30-11-2008
Voor Anneleen is het morgen 1 september
27-11-2008
This is the sound of C
En de C staat dan voor: cambio (verandering), calidad (kwaliteit), calidez (hartelijkheid), comprometido (geëngageerd), coraje (moed), comunicativo (communicatief), competente (bevoegd), completo (volledig), en zoveel meer.
We hebben zo al foto's op banners, in folders, op de website en in de nieuwe publicatie. De deelnemers aan het programma nemen het over. Ze maken zelf foto's met de C en mailen ons die door, anderen hebben een soort C-groet uitgevonden.
Stijn
En een spontane C-groet...
24-11-2008
Speciale momenten op het werk
Na onze presentatie startte het officiële gedeelte, de ceremonie. Veel dankbetuigingen. En opvallend: verschillende docenten die een rond getal aan ervaring in de hogeschool of de daaraan verbonden lagere school hadden, werden geëerd. 10 jaar, 15 jaar, 20 jaar, 25 jaar,... Maar er was ook een leerkracht bij die al 50 jaar aan het lesgeven is. Nog steeds! Ze moet toch wel minstens 70 jaar zijn.
Als we vertrokken, vroegen twee studenten een handtekening. Vond ik vreemd. Had ik dat wel goed verstaan? 'Samen op de foto is prima', zei ik. 'Maar willen jullie echt een handtekening? Ben toch geen zanger', reageerde ik.
Vorige week dinsdag organiseerde de ambassade van België enkele sprekers. Op weg naar het Quito hotel, waar het evenement plaatsvond, kwamen we de autocaravaan van de president tegen. Hij was niet uitgenodigd... Alberto Acosta daarentegen wel. Hij is de ex-voorzitter van de grondwetgevende vergadering. Hij gaf een toelichting over hoe de nieuwe grondwet tot stand was gekomen en wat daar zo nieuw aan is. Bijvoorbeeld: het feit dat de natuur rechten krijgt, dat een gemeenschap ook juridisch erkend wordt, het gratis onderwijs tot en met je hogere studies, enzovoort.
Van ver... De minister van onderwijs in het midden vooraan.
En volgende week lanceren we zelf een publicatie over onze 'baselinestudie', het resultaat van het grote werk van de laatste maanden. De minister zal daar ook zijn. Het boek telt een 100-tal pagina's en is een soort inventaris van de onderwijssituatie in 5 provincies en het land in het algemeen. Een van mijn opdrachten was de afwerking van de publicatie. Dat deed ik samen met mijn Ecuadoriaanse collega, Carlos. Hij stond vooral in voor de teksten en ik coördineerde de onderhandelingen met de drukker en de vormgeving: foto's, cartoons, layout,... Heb ook de titel bedacht. Niet slecht als niet-'native speaker'. Maar die titel is dan ook niet heel ingewikkeld geworden: 'Ik kijk, ik droom, ik verander'. En de ondertitel: 'Een blik vooruit. Stijn
23-11-2008
Gesprek met Karlien: ‘Het heeft me goed gedaan…’
- De laatste avond, hoe voel je je nu?
- Wat is het idee dan?
Ik vind het een interessant onderwerp. En hoe meer ik ermee bezig ben, hoe interessanter ik het vind. Maar wel niet makkelijk…
Stijn, als je vragen over Ecuador wilt stellen, dan kan ik daar ook wel op antwoorden.
Je hebt hier geen sterrenhemels, dat heb ik wel gemist. Er is in Quito zoveel licht. Maar ja, het was soms ook bewolkt.
- Volgens mij ben jij een echte fan?
- Heb je een vraag waar iedereen nieuwsgierig naar is? Een vraag die iedereen van jou wil beantwoord krijgen, maar die niemand durft vragen?
- Wat denk je nu van je nicht?
En voor jullie: hoe lang jullie zullen blijven? En of er een moment gaat komen dat jullie niet meer terug naar België willen komen. Het zal zichzelf wel uitwijzen. Het is een open vraag. Of misschien het volgende: wat jullie hier leuk en minder leuk vinden? En of jullie hier echt graag wonen? Dit is pure nieuwsgierigheid, he.
