08-10-2010

Juf-doet-al

Vorige week woensdag en donderdag waren we voor het werk in Nanegal, een mooi en rustig dorpje omgeven door bergruggen. Er is een school die volgens ons VVOB-programma een 'betekenisvolle ervaring' heeft en die gingen we filmen. De dorpsschool beschikt over een museum met oude stukken van de lokale 'Yambo'-cultuur. Kinderen gidsen er voor kinderen van andere scholen uit de omgeving en tijdens de lessen worden linken gelegd met het museum.
Het viel me nog eens op dat de leerkrachten allerlei jobs combineren. We werden bij de directeur uitgenodigd, die bleek een kleine arena voor hanengevechten in zijn achtertuin te hebben. Een goede bijverdienste, zei ie.
En toen we 's avonds een hotelletje in het dorp vonden, herkende ik niet meteen de juf die we voordien op school hadden gezien. Ze toont ons de kamers van het hotel, ze kookt voor ons 's avonds in het restaurant, ze verkoopt 's morgens in het winkeltje enkele schoolspullen aan kinderen en gaat dan samen met ons naar haar school waar ze lesgeeft in het eerste jaar basisonderwijs. Vele persoonlijkheden... Moet boeiend zijn.
Toch streeft men ook in Ecuador naar meer en meer specialisering. Opdat leerkrachten voltijds met onderwijs bezigzijn. Misschien dat de nieuwe algemene wet voor onderwijs dat klaarkrijgt. De leerkrachten zullen dan meer moeten kunnen verdienen, anders zullen ze blijven zoeken naar een aanvullend inkomen.
De juf in kwestie...
Stijn

Geen opmerkingen: