05-07-2011

UNAE en co

We zijn beland in een beslissende fase wat de creatie van de 'Universidad Nacional de Educación' (UNAE) betreft. Enkele weken geleden had de coördinatrice van het project een presentatie voor de president. Uit die ontmoeting kwamen een aantal grote lijnen die onze oriëntatie deels deed veranderen. De laatste weken hadden we dan vergaderingen met diverse betrokken partijen: lerarenopleidingen (universiteiten en hogescholen), Ministerie van (Hoger) Onderwijs, vakbonden, nationale en internationale experten, accreditatieorgaan, enzovoort.

Het wordt nu tijd dat er knopen worden doorgehakt. Wat gaat de UNAE precies doen? Welke opleidingen? Hoe gaat zij het onderzoek aanpakken? Hoe gaat de UNAE gestructureerd worden? Hoe gaat ze de bestaande lerarenopleidingen linken? Heb zelf een document uitgewerkt met enkele mogelijke scenario's, waaronder ook een favoriete suggestie: een UNAE die de bestaande lerarenopleidingen (bepaalde universiteiten en alle hogescholen met een lerarenopleiding) linkt via regionale netwerken.
Ook in verband met hoe de lerarenopleiding op licentiaatsniveau er kan uitzien. Was het een beetje beu dat er maar geen concrete voorstellen naar voren komen. Met de uitwerking van het document hopen we vanuit VVOB te kunnen bijdragen aan een beslissing die nu echt wel lang op zich laat wachten. Dat heeft natuurlijk zijn redenen. Probleem is immers: wie beslist uiteindelijk? En het gaat over een politiek erg gevoelige kwestie.

Unesco en VVOB financieren de publicaties in verband met het proces en het definitieve voorstel van de Nationale Universiteit van Onderwijs. Dat moet tegen begin oktober afgerond zijn. We moeten er nu dus vaart achter zetten. Vanaf oktober gaat de nieuwe nog te bepalen rector met zijn ploeg van start. Begin volgend jaar gaan de deuren van de UNAE (in een gehuurd gebouw) open. En vanaf september 2013 moet de UNAE van start gaan in het nieuwe gebouw.

In verband met mijn werk zijn er enkele websites en blogs in het Spaans. Goed dus voor de bloglezers die op de hoogte willen blijven:



(netwerk van lerarenopleidingen in de regio)

Geen opmerkingen: