26-09-2009

Op bezoek bij een Indiaanse lerarenopleiding

Een heerlijke ervaring is dat steeds: het contact met Indiaanse mensen. Zo zacht, verfijnd en verfrissend. Nieuwe zienswijzen...
Sinds korte tijd heb ik contact met 2 Indiaanse lerarenopleidingen. Bedoeling is hen ook te betrekken bij het programma en een overeenkomst te sluiten. Tot hiertoe hebben we 11 overeenkomsten met universiteiten en hogescholen. Elke lerarenopleiding kan voorstellen doen die haar aanbelangen en we hebben samen met hen 7 sleutelthema's gekozen die voor meerdere van die instellingen van belang zijn: ITC, interne kwaliteitszorg, curriculum en opleidingsprogramma's, stages, communicatie en platform voor lerarenopleidingen, werkklimaat en -organisatie, en de ontwikkeling van interculturaliteit.

Dit laatste thema op aangeven van onze niet-Spaanse lerarenopleidingen. Een rector van interculturele lerarenopleiding zei terecht: 'Wij hebben al geleerd intercultureel te zijn. We werken met verschillende nationaliteiten (Kichwa, Shuar, Ashuar,... en Spaans) en spreken hun taal.'

Het is dus nu aan de lerarenopleidingen van het Spaanse onderwijssysteem om van hen te leren. Ook de taal. Relatief weinig niet-Indiaanse mensen spreken Kichwa - de belangrijkste tweede taal - en je ziet haast nooit tweetalige aankondigingen en teksten. Vele Spaanstaligen verkiezen het Engels boven Kichwa. Toch stimuleert de nieuwe grondwet de scholen om ook een andere taal van het land (Kichwa bijv.) aan te leren.
BEZOEK AAN LERARENOPLEIDING IN CANELOS
Wilfredo Robalino, verantwoordelijk voor bijna 300 hogescholen bij CONESUP (soort VLIR/VLORHA), en Franklin Castillo, voorzitter van de nationale federatie voor lerarenopleidingen, vergezelden me tijdens het bezoek aan de lerarenopleiding in Canelos, een dorp op een moeilijk bereikbare plek in amazonegebied. Franklin is zelf geboren in Montalvo, een jungledorpje dat enkel met boot of vliegtuig te bereiken is. Hij sprak de school toe in het Kichwa alvorens we van de kinderen en jongeren enkele dansen kregen voorgeschoteld. En ook een traditionele begroeting in het 'Shuar'. Twee gasten die vragen hoe het met de familie is. Ze hebben het over de reden van het evenement, de aanwezigheid van de gasten,... Maar beiden door elkaar pratend. Ze stoppen niet om naar elkaar te luisteren. En deze gewoonte merk je nog op in gewone gesprekken van het Shuarvolk.
Luisteren naar twee mensen die niet naar elkaar luisteren?

Het onderwijssysteem van de Indianen is wat anders dan het Spaanse. Men legt me uit dat de school eigenlijk al begint voor men geboren is. Het nieuwe ouderpaar leert allerlei over de baby die nog geboren gaat worden.
Foto's - We krijgen een demonstratie van de best dansende meisjes van de lagere school.
Sommige kinderen wonen bij de zusters, anderen huren in het dorp een kamer. Ze komen soms immers van diep uit de jungle. Een keer per half jaar keren ze terug naar huis.
Foto's hieronder - Elke bevolkingsgroep toont zijn dansen. De Shuars, de Kichwa's en de Ashuars.
Als eregasten krijgen we allerlei lofbetuigingen tijdens de traditionele toespraken. En ook cadeautjes van artesanaat.
Ik presenteer ons programma 'Escuelas Gestoras del Cambio' voor leerkrachten en docenten van de lerarenopleiding en de daaraan verbonden experimenteerschool.
Voor de gelegenheid hebben een aantal kinderen en de 'vicerectora' mooie figuren geschilderd op hun gezicht. De verf is van een boom. Als je ze op de huid aanbrengt, zie je ze niet meteen. Maar eenmaal de figuur verschijnt, blijft die enkele dagen te zien.
De vicerector, een hele blije en dynamische dame.
Na het officiële gedeelte gaan we aan tafel. Er worden grote bananenbladeren uitgespreid, als een soort tafellaken. En meteen verschijnen er heerlijke gerechten: gekookte yuka, gebakken bananen en allerlei soorten vis. Twee lekkere tilapia's worden opgediend in een soort palmbladeren. De vissen zijn vanmorgen gevangen in de nabijgelegen rivier. Mijn buur vertelt me dat de visvangst wordt gelimiteerd voor eigen gebruik.
Stijn

2 opmerkingen:

Anoniem zei

EINDELIJK STA JIJ OOK EENS OP DE FOTO, en natuurlijk weer lekker aan tafel! Smakelijk!
Paul

Anoniem zei

Proficiat met jullie inzet en positieve inbreng !
We blijven het met heel veel interesse volgen !
Gust