04-01-2009

Of de internationale crisis ook in Ecuador is toegekomen?

President Correa waarschuwde onlangs dat de Ecuadorianen de broeksriem zullen moeten aanhalen omwille van de wereldwijde crisis. En de Ecuadoriaanse bevolking bestempelt de financiële crisis als derde belangrijkste feit voor 2008.

Een tiental jaren geleden hadden de Ecuadorianen al hun eigen financiële crisis. Banken gingen failliet en de Amerikaanse dollar werd ingevoerd als nationale munt. De gevolgen van de internationale crisis zijn deze keer eerder indirect.

Eind 2007 werd Ecuador opnieuw aanvaard als actief lid van de OPEC (organisatie van olie-uitvoerende landen). Vanaf begin dit jaar mag het land van die organisatie 40.000 minder vaten ruwe olie verkopen. En dat terwijl de prijs van de Ecuadoriaanse olie gezakt is naar 11 dollar per vat, een prijsdaling van meer dan 100 dollar sinds juli vorig jaar. Dat betekent volgens de krant 'El Diario' (van 30/12/08) veel minder inkomsten voor het land, ongeveer 800.000 dollar per dag.

Andere sectoren moeten zich ook wapenen tegen de crisis.* De export van landbouwproducten, scampi's en vis leidt onder het gebrek aan liquiditeit, de afgenomen vraag en de devaluatie van vreemde munten. Sommige bloemenkwekers lieten hun prijzen al zakken, de uitvoerders van broccoli verbeterden hun productiviteit. Er worden minder larven gezaaid voor scampi's en men verlaagt het aantal werkuren van vissers. De afname van bananen blijft eerder stabiel, de bananenhandelaars kunnen rekenen op vaste klanten.
Je kan bloemen zien als luxeproducten. De bloemenmarkt leidt dus onder de afgenomen vraag. De meeste bloemen belanden in de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staat Nederland met 4.582, 81 ton tussen januari en september 2008. De visuitvoer gaat vooral richting de Verenigde Staten, Colombië, Venezuela, Italië en Spanje. En opvallend: scampi's en daarvan afgeleide producten worden vooral verkocht aan de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Frankrijk en België (op de vijfde plaats!).

(* Volgens El Comercio van 29 november 2008)

Stijn

Geen opmerkingen: