26-07-2008

Nieuwe grondwet garandeert geen goede sex voor vrouwen

De grondwetgevende vergadering in Ecuador heeft voorbije donderdag een ontwerpgrondwet goedgekeurd die president Rafael Correa meer macht geeft. Op grond van de nieuwe grondwet mag de president het parlement ontbinden en het monetaire beleid bepalen. Bovendien biedt de wet Correa de mogelijkheid om tot eind 2017 president te blijven.

President Rafael Correa van Ecuador noemt de herziening van de grondwet dringend noodzakelijk om een meer rechtvaardige samenleving tot stand te brengen. Bij de presentatie van zijn ontwerp voor zo'n nieuwe grondwet wees hij erop dat nu ook de belangen van de inheemse bevolking erin zijn verankerd. In een exclusief vraaggesprek met de Wereldomroep zei Correa dat hij al jarenlang pleit voor herziening van de grondwet, ver voordat hij in 2006 tot president werd gekozen. De partij van Correa had de meerderheid in de grondwetgevende vergadering. Op 28 september wordt er een referendum gehouden over de nieuwe grondwet.
De discussie over de nieuwe grondwet kwam enkele dagen geleden in het internationale nieuws toen een Ecuadoriaanse politica het recht op goede seks voor vrouwen wilde laten opnemen in de grondwet. Volgens haar zouden vrouwen een bevredigende vrijpartij moeten kunnen eisen van hun partner. Het plan van de 45-jarige Maria Soledad Vela viel echter niet in goede aarde. Volgens tegenstanders van het voorstel moeten vrouwen "maar aan hun gynaecoloog tips vragen voor een beter seksleven in plaats van aan de grondwet". Anderen stellen dat het plan van de politica de aandacht afleidt van belangrijkere zaken.
De Ecuadoriaanse bevolking zal de komende weken geconfronteerd worden met campagnes voor en tegen de nieuwe grondwet. Er wordt verondersteld dat de mensen de voorgestelde grondwet lezen (zoek zelf via google: 'Nueva Constitución Política del Ecuador'). Ik heb dat dus ook gedaan voor het thema onderwijs (vanaf artikel 343).
Mijn indruk is dat de teksten goede algemene principes vooropstellen, zoals gelijke kansen voor iedereen. Hopelijk lukt dat ook in de praktijk. Het privé-onderwijs, discriminerend omwille van de hoge inschrijvingsgelden, kan bijvoorbeeld rustig verder blijven functioneren. Het hoger onderwijs, publiek noch privé, mag echter geen winstgevende aangelegenheid zijn. Het publieke hoger onderwijs moet gratis zijn tot het derde niveau (!). Er wordt een systeem van nivellering en toelating voorgesteld, ook voor het private onderwijs. Ik zal in mijn job (vorming van leerkrachten) te maken krijgen met twee (vernieuwde) organen voor het hoger onderwijs: een van de planning/regulering/coördinatie en een ander voor de accreditatie en controle van de kwaliteit. Zowel voor het publieke als het private hoger onderwijs. Ben benieuwd of de 'si' het gaat halen. Het zou alleszins een nieuwe dynamiek brengen in dit land...
(Bronnen: http://www.demorgen.be/ - http://www.depers.nl/ - http://www.dewereldomroep.nl / 'Nueva Constitución Política del Ecuador' )
Stijn

Geen opmerkingen: