31-10-2008

Filmen in Chimborazo

De voorbije week ben ik samen met Manuel naar Riobamba, de hoofdstad van Chimborazo, gereisd. We moesten er voor het project 'Escuelas Verdes' gaan filmen. Interviews en beelden van ecologische schoolprojecten gaan worden samengevoegd met teksten, foto's en een animatiefilmpje. Bedoeling is dat we enkele honderden CD's maken om het project 'Escuelas Verdes' (groene scholen) te promoten.

De dagen dat we in Riobamba waren, moesten we om 5 uur 's morgens al op pad. Met een busje vol met leerkrachten kwamen we maandagochtend aan in Tixan. De school daar zou een modelvoorbeeld zijn. En is was het ook. Het is een Indiaans schooltje en de jonge directeur wil op termijn internationale faam verwerven via de ecologische aanpak, die volledig past met de gedachtengang van de Indiaanse bevolking. Kinderen leren afval te recycleren en geen vuil op straat te gooien. Twee varkens moeten de etensresten opeten. Er is een mesthoop. Er worden planten gezaaid. En ze hebben een waterproject.

Het meest bizarre was wel het lokale schoolmuseum, ook een onderdeel van het milieuproject. We moesten dat dus ook gaan bezoeken. In een kil lokaaltje stonden een 15-tal opgezette dieren. 'Sommige ervan zijn een uitstervende soort', beklemtoonde de leerkracht. Ze kopen de dieren levend aan en de leerlingen leren ze opzetten... Zeer pedagogisch, legde men uit, want je kan beter tonen welke dieren er zoal bestaan.

Als je als buitenlander in zo'n dorp belandt, maak je veel kans dat de mensen in jou een inkomstenbron zien. Toen we langs het sportveld liepen, waren er een aantal ouders van de schoolkinderen aan het volleyballen. Onze conditie onderhouden, verklaarde me een van de vaders. De begeleidende leerkracht vertelde me dat er veel noden zijn in het dorp. Hij vroeg of ik niet voor financiële ondersteuning kan zorgen. Als we in de namiddag naar huis reden, zag ik een grote groep ouders nog steeds bij het volleybalveld.

Stijn

26-10-2008

Ik kon wel door de grond zakken van schaamte ...

Bij het niet opdagen van een leerkracht, besluit de directeur van de leerlingen wat bewegingsoefeningen te geven. De leerlingen moeten een jongensrij en een meisjesrij maken. Na enkele minuten chaos, zijn beide rijen gevormd. Maar ik zie twee meisjes in de jongensrij staan. Ik zeg hen dat de meisjesrij aan de andere kant van de speelplaats is. Eén van de meisjes antwoordt dat ze jongens zijn. Ik denk dat ze met mijn voeten aan het rammelen zijn en zeg op een iets strengere toon dat ze naar de meisjesrij moeten gaan. Bijna onhoorbaar zegt het andere meisje verlegen: ‘Wij zijn van Otavalo’. Dan pas valt mijn frank: Deze kinderen zijn inderdaad jongens, maar hebben lang haar. Volledig ingevlochten. Dit is de traditie in Otavalo, een indiaans stadje op enkele uren rijden van Quito. Ik kan wel door de grond zakken van schaamte … Maar deze jongens lijken als twee druppels water op meisjes! Ik excuseer me, maar ze kunnen er niet mee lachen. Voor hen komt dit waarschijnlijk heel racistisch over … En terecht!

Anneleen

Eindelijk ... Werk!

Na de lange huizenzoektocht, ben ik half augustus actief beginnen zoeken naar werk. Maar door mijn gebroken arm en de bureaucratie van het publieke onderwijs, ben ik nu pas effectief van start kunnen gaan. Ik werk als VVOB-vrijwilliger (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand, de organisatie waarvoor Stijn werkt) voor het ministerie van onderwijs afdeling basisonderwijs.

Ik heb een scholengemeenschap van een vijftal scholen in het uiterste noorden van Quito toegewezen gekregen. Ik moet 3 verschillende bussen nemen en ben een uur en een half onderweg. Ik verlies dus 3 uur per dag aan vervoer. ‘Atucucho’ is een migrantenwijk met inwoners afkomstig uit verschillende provincies in Ecuador. De ouders werken vooral in het informele circuit (straatverkopers, schoenenpoetsers, …). Ook vele kinderen moeten na school de straat op om te werken. De buurt wordt als ‘gevaarlijk’ beschouwd. Er is veel alcoholmisbruik.

Mijn functie is ‘pedagogisch adviseur voor het wiskundeonderricht in het basisonderwijs’. Dit klinkt heel spectaculair, maar dat is het niet, hoor. ;-) De simpele reden hiervoor is dat dit een letterlijke vertaling vanuit het Spaans is en de Ecuadorianen nogal van gewichtig gedoe houden. In de praktijk houdt dit in: lessen observeren, leerplan en werkboeken analyseren, leerlijnen uitwerken, werkbladen, handleidingen en didactisch materiaal ontwerpen, modellessen geven, workshops en vergaderingen met de directies en de leerkrachtenteams houden, ... En dit alles over wiskunde.

Op dit moment ben ik bezig met in alle eerste en tweede leerjaren van de verschillende scholen een les wiskunde te observeren. De bedoeling is dat ik aan de hand van deze lesobservaties een soort diagnose stel.

De eerste dag was ik in ‘shock’. Ondertussen ben ik het al een beetje gewoon … ;-) De meeste klassen bestaan uit zo’n 40 á 50 leerlingen. De klaslokalen zijn heel povertjes ingericht: bord, bureau met stoel voor de leerkracht, tafels en stoelen voor de leerlingen, een kast, een hoop rommel en kale muren. Niets van didactisch materiaal. De leerkrachten roepen de hele tijd en worden snel kwaad. De leerlingen zijn wonder boven wonder redelijk flink. Volgens mij ligt de verklaring hiervan in het feit dat er weinig van hen geëist wordt. Er wordt voortdurend klassikaal lesgegeven waarbij de leerkrachten een vraag stellen en de leerlingen in koor het antwoord geven. De leerkrachten stellen enkel gemakkelijke vragen aan de leerlingen. Bij de moeilijke vragen geven ze zelf het antwoord. Alles wat de leerlingen in hun werkboek of schrift moeten schrijven, komt op het bord en moeten ze simpelweg kopiëren zonder na te denken. Het merendeel van de leerlingen let niet op: babbelen, prutsen, spelen, dagdromen, eten, drinken, rondwandelen, … Het kan allemaal!

Ondanks dat het niet simpel zal zijn, heb ik heel veel zin om erin te vliegen! De kinderen zijn stuk voor stuk schatten en verdienen beter …

Anneleen

Interview met Manuel, onze Peruaanse gast uit Lima

- Wat vind je van je verblijf hier in Ecuador?
Super. Heel Belgisch, meer nog dan Ecuadoriaans. Leuk om verschillende culturen te leren kennen. En ik heb wat kunnen bijdragen aan het werk van VVOB.
- Welke suggestie heb je voor de Belgen?
Dat ze zich minder zorgen maken over het werk en meer genieten van het leven. Het leven is te kort om alleen maar aan werk te denken.
- Nog iets?
De wereld is heel groot voor ons, als kleine mensen.
- Welk verschil zie je tussen Peru en Ecuador?
Het zijn 'broeder'-landen, heel gelijkaardig en toch heel anders. Het fruit en de namen ervan zijn verschillend. Maar in ‘cariño’ en problemen, bijv. armoede, zijn er veel gelijkenissen. Ook in onwetendheid.
- Je zei dat Ecuador meer georganiseerd is?
Ja, de mensen hier zeggen dat alles chaotisch verloopt. Maar in Peru is het nog erger. Dus ik vind dat Ecuador nog vrij goed georganiseerd is. Ik zie dat aan details.
- Welke details?
Beginnend met het openbaar vervoer: er zijn hier enkele grote buslijnen en je ziet niet zoveel kleine busjes. Je hebt hier bijna alleen officiele, gele taxi’s, en weinig onofficiële. De straten zijn ook proper. Maar ik denk wel dat dit door de regen komt, want ik zie niet veel straatvegers. En in het voetbal… Het lijkt hier een familiespektakel. In Lima gaat het er meer gewelddadig aan toe.
- Wat vind je het leukste aan Ecuador?
De cultuur krijgt ondersteuning... En de meisjes... Wat nog meer? Aja, ook de contrasten. Rijkdom en armoede leven samen. De middenklasse en de hogere klasse zijn geïntegreerd. Dat is nieuw voor mij.
Bovendien vind ik hier heel veel verschillende internationale keukens dicht bij elkaar.
- Wat vind je van het programma van VVOB?
Een initiatief tot verandering, tot bewustwording. Bijvoorbeeld in milieu, met ‘Escuelas Verdes’. De mensen hier in Latijns-America hebben dat besef niet.
- Wil je nog iets zeggen?
Quito is klein, maar gezellig. (Lima telt 10 keer meer inwoners) Met vele toeristische monumenten. Met zijn culturele contrasten. Het is de moeite. Bovendien was het interessant om hier te zijn met Belgen zodat ik hun cultuur ook heb kunnen leren.
- Muchas gracias, Manuel, por tu visita. Hasta la próxima vez.
Stijn

25-10-2008

Het leren van een taal

Sinds een tweetal weken volgen Anneleen en ik Spaanse les. De juf komt elke donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur naar ons thuis. We hebben bijvoorbeeld geregeld nog moeilijkheden met de verleden tijd. En daar willen we komaf mee maken.

Onze Peruaanse gast, Manuel, krijgt af en toe wat lessen Nederlands van ons. Via de onderstaande video kan je zien of hij al iets geleerd heeft. Hij is vast van plan om door te gaan met het leren van Nederlands en vroeg dus al waar ie een woordenboek Spaans-Nederlands kan kopen.

Maandag trekken we naar het zuidelijk gelegen Riobamba, hoofdstad van Chimborazo, om er het project 'Groene Scholen' te filmen. Manuel keert daarna terug naar Lima.

Stijn

23-10-2008

Het werk van Stijn

groep van 'formación docente' (lerarenopleiding) DINAMEP

Ik werk de laatste weken op een drietal plaatsen. Ik som even op.

Een.

Bijna alle voormiddagen ben ik op DINAMEP, de nationale directie voor onderwijsprofessionalisering. Daar is veel nood aan een betere planning, organisatie en communicatie. De bovenstaande foto is bijvoorbeeld getrokken na een 'hard bevochten' vergadering. Eindelijk konden we als ploeg eens samenzitten om allerlei te bespreken, bijvoorbeeld: de resultaten van een onderzoek in verband met het functioneren van de ministeries in Ecuador. Zeer interessant en op het gepaste moment. Bleek onder meer dat functionarissen vaak niet het juiste profiel hebben (er zijn 4 procent 'uitvoerders', de rest zijn 'planners') en te weinig informatie met elkaar delen. Het gaat nochtans stilaan vooruit met de groep. Toen ik enkele maanden geleden toekwam, was er een verziekte sfeer. Dat is intussen verbeterd. 'We gaan niet meer wenen', zei een van de collega's onlangs. Als we onze manier van werken kunnen verbeteren, gaat het inhoudelijke meer op de voorgrond komen. Op vraag van de collega's heb ik nu al een presentatie gegeven over de lerarenopleiding in Vlaanderen, het programma 'Escuelas Gestoras del Cambio' en een analyse van een basisdocument voor de Ecuadoriaanse lerarenopleidingen. Vanuit Vlaanderen krijg ik nu ook wat hulp bij het vertalen van competentieprofielen en concrete documenten, zoals een model-lesvoorbereiding. Ter inspiratie.

Twee.

Sinds kort besteed ik ook een beetje tijd aan de 'Unidad Calidad Educativa', een nieuwe dienst die rond de kwaliteit van het onderwijs werkt. Dat er een probleem is met de onderwijskwaliteit, is wel duidelijk. Daar wordt dus een nieuw orgaan voor opgestart, in plaats van de bestaande werking te verbeteren. De nieuwe entiteit zal de verschillende andere onderwijsdiensten overkoepelen. Op dit moment werkt men er aan een diagnose van de lerarenopleidingen en de onderwijsprofessionalisering. Ik werd voorlopig ingeschakeld om de contacten met enkele universiteiten aan te halen in verband met een bevraging. Het geeft ons waarschijnlijk de toegang naar een niveau waar binnenkort strategische beslissingen genomen zullen worden. We zijn al blij dat we onze 'baseline'studie hebben kunnen samenbrengen met andere analyses. Dat lijkt me nieuw. En we zijn in contact met enkele (buitenlandse) adviseurs, die veel in de pap te brokken hebben. Laten we hopen dat de voorgestelde oplossing geen 'import'verhaal wordt.

Drie.

De derde werkplek is VVOB. En daar ben ik meestal in de namiddag te vinden. Enerzijds wacht er steeds werk in verband met het programma 'Escuelas Gestoras del Cambio'. En anderzijds heb ik te maken met de algemene werking, planning, budgetten, communicatie en andere projecten. Voor het programma denk ik mee over te nemen stappen. We ronden de onderzoeksfase nu af met een publicatie, waar ik de teksten van nalees en een voorstel formuleer rond de lay-out en ideeën voor beeldmateriaal (eigen foto's en enkele leuke, veelzeggende cartoons).
De volgende fase, die van planning, komt er nu aan. Bedoeling is een missie, visie en planning uit te werken voor de verschillende componenten. Er zullen dus opnieuw workshops georganiseerd worden in Quito en de provincies.

Met de hulp van onze Peruaanse gast, Manuel, heb ik de website kunnen afronden. Uit Brussel kwam vandaag de entousiaste reactie dat het over een 'revolutionair' concept gaat, een combinatie van een normale website met blogs per component. Het gaat over een link via nieuwsberichten ('Noticias'). Je kan dus eens gaan piepen op http://www.escuelasgestorasdelcambio.edu.ec/. Ik ga me in de toekomst vooral toeleggen op de blog in verband met 'Formación Docente'. Volgende week trek ik met Manuel naar Chimborazo om er ons milieuproject 'Escuelas Verdes' (Groene Scholen) te leren kennen. Bedoeling is daar te filmen en interviews af te nemen. Ik kijk er naar uit.

Een - Twee - Drie. Op dit moment werk ik dus op verschillende plekken. Dat zou zo wel eens kunnen blijven. Binnenkort, vanaf nieuwjaar, zal ik ook regelmatig in de provincies vertoeven. Voor contacten met hogescholen en universiteiten die lerarenopleidingen aanbieden. Maar ik hoop ook bij te kunnen dragen aan de integratie van de opdrachten van het programma en de activiteiten van het Ministerie van Onderwijs. Een heel boeiende uitdaging!

Stijn

Bezoek uit Lima

Sinds een 10-tal dagen is Manuel op bezoek. Hij komt uit Lima en ik ken hem van ons werk in Tarpurisunchis. Op twee dagen tijd maakten we er de website van Tarpurisunchis. Nu is hij in Quito om ook het een en ander te doen voor VVOB: de websites aanpassen, multimediaproducten uitwerken, tekenen voor een publicatie,... Hij heeft vrij veel gerealiseerd op korte tijd. Manuel heeft steeds zijn laptop bij. Het is zowat zijn alternatief lief. En hij valt er ook mee in slaap...


Stijn

21-10-2008

Vrouw aan het stuur

Het gebeurt hier echt niet vaak. Het is mij vandaag nog maar voor de tweede keer overkomen: een vrouwelijke taxichauffeur. De moeite om een plaatje te schieten. Onderweg krijgt ze heel wat aandacht en ook enkele reacties van kinderen. Er zijn veel vrouwelijke politieagenten, bijvoorbeeld, maar nauwelijks vrouwelijke taxichauffeurs.
De dame vertelt me dat ze drie dochters tussen de 16 en 21 jaar heeft en een zoontje van 13. De dochters zijn kampioenen karate.
Stijn

Eigenlijk spreekt iedereen Nederlands

Misschien is het Nederlands gewoon een natuurlijke taal voor iedereen. En die andere talen zijn verzonnen, uitvindingen. Zo van: als men zich spontaan uitdrukt, zonder veel na te denken, spreekt iedereen Nederlands. Als kind was ik daarvan overtuigd.

Nu heb ik het bewijs... Stel dat je als Ecuadoriaan in Quito een schoenlapperswinkel opent. Je zoekt een naam die moet uitdrukken dat je supersnel werk aflevert? Simpel. Je gebruikt het woord 'quik' om het wat hip op Engels te laten lijken. Maar dan wel 'heel' quik. Echt Nederlands. Logisch en makkelijk. Ik vraag me wel af ze hoe dat hier uitspreken...
Stijn

15-10-2008

Op weg met fiets - fietsen weg

Sinds enkele weken kan ik met de fiets naar het werk. Dat is heerlijk. Als ik naar het ministerie van onderwijs rijd, duurt dat ongeveer 15 minuten. En het bijzondere van die fietstocht, is dat ik bijna de hele weg over een fietspad kan rijden. Eerst langs het Carolinapark, enkele kruispunten over en dan langs een drukkere 'avenida'. Maar steeds over de 'cyclovía' dwars door het centrum van de stad.

De foto's hierboven zijn getrokken toen ik vorige week donderdag naar het werk reed. Vrijdag, een officiële verlofdag, ben ik dan nog gaan fietsen met onze Peruaanse gast. En voorbije zondagvoormiddag zijn de fietsen van Anneleen en mij gestolen uit onze garage... Jammer. De dag voordien had ik een meisje van ongeveer 15 jaar gezien dat over de muur aan de voorkant van ons huis was gekropen. Op zoek naar een bal, zei ze. Maar waarschijnlijk was dat al de verkenningstocht voor de diefstal van de dag nadien.

Stijn

11-10-2008

Sluit je nu aan!

Logisch gevolg van het bezoek van iemand die de werkelijkheid (foto's) kan manipuleren?
Je begint een sekte... Helemaal volgens de religieuze tendenzen in deze regio.
De voorkant van de folder voor mijn campagne heb ik al. Volg me... en bevrijd jezelf daarna toch maar.
(hemzelf)

Bezoek uit Lima

Sinds vorige week donderdag hebben we bezoek uit Lima. Manuel is multimediaman en hoopt naast een bezoekje aan ons ook opdrachten te vinden voor zijn bedrijfje. In de periode dat ik voor Tarpurisunchis werkte, heb ik samen met hem de website uitgewerkt.
Over het werk hebben we voorbije donderdag al gesproken. Manuel zou ons kunnen helpen bij de aanmaak van websites, multimediaproducten, enzovoort.
de basiliek van Quito
(een beetje bijgewerkt)
Gisteren begon dan het verlengd weekend. We stapten de fiets op en reden door de stad richting het historisch centrum. In het park konden we ons even uitleven op een mountainbike-circuit, we reden langs de artesanale markt, klimden tot in de nok van de basiliek, dronken daar in een gezellige cafetaria onder het uurwerk, bezochten historische pleinen, liepen een museum binnen, moesten schuilen voor regen en onweer, gingen dus iets drinken in het Hilton Hotel, kochten enkele DVD's, deden inkopen voor het avondeten en lieten ons met de taxi thuis afzetten.
Manuel maakte gisterenavond 'papas a la huancayna', een eenvoudig, maar heerlijk gerecht uit Peru. Het geheim zit hem in de saus. Die maak je met koekjes, melk, gele peper en een beetje olie.
En vandaag is het wat kil en regenachtig. We zijn nog niet buitengeraakt. En wat doe je dan? Je steekt het haardvuur aan, eet pannenkoeken en je maakt een filmpje...

