27-09-2009

Bezoek aan België. Voorstelling grondwet en onderwijsproject van Ecuador

Op 23 oktober reizen we met een Ecuadoriaanse delegatie naar België om er een week kennis te maken met ons Vlaamse onderwijs. Op maandagnamiddag 26 oktober zullen enkele Ecuadoriaanse collega's hun grondwet in het Vlaams Parlement voorstellen. Je bent welkom. Schrijf je gewoon in op de website van VVOB.

Officiële tekst:

VVOB vzw heeft de eer u uit nodigen op een voorstelling van de grondwet van Ecuador en het project van het Ecuadoraans onderwijs
op maandag 26 oktober 2009 om 14u
in het Vlaams Parlement , zaal ‘De Schelp’, Hertogstraat 6, 1000 Brussel.
Toegang tot de zaal vanaf 13u30.
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 17 oktober via
www.vvob.be/lezingen.

Programma
14u
Introductie door dhr. Bart Dewaele, Directeur-Generaal VVOB vzw, en door dhr. Jan Peumans, voorzitter Vlaams Parlement
14u10
Voorstelling Ecuadoraanse grondwet en het constitutieproces door dhr. Augusto Espinoza, SENPLADES (planningsbureau voor ontwikkeling)
14u50
Het onderwijsthema binnen de constitución door dhr. Carlos Crespo, onderwijsprogramma Escuelas Gestoras del Cambio
15u20
Vraag en antwoord
Moderatie: mevr. Alma De Walsche, MO*


Nieuwe grondwet in Ecuador.
Leidraad voor het goede leven?

Een grondwetswijziging is geen eenvoudige zaak, zo weten we ook in België. En toch kan het nodig én haalbaar zijn. In Latijns-Amerika hebben enkele grotere staten recent hun grondwet zo goed als volledig herschreven dankzij een proces waarbij de burgers sterk betrokken waren. Dit past in een zoektocht in zowat het hele Zuid-Amerikaanse continent om een beter evenwicht te vinden tussen de vrije markt en sociale rechtvaardigheid.
Een zeer interessant voorbeeld hiervoor is Ecuador, waarmee België en Vlaanderen op verschillende wijzen een geprivilegieerde relatie onderhoudt. Twee derde van de Ecuadorianen schaarde zich achter een grondwet die uitgaat van ‘het goede leven’ (‘sumaq kawsay’ (*)). Merkwaardig is dat de grondwet zeer concreet is en bindende normen vastlegt op vlak van onder andere ‘plurinationaliteit’, ecologie en gender.
Hoe werkbaar is een grondwet waarin levenskwaliteit centraal staat? Kan ze meer doen dan algemene principes vastleggen en ook zeer concrete doelen formuleren? En hoe is het mogelijk een grondwet te ‘schrijven’ met betrokkenheid van de bredere samenleving?
Op maandag 26 oktober heeft VVOB vzw enkele Ecuadoraanse topambtenaren op bezoek. Zij zullen vertellen over hun nieuwe grondwet en over hoe ze tot stand is gekomen. Nadien zullen ze specifiek ingaan op het project van het Ecuadoraanse onderwijs. U bent van harte welkom om aan deze lezingen deel te nemen.

(*) “Onze nieuwe grondwet hanteert een concept van ontwikkeling dat afkomstig is van inheemse volkeren”, vertelt president Rafael Correa in MO*. “Het betekent dat we aan onze basisbehoeften willen voldoen, maar ons niet enkel willen richten op accumulatie van materiële goederen. We willen streven naar levenskwaliteit, elke dag opnieuw. Een leven in waardigheid, in harmonie met de natuur, in verscheidenheid van culturen.”

1 opmerking:

Anoniem zei

In de Spellingwijzer waar Toon Vandenheede mederedacteur is staat dat de inwoner van Ecuador een
ECUADORAAN is en zij een ECUADORAANSE; zelf dacht ik (onder Spaanse invloed) dat het een Ecuatoriaan was, dus nu weten jullie het juiste.
abrazos, bokrijk