08-06-2011

Ecuador vraagt geld om niet te boren (De Standaard - 11.11.11)


BRUSSEL - België moet Ecuador helpen om een olierijk natuurgebied te redden, vindt 11.11.11.
België moet zijn steentje bijdragen voor het behoud van 'een van de meest biodiverse oerwouden van de planeet', het nationale park Yansuní in Ecuador. Dat vinden de organisaties 11.11.11 en Broederlijk Delen. Het Yansuní-park is met bijna 10.000 vierkante kilometer, wat overeenkomt met een derde van België, het grootste natuurgebied in Ecuador. Naast de bovengrondse biologische rijkdom, ligt er onder de oppervlakte een potentiële goudmijn voor olieproducenten. Op verschillende plekken in het park wordt al decennialang olie gewonnen. Een deel van het park zou nu in de toekomst gevrijwaard worden van grote boorprojecten, maar enkel als de internationale gemeenschap daarvoor wil meebetalen.

Grote armoede

De Ecuadoriaanse overheid heeft uitgerekend dat ze met een verbod op exploitatie in het zogenaamde 'TTI-blok', een olierijke zone in het oosten van het park, ongeveer 5,2 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt. Om de naar schatting 856 miljoen vaten olie onder de grond te laten, wil het land dat de internationale gemeenschap de helft van dat bedrag terugbetaalt. 'Gezien de nog altijd grote armoede kan Ecuador het zich simpelweg niet veroorloven deze olie in de grond te laten. Daarom wil het land de kosten fifty-fifty delen met de internationale gemeenschap', zegt 11.11.11-secretaris Bogdan Vanden Berghe. Ecuador is voor meer dan de helft van zijn export afhankelijk van olie. De bedoeling is dat de 5,2 miljard euro wordt geïnvesteerd in 'duurzame energieprojecten'. De opbrengsten uit die hernieuwbare energie moeten op hun beurt worden aangewend voor allerlei projecten zoals herbebossing, herstelling van de schade die tot nu toe is aangebracht door eerdere boringen, de bescherming van lokale gemeenschappen, sociale ontwikkeling, enzovoort. Kristof Calvo, parlementslid voor Groen!, heeft in de Kamer een resolutievoorstel ingediend. Het voorstel, dat de federale regering oproept om het project te steunen, is ondertekend door politici van alle grote Franstalige partijen (PS, MR en CDH) en aan Vlaamse kant door SP.A en Groen!. De N-VA zou volgens Vanden Berghe al hebben laten weten het voorstel niet te steunen.

Tot nu toe heeft Ecuador al 40 miljoen euro ontvangen, waarvan 300.000 euro van de Waalse Gemeenschap. President Correa, die het project in 2007 goedkeurde, vindt dat de inzameling veel te traag verloopt. Hij dreigde er in 2008 al mee over te gaan tot exploitatie van het gebied. De oorspronkelijke termijn van het project was op een jaar voorzien. Die termijn is intussen met onbepaalde duur verlengd.

Geen opmerkingen: