die meer bewust zijn in hun strijd, ze doen concrete voorstellen die ze samen hebben overlegd. Er lijkt minder discriminatie, de Indianen lijken meer geaccepteerd. Je merkt dat er meer eenheid is tussen de Ecuadorianen.
Er zijn ook geen combibussen.
- Matilde: De Ecuadorianen lijken zich meer te identificeren met hun cultuur. Vrouwenorganisaties hebben grotere terreinen om hun dieren te kweken. Men lijkt economisch, politiek en sociaal meer ontwikkeld.
- Ines: Er zijn veel verschillen, maar wat me het meest is opgevallen, is de moed van de Indiaanse vrouwen en mannen, hun organisaties. Die komen op voor hun rechten en hun strijd om ‘sumac causai’ (een goed leven) te bereiken.
Wat me ook erg in de smaak viel, waren de parken en hun respect voor de natuur.
- Limit: De bewegingen zijn beter georganiseerd, ze protesteren niet enkel, maar geven ook voorstellen. Dat is fundamenteel voor een verandering van de samenleving. In Ecuador is ook minder geweld. In Peru hebben we ook wel radioprogramma’s die werken aan een sociale verandering, maar het is er toch anders.

Wat is jouw oplossing voor een betere wereld?

- Christian: Dat iedereen een betere wereld wilt voor iedereen en de natuur respecteert om er van te leren.
- Matilde: Een verandering van denkwijze. We moeten ons trots voelen op onze landen en waarderen wie we zijn en wat we hebben. De natuur verzorgen en beschermen.
- Ines: Dat iedereen ons accepteert zoals we zijn. We aanvaarden en waarderen onze oorsprong. En we zijn allen verenigd in een strijd voor onze rechten opdat we echt een democratisch land met waarden gaan hebben.
- Limit: Dat elke persoon zichzelf accepteert. En dat we sterke organisaties vormen om die rechtse, kapitalistische regering, te veranderen. De politici werken alleen om hun eigen oude dag te verzekeren. Ze denken niet aan de samenleving en de toekomst van nieuwe generaties. Ik hoop dat het land maatregelen uitwerkt die de rechten van alle inwoners, niet enkel de kapitalisten, herstellen.
- Luisa: Dat we allemaal bewust zullen zijn van respect en gelijkheid. Dat de liefde, de vriendschap en de solidariteit overwint.

Stijn

Geen opmerkingen: