27-02-2011

Yuki gaat terug naar Japan

Yuki neemt deze dagen afscheid van Ecuador. Hij is een Japanse vrijwilliger (senior, zeggen ze) die 2 jaar rond wiskunde heeft gewerkt. Een prachtpersoon is het. Hij heeft ook een tijdje op kantoor in VVOB gewerkt. Als afsluiting van de periode heeft hij voorbije vrijdag een presentatie gehouden in het auditorium van het Ministerie van Onderwijs. Anneleen en ik zijn erbij. Tijdens het evenement deelt hij ook een publicatie uit die hij zelf uitwerkte. De gedachtengang van Yuki even samengevat: de ogen van kinderen moeten blinken, ze moeten gelukkig zijn als ze naar school gaan, daarom moeten ze ook graag wiskunde doen en daarvoor heb je educatieve materialen nodig. Tijdens de presentatie en in de publicatie wordt ook Anneleen vermeld. Yuki looft haar achteraf nog persoonlijk: Anneleen is een experte wiskunde, zei ie.
Yuki en zijn vrouw hebben nog altijd moeite om Spaans te spreken. Ze vertellen dat ze de
voorbije 2 jaar wel 300 mensen hebben uitgenodigd om sushi te komen eten.
Lichtjes tot onze eigen verbazing stellen Anneleen en ik vast dat de analyse van Yuki heel sterk overeenkomt met die van ons. Het ontbreekt vaak aan basiscondities (organisatie, punctualiteit,...) En verder: wiskunde kan ook leuk zijn. Je kan de kinderen betrekken door hen actief te laten zijn en samen te werken. Ook het feit dat in Ecuador te snel en te veel moet aangeleerd worden.
Hilariteit in de zaal. Yuki haalt een lange paal met een pijl tevoorschijn om zijn presentatie kracht bij te zetten. Hij heeft het ook over 3 pilaren: elkaar groeten, properheid en punctualiteit. Heel belangrijk, zei ie. Allemaal heel belangrijk. Rug recht houden. Op tijd komen. 'Ik kom altijd 5 minuutjes voor het afgesproken uur toe', laat hij weten. En op een video over een Japanse school zien we dat de kinderen elke dag een kwartiertje helpen kuisen. Eindelijk heeft hij zijn zegje kunnen doen.
Maar hij doet dat met een groot hart voor Ecuador... En dat laat hij ook letterlijk blijken. Op het einde van de presentatie wordt het publiek verrast met een lesje origami. Het resultaat van de papiertruukjes is...: een groot hart.

Geen opmerkingen: