17-05-2010

Verandering als enige constante

Het Ministerie van Onderwijs ondergaat deze dagen stevige wijzigingen. De Nationale Directie Basisonderwijs, waar ons onderwijsprogramma zich sterk had ingenesteld, verdwijnt stilaan. Er ontstaan nieuwe substructuren. Ook de provinciale niveaus, waar we ons op concentreerden, zullen binnen enkele jaren niet meer bestaan. Er zullen bijvoorbeeld districtale en regionale niveaus gecreëerd worden.
En net voor ik naar België reisde, kregen we van het Ministerie van Onderwijs te horen dat het werk met de instellingen (hogescholen en universiteiten) op 'on hold' moest gezet worden. Ondanks alle officiële documenten, plannen en mijn eigen jobomschrijving. De argumentatie is dat het Ministerie eerst een evaluatie wil van de lerarenopleidingen. En die zijn nochtans zopas voor het eerst door twee nationale instanties geëvalueerd.
Verder is een week geleden Wim De Boer toegekomen. Hij zou als coöperant voor de permanente vorming van leerkrachten ingeschakeld worden, maar heeft een opdracht als 'Programme Manager' (PM) gekregen, de nieuwe verantwoordelijke voor het programma dus. De vorige PM krijgt een andere opdracht in verband met beroepsonderwijs.
Tot hier enkele voorbeelden van de veranderingen die het programma 'Escuelas Gestoras del Cambio' (Scholen als Actoren van Verandering) deze periode ondervindt. Nu ja, begrijpelijk dat je met zo'n titel rekening moet houden met voortdurende veranderingen.
Een toepasselijk liedje hierbij is van Mercedes Sosa, een Argentijnse zangeres die vorig jaar overleed. Het heet 'Todo cambia' (Alles verandert). Klik HIER om het te beluisteren.
Stijn

1 opmerking: