06-02-2010

Drukke week achter de rug

Vorige week bezocht ons een Vlaamse delegatie onderwijsmensen, iemand van het Ministerie van Onderwijs en 5 vertegenwoordigers van de Artevelde Hogeschool. Mijn collega, Caroline, ontving de directeur van de Pedagogische Begeleidingsdienst. Er stonden bezoeken aan een hogeschool, basisscholen en enkele werkvergaderingen op het programma. Als toetje op de taart, organiseerden we een bijeenkomst met alle rectoren, vicerectoren, decanen en vicedecanen van de 18 instellingen voor hoger onderwijs waar we mee werken. Onze bezoekers waren daar ook bij.

Bedoeling van het bezoek was kennis en ervaringen uit te wisselen tussen Vlaanderen en Ecuador. Op dit moment is dat hier erg gegeerd omdat de hele onderwijsaanpak herzien wordt, zeker op vlak van lerarenopleiding. We zien bovendien vanuit Vlaanderen ondersteuning bij de opstart van een soort 'pedagogische universiteit', een mogelijk samenwerkingsproject tussen de beide Ministeries van Onderwijs. En Artevelde Hogeschool wilde, in samenwerking met VVOB, maar ook los daarvan, op zoek gaan naar strategische onderwijspartners in Ecuador.
We hadden daarom ook afspraken vastliggen met het Ministerie van Onderwijs, SENPLADES (het nationale planningsbureau) en CONESUP (raad voor hoger onderwijs).

Een van onze eerste afspraken: met de viceminister, Gloria Vidal, en de staatssecretaris voor onderwijskwaliteit, Pablo Cevallos.
De viceminister van onderwijs, Gloria Vidal
Een vergadering met de academisch directeur van CONESUP (Nationale Raad voor Hoger Onderwijs), Hernando Merchan.

We bezoeken een hogeschool en een 3-tal basisscholen. In een van de klassen hadden ze zich al helemaal ingeleefd in België... op zijn Ecuadoriaans dan.

Presentaties over de Vlaamse lerarenopleiding in de 'Subsecretaría de Calidad Educativa' (staatssecretariaat voor onderwijskwaliteit).

Een vergadering met de secretaris-generaal van SENPLADES (het planningsbureau), René Ramirez, en CONEA (Raad voor Evaluatie en Accreditatie) doet het samenwerkingsvoorstel tussen Vlaanderen en Ecuador in een stroomversnelling belanden.


Arturo Villavicencio, president van CONEA

In de 'Universidad Central' bezoeken we eerst het museum. De decaan duwt even een oude vaas in onze handen.


Presentaties en vergaderingen in Faculteit 'Filosofie, Letteren en Onderwijs' van de universiteit.

Dansspektakel op woensdagavond in het Cultureel Centrum van Quito

Donderdag en vrijdagvoormiddag hebben we een seminarie met de rectoren, vicerectoren, decanen en vicedecanen van de 18 universiteiten en hogescholen waar we een samenwerkingsovereenkomst mee hebben. Hieronder zie je het hotel (achter de palmbomen) waar het evenement plaatsvond.
We krijgen het voor mekaar dat CONESUP en CONEA, die altijd met elkaar in de clinch liggen, broederlijk naast elkaar hun diagnose van de Ecuadoriaanse lerarenopleidingen voorstellen.

Voor de vrijwilligers is er donderdagavond een workshop 'naar een holistisch leiderschap'. Een 20-tal directieleden dagen op.

Stijn

3 opmerkingen:

Anoniem zei

wij wensen jullie veel strategische Wijsheid zodat jullie via ondersteunende Kracht uitmonden in pedagogische Schoonheid.
Mistery

FieEriek zei

En of dat het een drukke week was! In 1 woord samen te vatten als INTENS. Met dank aan de flexibele organisatie door warme, gedreven mensen. Een unieke ervaring.

koude, natte groeten,
Sofie Mertens

Veerle Amelinckx zei

'Er stonden ENKELE werkvergaderingen op het programma'... Als dat geen understatement is ;-) Maar 't was een fantastische ervaring om een week bij jullie te mogen werken en vertoeven! Veel geleerd... veel nieuwe indrukken ook. Nogmaals dank voor de hartelijke ontvangst!

Groetjes uit België
Veerle Amelinckx