15-10-2009

Rector van universiteit vraagt excuses voor opleiding president Correa

De rector van de 'Universidad Católica de Santiago' van Guayquil, Michel Doumet, verontschuldigde zich enkele dagen geleden in naam van zijn instelling 'voor de kwaliteit van de persoon die we hebben gevormd'. Hij refereert daarmee naar de president, Rafaël Correa. De rector formuleerde die verklaringen tijdens de Algemene Vergadering van de Ecuadoriaanse universiteit. Michel Doumet reageerde zo op de uitlatingen die de president deed tijdens zijn wekelijkse mediatoespraak.

President Correa tijdens een van zijn toespraken op zaterdag.

Rafaël Correa sprak vorige vrijdag over de periode dat ie in 'Leuven' (eigenlijk: Louvain-La-Neuve) had gestudeerd. Hij zei dat ie zich toen pas realiseerde wat voor een slechte opleiding hij had gehad aan de 'Universidad Católica' in Ecuador. De president vertelde ook dat hij daar een prof had die 's morgens kip verkocht en in de namiddag les gaf.
De rector Doumet signaleerde dat het zeer pijnlijk is voor een rector dat een oudstudent met zulke verklaringen de instelling neerhaalt. 'Ik had gedacht dat we een professioneel hadden opgeleid'.
De bitsige verklaringen komen niet toevallig in een tijd dat de universiteiten oppositie voeren tegen het voorstel van de nieuwe wet op hoger onderwijs. Die wet beperkt volgens de universiteiten hun autonomie. De overheid wil meer grip op de universiteiten en wil hen laten werken in functie van ontwikkelingsplannen van het land.
Zowel de kwaliteit van het onderwijs als van het onderzoek van de universiteiten in Ecuador scoort zwak. Er zijn ook universiteiten die letterlijk hun diploma's verkopen. Maar ik betwijfel het of de overheid door allerlei bureaucratische maatregelen het juiste effect gaat bereiken.
(bron: 'Expreso', 14 okt. '09)

Stijn

1 opmerking:

Anoniem zei

Correa in Louvain? Op een ander is het gras altijd groener. Of: als die prof 's morgens geen college geef, kan hij toch rustig wat kip verkopen en zo zijn budget aanvullen. Of: zijn de maten en gewichten gelijk?