22-09-2012

Er is toch niets mis met de euro. Of wel?

Met de dollar lijkt het anders niet slecht te gaan. Sinds Ecuador een eigen economische crisis onderging eind jaren '90, gebruikt het land de dollar. De economie doet het goed de laatste jaren. Vanaf 2007, met de komst van president Rafael Correa, werd de schuld van de FMI afgelost en werden opnieuw belangrijke overheidsinvesteringen gedaan. Ook de wereldwijde crisis in 2009 had relatief weinig invloed. Sinds Ecuador op succesvolle wijze over de externe schuld (her)onderhandelde, startte het met zware investeringen in diverse energietakken. En het begon met belangrijke infrastructuurwerken: hydroelectrische installaties, wegen, luchthavens, ziekenhuizen, scholen, enzovoort.

Vandaag nog zei de president in zijn wekelijkse toespraak: “Vroeger geloofde men dat het normaal was bankiers te redden en niet de mensen.' Hij signaleerde dat nu 'el poder' (de macht) het land domineert, een macht van de grote meerderheden. En die zullen volgens hem in zoveel mogelijk sociale thema's investeren.

Europa steunt Ecuador in zijn sociale plannen. Voor de periode 2011 - 2013 werd 34 miljoen euro gereserveerd voor de prioritaire sector die onderwijs hier is. En in februari dit jaar werd aangekondigd dat de Europese Unie een extra 17, 6 miljoen Euro zou schenken om te besteden aan Hulpprogramma's om het Economische, Sociale, Solidaire en Duurzame Systeem, maar ook om het Tienjarenplan voor Onderwijs van Ecuador te steunen. We weten wel dat de Europese Unie een belangrijk deel van het onderwijsbudget voor zich neemt, maar de overheid loopt er niet mee te koop.

Er is altijd geld tekort in onderwijs. Zeker als je zulke grootse plannen hebt. Bijvoorbeeld: voor de opstart van de UNAE (Nationale Universiteit van Onderwijs) wil men 600 miljoen dollar opzij zetten. Maar als ik de voorbije dagen een conferentievoorstel (voor 'slechts' 20.000 euro) wilde indienen bij VLIR, reageerde een hoge onderwijsfunctionaris dat die bijkomende middelen ook erg welkom zijn. En ze engageerde zich extra om het voorstel te doen slagen.

Geen opmerkingen: