15-06-2009

Voor enkele dagen in Shell



Vorige week waren Carlos (functionaris ministerie), Hans en ik voor een workshop videotechnieken in Shell, een provinciestadje in de selvaprovincie Pastaza. Vertegenwoordigers van vier lerarenopleidingen van het amazonegebied namen deel. In totaal een 15-tal personen.

Het publiek was zeer divers. Er waren mensen met wat meer en minder ervaring met video. En verschillende functies waren vertegenwoordigd: administratieven, docenten en ook een rector en een vicerector. Iedereen leek me zeer entoesiast, maar voor Hans ontbrak het toch aan zin voor perfectie. 'Is het niet voldoende om een keer te zeggen dat je je lens eerst moet proper vegen? Als kok poets je je kookpotten toch ook voor je begint...'
Het was de eerste keer dat we voor mijn component van 'lerarenopleidingen' een concrete vormingsactiviteit organiseerden. Tot hiertoe hebben we veel bestudeerd, vergaderd en gepland. Maar het is nu dus tijd om echt in actie te schieten. Het mag geen eenmalige 'one shot' blijven. Daarvoor hadden we ook een gesprek met twee rectoren en twee vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs (iemand van lerarenopleiding en een andere van communicatie). We willen een permanente ploeg opstarten voor de aanmaak van educatieve video's over goede praktijken in het onderwijs.

Tijdens de taller lag het accent vooral op het productieaspect, maar een volgende keer wil ik ook de 'journalist' en de 'pedagoog' in de deelnemers oproepen. We hebben goed vertelde verhalen nodig, maar ook succesvolle verhalen in educatieve zin.

De eerste dag moesten we noodgedwongen stoppen voor 16h00 want een beslissende match zou uitgezonden worden: de wedstrijd voor de kwalificaties tussen Argentinië en Ecuador. Ecuador won met 2 - 0 in het stadion vlakbij ons appartement. De volgende ochtend zei ik aan de deelnemers dat Hans vroeg hoe ze de uitzending vonden. Een voor een antwoordden de deelnemers dat de Ecuadorianen zo goed gespeeld hadden en zomeer. Na hun reacties zei ik dat Hans eigenlijk vroeg naar de camerabeelden en de montage. Aaaaaaai!

Stijn
Maradonna, trainer van Argentinië, moet er bijna van huilen...

We hadden ook interviews voor lokale kranten, radio en televisie.

Bekijk de resultaten van 3 dagen videoworkshop en klik hier voor een link met de website van het Ministerie van Onderwijs, waarop de video's ook te zien zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=GV5ucLjtda0 (bezoek aan school voor bijzonder onderwijs)

http://www.youtube.com/watch?v=LrFgsv-w3so (demonstratieles, ahum)



Geen opmerkingen: