30-04-2009

Wat hebben Bologna - Leuven - Quito - Lima met elkaar gemeen?

Bij jullie in Leuven is de Europese top met ministers van onderwijs net afgelopen. Het was een opvolgingsconferentie van die van Bologna. De conferentie van Bologna bepaalde in 1999 dat de 31 deelnemende landen de structuren van het hoger onderwijs op elkaar zouden afstemmen. Het resulteerde in de grootste onderwijs- en onderzoeksruimte ter wereld. Alle hogescholen en universiteiten hebben de laatste jaren de gevolgen ondervonden. En met de laatste internationale ontmoeting in Leuven zijn nieuwe accenten in verband met gelijke toegang en betaalbaarheid van het hoger onderwijs gelegd. (bron: HBVL)

In Ecuador en Latijns-Amerika in het algemeen kijkt men erg geïnteresseerd naar die Europese integratie. Onlangs werd op de top van Amerikaanse staten het voorstel gelanceerd om een gemeenschappelijke munt, de 'Sucre', te introduceren.
Deze week nog had ik een vergadering met Juan Morales, die enkele dagen voordien in het Andes-parlement een voorstel deed om het creditsysteem in het hoger onderwijs toe te passen, een instrument dat we in Europa kennen sinds de Bolognaverklaring. Juan Morales is lang directeur geweest van de Latijns-Amerikaanse versie van 'Tuning', het programma dat zorgt voor de integratie van het Europees hoger onderwijs. Met hem werken we aan een voorstel om het systeem van 'credits' en competenties als pilootproject toe te passen in de lerarenopleiding.

En heel binnenkort vindt een internationale onderwijsconferentie in Lima plaats waar dezelfde thema's aan bod zullen komen.

Stijn

27-04-2009

Correa mag verder doen!

President Correa springt in het rond bij het horen van de resultaten. Hij viert samen met zijn vicepresident (in rolstoel) en aanhangers.

Rafaël Correa werd op zondag 26 april met 51, 69 procent van de stemmen herkozen als president. De kolonel Gutiérrez eindigt tweede met 28 % van de stemmen. Hij was eerder al eens president. En Noboa eindigt derde. Hij is een multimiljonair en stelde zich al vier keer kandidaat voor het presidentschap. Deze keer haalde ie de laagste score.
Naast de verkiezing van de president zijn gisteren ook op provinciaal en gemeentelijk niveau nieuwe mandaten verdeeld. In Guayaquil, de grootste stad van het land, mag dezelfde burgemeester Nebot aanblijven. De hoofdstad Quito krijgt een nieuwe burgemeester. Het is Augusto Barrera, iemand van de partij ('PAÍS') van de president.

¿Een nieuw soort 'socialismo'?

Volgens mij heeft president Correa al veel gerealiseerd de afgelopen 2 jaren en daar wordt hij voor beloond. Zijn campagne was ook slim en sterk. Correa heeft goede intenties. De bevolking heeft een president die het land voor een keer niet wil beroven. Correa heeft bijvoorbeeld aandacht voor de zwakkeren in de maatschappij en voor sociale thema's, zoals onderwijs. Ik denk dat dit nodig is in deze Latijns-Amerikaanse regio. De staat krijgt immers meer voet aan de grond. Voor mij lijkt het soms een inhaaloperatie als je vergelijkt met wat wij gewoon zijn in Europa. De meeste Latijns-Amerikaanse landen leken tot hiertoe vooral het Noord-Amerikaanse model te volgen op dat vlak.
Ik ben ervan overtuigd dat Ecuador helemaal geen kopie is van Cuba, Venezuela of Bolivië. Maar er zijn uiteraard verbanden, het gaat een beetje in dezelfde richting.
En president Correa kan vanaf nu nog meer zijn gang gaan, want hij krijgt daarvoor de steun van (een meerderheid van) het parlement. Hopelijk organiseert hij zelf machten en tegenmachten binnen zijn eigen regering. Af en toe is het goed om andere geluiden te horen, niet?


Stijn

25-04-2009

Werkbezoeken aan noordelijke provincies

Het merendeel van de tijd zit ik net als miljoenen andere mensen gewoon achter mijn bureau aan een scherm. De voorbije week trok ik echter naar het noorden van het land: de provincies Carchi, Imbabura en Esmeraldas. Met een zijsprongetje naar Columbië.

Bedoeling was de overeenkomsten voor te bereiden met een aantal lerarenopleidingen en enkele praktijkscholen te bezoeken. Een lerarenopleiding in een Ecuadoriaanse hogeschool duurt 3 jaar, het laatste jaar is een stagejaar voor de studenten. Ze moeten naar een - meestal afgelegen - landelijke school gaan om er les te geven en krijgen daarvoor 150 dollar per maand.
Tijdens die bezoeken kon ik vaststellen dat er in Ecuador waardevolle schoolexperimenten bestaan met dynamische leerkrachten en een verantwoordelijke directie.
In een van de afgelegen dorpsschooltjes hing een digitaal bord! Weet niet wat ze ermee doen, maar soms lijkt kwaliteit te moeten samengaan met 'high tech'.
Voorbije dinsdag stak ik ook even de grens over om er een 'Escuela Nueva' te bezoeken. Zo'n 'nieuwe school' maakt gebruik van praktische gidsen voor leerkrachten en leerlingen, hoekenwerk, een zandtafel, materialen van de omgeving, een leerlingenparlement, enzovoort. Meestal gaat het over scholen waar een leerkracht aan verschillende graden moet lesgeven.

Op het einde van de week was ik in Esmeraldas voor een bezoek aan zowel de hogeschool als de universiteit die er lerarenopleidingen organiseren. En we hielden op vrijdag een seminarie met inspecteurs die mee de scholen mochten selecteren waar we mee gaan samenwerken. Ik werd er ook even geïnterviewd door een journaliste van de krant 'La Hora'.

Stijn





16-04-2009

Test je jungle-ogen en waag je kans!

- Tijd voor de grote ken-uzelf-wedstrijd -

Stel: je wandelt of je vaart met een motorboot door de jungle. Je ontmoet dieren. Een spiegel? Je kijkt... enkele seconden, minuten. Merk je een dier op? Laat ons weten wat je ziet. Een vogel, vis of zoogdier? Nog beter is de specifieke benaming. Maar je mag ook gokken. De meest originele of meest correcte oplossing wint een verrassing uit Ecuador. Je antwoord is geldig indien je ze plaatst via 'reacties' onderaan dit bericht. Iedereen mag meedoen. Ook biologen en andere ogen. Deadline op 26 april, de dag van de Ecuadoriaanse verkiezingen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Anneleen (jury) en Stijn (organisator)

15-04-2009

Cuyabeno

Tijdens de paasdagen zijn we in Cuyabeno, de diepe jungle in het noordoosten van Ecuador. Je neemt een nachtbus vanuit Quito en 8 uur later kom je aan in Lago Agrio, de hoofdstad van de provincie Sucumbios. Van daaruit bussen we nog eens 2 uren. En dan in een motorboot voor opnieuw een 2-tal uren.

Op weg naar de jungle volgt ons ook een pijpleiding met wat hier sommigen 'zwart goud' noemen... Lago Agrio wordt gedomineerd door de petroleumexploitatie. Een busmaatschappij heet 'Petrolero'. En in een restaurant kan je ook kiezen voor een ontbijt 'Petrolero'.

Maar in de buurt van die 'zwarte business' is er dat grote regenwoud met een 'Nationaal natuurreservaat van Cuyabeno' dat primaire wouden (zonder tussenkomst van de mens) bevat.

Verblijfsplaats

Boomkikker

Spinnenweb

Slangetje

Kaaiman

Levensboom.

Boomdecoratie

Cacao

Trappen naar de maan, zegt de myte.

Gids vangt piraña en gooit hem daarna terug in het water...

...maar niet zonder eerst zijn tanden te laten zien.
Jungledorp

Klasje

Sjamaan


Zuiveringsritueel


X

Stijn

Politiek op een vuilnisbelt


In de buurt van Vilcabamba komen we tijdens een wandeling ongeveer gelijk met een politieke autocaravaan aan bij een afgelegen vuilnisbelt waar enkele vrouwen en kinderen aan het werk zijn. Ze zoeken ijzer en blik in de hoop die daarna te kunnen verkopen. De lokale kandidaat van de partij met nr. 3 (even wat anoniem houden) wil er stemmen ronselen. Ik vraag hem, terwijl de werkende vrouwen meeluisteren: 'En wat ga je doen opdat deze mensen een betere toekomst krijgen?' Het antwoord luidt: 'Vorming geven en meer mogelijkheden creëren in de landbouw.' Ik: 'Heb al veel negatieve zaken gehoord van de president waar jij achter staat.' Volgt een standaard antwoord in verband met een andere aanpak van de economie.
Een van de leden van dezelfde campagneploeg vertrouwt mij even later stilletjes toe dat ie op 26 april niet gaat stemmen voor de presidentskandidaat waar hij campagne voor voert (en voor betaald wordt?), maar voor Rafael Correa, de huidige president.

Stijn


En de dames op de vuilnisbelt blijven wat verweesd achter...