Stijn

10-10-2008

Een UFO in onze fruitmand

peren, 'granadillas' en...?

Sinds enkele dagen hebben we een 'niet geïndentificeerd buitenlands object' in onze fruitmand. We hebben het opengesneden en gewoon opgegeten. Lekker zacht en zoet. Vandaag heeft Guadeloupe, iemand die ons wekelijks helpt met het huishouden, verteld dat het 'pitajaya' is. Een mooie vrucht toch?

pitajaya

Verder heeft Guadelupe uitgelegd wat we moeten doen met onze 'tomates de arbol', letterlijk: boomtomaten. Je kookt ze lichtjes om ze makkelijk te pellen, alles mixen, wat honing erbij en je hebt een voedingsrijk fruitsapje.

tomate de arbol

En vervolgens heeft Guadeloupe gesproken over naranjillo (kleine appelsientjes), babaco, capuli, noni, guanabana, guayaba... Klinkt allemaal heel goed, we hebben hier nog veel te ontdekken.

Stijn

05-10-2008

Begeesterd door...

Ik neem het liever niet voor de mond... Volgens Anneleen niet interessant voor blogbezoekers... Maar ik doe het toch. Hier zijn ze:

En enkele meters boven onze hoofden: een varen.

Een weekendje natuur

Anneleen en ik zijn dit weekend in Mindo geweest. Het is een dorp op 2, 5 uur van Quito en het ligt op ongeveer 1.400 meter hoog. Mindo is gekend bij de vogelliefhebbers. Er moeten zo'n 450 soorten vogels leven.
Zaterdag net voor de middag komen we aan. We gaan op zoek naar een hotelletje. Onderweg komen we een kolonne mieren tegen.
Op een plek waar we middageten, zien we tientallen kolibri's van suikerwater drinken. We vinden een eenvoudig hotelletje in een typisch houten huis. En namiddag bezoeken we een koffieplantage. Deze zou van een Belg zijn. In de buurt hangt een tros bananen.
Zondagochtend wandelen we naar het nabijgelegen natuurreservaat. Om er binnen te geraken, moet je een vallei over met een bakje van een kabelbaan.

Aan de overkant, in het reservaat, kan je naar verschillende watervallen wandelen.
Rond de middag gaan we eten op een mooi plekje, in de buurt van een vlindertuin. Even opfrissen wat we in de lagere school geleerd hebben.
Het leven van een vlinder. Beeld je dat eens in. Je leeft ongeveer 110 dagen lang vanaf dat je een mini-eitje bent.
En het ei wordt een rups. Je smult heel veel van een blad dat jij graag lust.
En na een aantal dagen, dat verschilt per rups, kruip je naar boven om ergens aan te gaan hangen en je te transformeren in een cocon.
In deze vlindertuin van Mindo kom je naast een hele hoop andere cocons te hangen. In de natuur is dat natuurlijk anders. In ieder geval ontwikkel je je in je cocon tot een mooie vlinder. Je houdt van vocht en op een keer kruip je eruit. Je blijft nog even ondersteboven hangen tot je vleugels klaar zijn om weg te vliegen...
Je gaat op zoek naar bloemen om je te voeden. En op een keer vind je een partner, waar je je letterlijk een tijdje aan vastkoppelt. Het speciale is dat de ene de andere mee in de vlucht draagt als je gaat vliegen.
Stijn

02-10-2008

Maar zeven uren verschil

En ineens denk je er dan aan na 4 maanden Ecuador en je roept het uit: ‘Speculaas!? Jammer dat we dat niet hebben.’ ‘Toch wel’, zegt Anneleen. ‘Is met onze missionariskist toegekomen’.
Dus, denk maar niet dat we zo anders doen. Als jullie daar op een kille herfstavond aan de haard zitten, dan doen wij dat 7 uren later ook (omwille van het tijdsverschil). We slurpen aan onze kop warme chocomelk en soppen eens met die speculaas erin.

Stijn