27-04-2009

Correa mag verder doen!

President Correa springt in het rond bij het horen van de resultaten. Hij viert samen met zijn vicepresident (in rolstoel) en aanhangers.

Rafaël Correa werd op zondag 26 april met 51, 69 procent van de stemmen herkozen als president. De kolonel Gutiérrez eindigt tweede met 28 % van de stemmen. Hij was eerder al eens president. En Noboa eindigt derde. Hij is een multimiljonair en stelde zich al vier keer kandidaat voor het presidentschap. Deze keer haalde ie de laagste score.
Naast de verkiezing van de president zijn gisteren ook op provinciaal en gemeentelijk niveau nieuwe mandaten verdeeld. In Guayaquil, de grootste stad van het land, mag dezelfde burgemeester Nebot aanblijven. De hoofdstad Quito krijgt een nieuwe burgemeester. Het is Augusto Barrera, iemand van de partij ('PAÍS') van de president.

¿Een nieuw soort 'socialismo'?

Volgens mij heeft president Correa al veel gerealiseerd de afgelopen 2 jaren en daar wordt hij voor beloond. Zijn campagne was ook slim en sterk. Correa heeft goede intenties. De bevolking heeft een president die het land voor een keer niet wil beroven. Correa heeft bijvoorbeeld aandacht voor de zwakkeren in de maatschappij en voor sociale thema's, zoals onderwijs. Ik denk dat dit nodig is in deze Latijns-Amerikaanse regio. De staat krijgt immers meer voet aan de grond. Voor mij lijkt het soms een inhaaloperatie als je vergelijkt met wat wij gewoon zijn in Europa. De meeste Latijns-Amerikaanse landen leken tot hiertoe vooral het Noord-Amerikaanse model te volgen op dat vlak.
Ik ben ervan overtuigd dat Ecuador helemaal geen kopie is van Cuba, Venezuela of Bolivië. Maar er zijn uiteraard verbanden, het gaat een beetje in dezelfde richting.
En president Correa kan vanaf nu nog meer zijn gang gaan, want hij krijgt daarvoor de steun van (een meerderheid van) het parlement. Hopelijk organiseert hij zelf machten en tegenmachten binnen zijn eigen regering. Af en toe is het goed om andere geluiden te horen, niet?


Stijn

Geen opmerkingen: