15-07-2008

Even terug in Abancay

Anneleen en ik zijn voorbije zondagochtend in Abancay toegekomen. Na enkele busritten van in totaal wel 42 uren. Daarvoor was ik al enkele dagen aan het werk in Cuenca, een provinciale hoofdstad in het zuiden van Ecuador. Anneleen was mij dan vorige week donderdag achternagevlogen vanuit Quito. Heb een weekje verlof kunnen nemen. En net voor we de lange busritten naar Abancay aanvatten, gingen we enkele uurtjes onder de palmbomen aan een zwembadje liggen. Ik houd ervan onderweg te zijn. Het enige probleem is dat ik overal wil uitstappen.
Nu dus in Abancay! Heerlijk. Herkenbaar. Klein. Gezellig. Warm. Vriendelijke, hartelijke mensen. Zalig thuiskomen.
En of er iets veranderd is in Abancay? Niet zo veel, denken we. Maar toch. We kwamen een mevrouw tegen die met haar hondje aan de leiband aan het wandelen was. Zeer speciaal hier. En het marktgebouw is eindelijk afgeraakt. Ik vroeg aan enkele typische Abanquinas of ik een foto van hen mocht nemen. Ze reageerden afwijzend. Tot ik besefte dat ze mijn Spaans niet verstonden. Een andere marktvrouw vertaalde naar het Quechua. En toen mocht het dus wel.
En Tarpurisunchis? Er zijn een tiental personeelsleden bijgekomen sinds we er een half jaar geleden zijn vertrokken. Het huurhuis zit met al die mensen, 135 kinderen van de school inbegrepen, nokvol en moest dus nog efficiënter ingericht worden. De nieuwbouw is intussen opgeschoten. In september is de ruwbouw van de kleuterschool, met 6 lokalen, klaar. En volgend schooljaar (maart 2009) wordt er verhuisd.
Volgende week start een nieuw bouwkamp met de bouworde. En een Vlaams reizigerskoppel heeft onlangs ook een 2-tal weken gewerkt in Tarpurisunchis. Ze hebben een maquette en een 3D gemaakt van de nieuwbouw.
We zijn sinds ons vertrek 'ere-bestuursleden' van Tarpurisunchis. We hebben dus veel vergaderd. Met de burgemeester, de directie, het personeel,... Anneleen is tevreden over de vorderingen in de klassen. De juffen doen 4 keer per week hoekenwerk. De lagere school zet het contractwerk voort. Schrijfdans loopt verder. We zien de resultaten van creatieve werkstukjes van de kinderen.
En ook het hervormingsteam is goed bezig. De regionale overheid heeft zich geëngageerd voor 30 procent van de begroting van het 'regionaal educatief project'. Er zijn intussen in al de 7 provincies bibliotheken geopend. En binnen een week start een leerplatform voor alle leerkrachten van de regio.
Het is fantastisch om alle mensen hier terug te zien. Hieronder een aantal foto's....
Stijn
Toevallig weerzien op de markt...
Kinderen van Tarpurisunchis

Rosalia, collega-juf. De meest hartelijke van allemaal.

Anneleen, Doris (poetst in Tarpu), vriendin van..., en Ines (ex-juf) Met Dennis een welkomstdrink...De nieuwbouw. De ruwbouw (links) van de kleuterschool schiet op. Het administratief gebouw is klaar.

2 opmerkingen:

ingrid zei

Queridos Anneleen y Stijn. Hore geweldig dat het in Tarpuirisunchis zo goed loopt.Wij zouden er met plezier ook nog eens een kijkje gaan nemen.Abancay is trouwens een leuke plaats om een tijdje te blijven.Doe ze daar de groeten van ons. Abrazos, Ingrid y Hans.

Anoniem zei

Beste
Zou u aub uw mailadres willen sturen naar info(at)lerarenblogs.be
Wij zijn vrijwilligers uit het onderwijs die interesse hebben in uw project. Graag geef ik u meer info via mail.
Mvg
Davy Mortier
www.lerareninfo.be