18-01-2010

Een idee voor de Europese steden...

Dit weekend reden Anneleen en ik met gehuurde fietsen doorheen Quito.
Elke zondag tussen 9h00 en 15h00 wordt een grote laan vrijgemaakt voor fietsers. Het initiatief heet 'Ciclopolis' en trekt mannen, vrouwen, jong en oud, sporters, gezinnetjes, alle lagen van de bevolking aan. De route loopt dwars door Quito en verbindt het rijkere noorden via het historisch centrum met het armere zuiden.
Een schitterend initiatief, als je het mij vraagt. Het geeft leven aan de stad, stimuleert om gezond te sporten en is een democratisch gebeuren. Auto's leren dat zwakke weggebruikers, zoals fietsers, voorrang kunnen hebben. En onderweg heb je standjes waar het waterbedrijf van de overheid gratis drank uitdeelt. De mensen leren water drinken... Allemaal voordelen. Dat ze daar in Europa nog niet aan gedacht hebben...?

Drankstandjes onderweg...

Langs de route staan afbakeningplakkaten met reclame op.

En uiteraard ontmoet je op dit soort evenementen ook rare snuiters: een koershond met zijn baasje.

Officiële tekst vertaald van website http://www.ciclopolis.ec/:

'CiclóPolis is een organisatie zonder winstoogmerk. Is ontstaan in 2007 om het gebruik van de fiets als duurzaam en recreatief vervoermiddel te promoten in de Ecuadoriaanse steden. Bovendien willen we bijdragen en tussenkomen in het genereren, beheren en recupereren van publieke ruimtes om er een nieuwe betekenis aan te geven en burgerschap te creëren. We geloven in de collectieve constructie van de stadsruimte. De stad van het nieuwe zijn en burger zijn. Een stadsmens zijn met nieuwe waarden die gebaseerd zijn op respect, solidariteit en samenleven. Een nieuwe burger zijn in een stad die gemeenschapsgericht, bewoonbaar en genietbaar is. Met de beste mogelijkheden voor nabije toegang en diensten, maar uiteindelijk ook met meer veiligheid. De fiets is een van onze beste instrumenten om deze ruimte, die we als oneigen, uitsluitend en zelfs vijandig zien, te veranderen. We willen ons een minder geweldadige, meer democratische, aangename en geïntegreerde ruimte toeëigenen en dit door uit te nodigen voor deze ontmoeting en burgercommunicatie.'

Stijn

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Quito !
Telkens weer ver weg ..
Telkens weer kort bij ..
Het ga je uitstekend in dit nieuwe jaar !!