28-04-2011

Start eens een universiteit op

Deze namiddag hadden we voor het eerst een vergadering met de 'consultants' voor de opstart van de 'Universidad Nacional de Educación', de Nationale Universiteit voor Onderwijs. Het is een van de vele opdrachten van VVOB in Ecuador. Omdat dit direct met de lerarenopleidingen te maken heeft, mag ik me daarop werpen. We werken hiervoor samen met het Ministerie van Onderwijs en Unesco. Daarbuiten is een groepje van internationale experten gevormd, met onder meer Roger Standaert uit Vlaanderen. Deze namiddag zaten dus een aantal nieuwe gezichten rond de tafel: twee juridische specialisten die het organigram moeten voorstellen, een directrice van de 'British School' die het filosofische en pedagogische model moet uitwerken, iemand van de 'Universidad Catolica' die het academische luik moet invullen en een man die het centrum voor onderzoek moet uitdenken. Ontbreken nog experten voor de volgende thema's: curricula, de samenwerking met de lerarenopleidingen, ICT en architectuur. Als coördinatiegroep hebben we al globale lijnen uitgezet in verband met wat de nieuwe universiteit moet worden. Een van de meest boeiende activiteiten was het visualiseren van die universiteit. Had enkele bladzijden vol 'gevisualiseerd' en die samen met een aantal foto's doorgespeeld, die vandaag gebruikt werden om alles al wat concreter te kunnen voorstellen. Boeiend om aan de opstart van zo'n ambitieus, gloednieuw project te kunnen meewerken. Tegen eind september wordt het voorstel wereldkundig gemaakt. Ik houd jullie op de hoogte...

26-04-2011

Paasweekend aan zee

Het voorbije weekend waren Anneleen en ik in Puerto Lopez. We logeerden in 'Hostería Mandala'. Het Zwitsers-Italiaanse eigenaarskoppel koos een naam met 3 a's om het geluk mee te krijgen. Het zijn bejaarde hippies. De verblijfplaats is met veel artistieke zin aangekleed. En als je goed rondkijkt, dan ontvang je ook een boodschap. Die van vrede en respect voor de natuur bijvoorbeeld.
In de buurt van Puerto Lopez kan je Agua Blanca bezoeken, een indianengemeenschap. Daar heb je onder meer een vijvertje met veel sulfaat en modder die je huid goed doet. We reden er met de fiets naartoe.
Puerto Lopez is een vissersdorpje, maar trekt ook toeristen en veel vogels aan. Bijvoorbeeld fregatvogels en pelikanen. Vooral als de gevangen vis toekomt in motorbootjes. Hieronder voldoende beeldmateriaal (klik!) om je in te leven... (klik op woord voor foto's en zie onderaan dit blogbericht voor filmpjes)
Enkele filmpjes...

17-04-2011

Nederlandstalige cultuur in Quito

Het heeft even geduurd voor we een gemeenschappelijke titel vonden. De Nederlanders zeggen 'open podium', de Vlamingen hebben het over 'vrij podium'. Dus organiseerden Lies, Wim, Pepijn, Anneleen en ik vandaag het eerste Nederlandstalige 'Free Podium' onder een tent in de vallei vlakbij Quito. En dat werd een gezellig feestje voor een 60-tal aanwezige Vlamingen, Nederlanders en Ecuadorianen. Iemand speelde viool, er werd een dansje opgevoerd, iemand anders tokkelde enkele gitaarnummertjes, er werd een gedicht voorgedragen,... In de voomiddag hadden een 8-tal mensen, waaronder Anneleen, geoefend voor het improvisatietheater dat ze in de namiddag voor publiek brachten. Wim sprak en zong het allemaal aan mekaar, Pepijn en ik voegden er nog een soort kwis aan toe. 's Middags serveerde Lies echt Belgisch eten. Voor de kinderen was er het schmincken. En enkele verkoopsstandjes boden organische groenten en artesanale koffie aan om het compleet te maken.
Rita aan de 'inkom': poging om de kassa te beroven.
Dreigende wolken op achtergrond
Frietjes voor de optredens
Meisjesband klaar om te dansen
Piet Sabbe brengt een gedicht
Simon op de viool
Het schmincken...
Jo met de gitaar
Anneleen in actie
Wim zingt en praat alles aan mekaar
Beloofd: volgende keer doet Lies haar 'moonwalk'.

Hevige stortbuien


De meeste mensen die voor het eerst in Ecuador toekomen, denken dat het hier altijd en overal zonnig weer is. Je kan wel zeggen dat het nooit vriest, maar het kan ook 'slecht' weer zijn: regenachtig en kil. Ecuador heeft veel verschillende klimaten, maar in het algemeen spreekt men van een droog en een nat seizoen. We gaan nu naar het einde van het natte seizoen, maar het duurt wel lang.
De laatste weken regent het meer dan normaal. Gisteren kregen die regenbuien een climax in de vorm van een 'aguacero' (het Spaanse woord voor een stortbui). En het effect daarvan merk je hier snel. Vlakbij waar we wonen, was een groot gat in de weg geslagen. Andere delen van de stad waren ondergelopen, sommige huizen moesten worden ontruimd.

Vals

Vanmorgen was ik bij de bakker. Wilde betalen met een briefje van 5 dollar. En blijkbaar was het vals, het werd dus niet aangenomen. Nadien merkte ik het zelf: het valse biljet (bovenaan op de foto) is valer, van een ander soort papier en een stukje groter dan normaal.

Het laatste woord is van de president

Toen we de eerste periode in Ecuador waren, merkte ik tijdens gesprekken op hoeveel er werd verwezen naar de president als het ging over de ene of de andere beslissing. Dat leek me overdreven. Als er een put in de weg was, was dat haast de schuld van de president. Als er een nieuwe maatregel was die de taxichauffeurs benadeelde, dan had dat ook de president gedaan. Dat kwam erg overdreven over. Hoe kan een man immers zoveel beslissen?

Intussen ben ik daar toch wat meer in gaan geloven. Het staatshoofd van Ecuador beslist effectief enorm veel. Samen met het Ministerie van Onderwijs en Unesco, werkt VVOB aan de opstart van de nieuwe Nationale Universiteit van Onderwijs. Het is nu nog wachten op een afspraak met de president. Er zal een presentatie gegeven worden van hoe die universiteit kan gezien worden, maar uiteindelijk zal de president zelf de grote lijnen bepalen.

Voorbije week werd de ambassadrice van de Verenigde Staten uitgewezen als 'persona non grata'. En dat gebeurde nadat Wikileaks berichten had verspreid over de corruptie bij de politie en ook dat de president zou geweten hebben dat de nieuwe politiechef niet helemaal 'kosjer' was. Toen de minister van buitenlandse zaken de ambasadrice daarover bevroeg, was haar reactie volgens hem niet bevredigend. Ze werd het land uitgezet.

Deze dagen verschijnen berichten in de krant dat de laatste jaren al een 12-tal burgers zijn aangehouden omdat ze de president zouden hebben beledigd. Bijvoorbeeld, toen enkele weken geleden een vrouw naar eigen zeggen met gebaren toonde dat ze 'Neen' zou gaan stemmen op het referendum van 7 mei, stopte de presidentiële caravaan. Ze werd opgepakt wegens het beledigen van het staatshoofd.
Het referendum zal in 10 vragen polsen naar de goedkeuring of afwijzing van diverse voorstellen. Belangrijkste thema's gaan over hervormingen in justitie en media. De vragen lijken niet erg objectief. Degenen die toch 'neen' gaan stemmen, verwijzen naar het gevaar dat alle macht in een persoon zou kunnen belanden.

12-04-2011

President Correa wil in België gaan wonen

De laatste dagen is er heelwat te doen rond een verklaring van president Rafael Correa. Hij had immers gezegd dat ie in 2013 of 2014 in België zou gaan wonen. Daarna verbeterde hij zich ten aanzien van de media door te zeggen dat ie wel nog een nieuwe ambtstermijn ambieert als hij met zijn familie daarover een akkoord krijgt en als zijn partij hem als kandidaat aanduidt. Hij zou dit hebben beloofd aan zijn (Belgische) vrouw, die zich volgens hem 20 jaar heeft opgeofferd. Jullie zijn daar dus gewaarschuwd. Binnen enkele jaren of ietsje langer mogen jullie een ex-president verwachten.
Anneleen en ik hebben besloten om hier ook nog een tijdje te blijven alvorens terug te keren naar België...

President Ecuador wil doceren op Belgische universiteit

president ecuador wil doceren op belgische universiteit

13/04 Rafael Correa komt over twee jaar in België wonen. In 2013 loopt zijn tweede ambtstermijn als president van het Zuid-Amerikaanse land Ecuador ten einde. Correa kan zich volgens de grondwet geen derde keer kandidaat stellen. Op televisie vertelde de man dat hij geen nieuwe politieke ambities koestert en in 2013 met zijn Belgische echtgenote Anne Malherbe en hun drie kinderen definitief naar België zal trekken.

Docent

'Ik zie het als een 'vergoeding voor de offers' die mijn vrouw de afgelopen jaren voor mij heeft gebracht', aldus Correa. De president liep Malherbe voor het eerst tegen het lijf op de universiteit van Louvain-la-Neuve. Daar studeerde Correa economie. Correa hoopt ooit docent te worden op één van onze universiteiten. (bron: Gazet van Antwerpen)


Correa: medios sacaron de contexto información sobre Bélgica

ENTREVISTA | 06:57 - MARTES 12/04/2011
El presidente Correa dijo ayer que medios “descontextualizaron” sus declaraciones sobre la posibilidad de radicarse en Bélgica tras la culminación de su mandato, informó la agencia pública Andes. “Para variar, la falta de ética y profesionalismo de la prensa descontextualizó; yo he dicho que después de salir del Gobierno me iré a vivir a Bélgica, sea 2013 ó 2014, pero si voy a la reelección, para lo cual tengo que consultar con mi familia, Alianza PAÍS tiene que elegirme como candidato, pues me iré cuando acabe mi segundo mandato”. Durante una entrevista radial, el Jefe de Estado afirmó que el regreso a Bélgica se debería a que se lo prometió a su esposa “por casi 20 años de sacrificio”.