Ambassadeur van de vrolijkheid treedt op in Quito
Gisterenavond waren we op een muziekfestival in het Olympisch stadion ‘Atahualpa’. Voor ons is dat vlakbij. Als we niet zouden gegaan zijn, zouden we het wel gehoord hebben vanuit ons bed. Leuk om nog eens enkele optredens te zien. Het deed denken aan de zomerfestivals bij ons, maar dan met een wat exotischer Latino-tintje. Dat wil dus zeggen: andere klanken, veel entousiast meezingen en meer beweging. Met enkele groepen uit Mexico en Juanes uit Columbië.
Deze laatste moet zowat het bekendste zijn bij ons. Ze haalden vorige week nog een vijftal Grammy-awards. En gisterenavond ontving de zanger van de vice-minister van Ecuador een ereteken voor ‘Embajador de la alegría’ (ambassadeur van de vrolijkheid). Mooie prijs, niet?
Stijn
19-11-2008
Peruaanse keuken in Ecuadoriaanse krant
PS: in Antwerpen kan je zelf de Peruaanse keuken testen in het restaurant 'El Sabor Andino'.- Foto van de website Qoya T'ika geplukt. -
17-11-2008
Twee campagnes uitgelicht
- De andere campagne is een beetje speciaal. Vertaald zegt deze: 'Niet meer! Onvoorzichtige voetgangers.' Van de nationale politie van Ecuador. De affiche toont foto's van voetgangers in gevaarlijke situaties. Volgens mij zegt deze campagne veel over de heersende opvattingen. Je moet opletten voor de motorvoertuigen, de enige heersers van de weg. De voetganger wordt niet in bescherming genomen. Integendeel. De zwakke weggebruiker moet steeds wijken, zelfs al ben je in je recht.
Stijn
15-11-2008
Gesprek met mijnheer en mevrouw directeur
Niet voor gevoelige kijkers.
Bekijk zelf de video en zing mee...
Nationale hymne van EcuadorRefrein
Salve, oh Patria, mil veces! Oh Patria,
gloria a ti! Ya tu pecho rebosa
gozo y paz, y tu frente radiosa
más que el sol contemplamos lucir.
Strofen
Los primeros los hijos del suelo
que, soberbio, el Pichincha decora
te aclamaron por siempre señora
y vertieron su sangre por ti.
Dios miró y aceptó el holocausto
y esa sangre fue germen fecundo
de otros héroes que, atónito, el mundo
vio en tu torno a millares de surgir.
Salve, oh Patria,…
Tekst: Juan León Mera
13-11-2008
Op schoolbezoek met Anneleen
Vorige week ben ik op een ochtend eens heel vroeg opgestaan. Echt vroeg. Om 5uur. Waarom? Om Anneleen te vergezellen naar een van de scholen waar ze in een klas moest observeren. Ook leerrijk voor mij, omdat ik zo iets meer te weten kom over wat er echt gebeurt in de scholen. Belangrijk toch als we met ons programma 'Escuelas Gestoras del Cambio' uiteindelijk ook een effect in de klassen beogen.
Anneleen werkt in een stedelijk-marginaal scholennetwerk, Q4 genaamd, in het noorden van Quito. En wij bezochten een van de 7 scholen, eentje van maar een 60-tal leerlingen. Deze school werkt met 'pluridocentes', leerkrachten die lesgeven in graadsklassen. Dat komt vrij vaak voor in Ecuador, vooral dan in de rurale zones. Anneleen moest observeren in een klas met leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar.
Eerst introduceerde de directeur van het netwerk ons bij de leerkrachten. En de leerkracht van de klas in kwestie moest haar les taal veranderen in een les wiskunde omdat dit het thema is voor Anneleen. Voor het eerste leerjaar werd het een les over het cijfer 1. De juf toonde op het bord hoe je een '1' moet schrijven, van links naar rechts. Eerst het lange beentje, dan het korte. Een paar keer oefenen in het groot, in de lucht en op de bank. En de kinderen moesten zelf nu maar verder kunnen, de oefening hield in dat ze een blad vol '1'tjes moesten schrijven. Over naar de andere groep. De kinderen van het tweede leerjaar kregen eigenlijk ook een les wiskunde, maar het leek me eerder een les taal. Ze moesten immers naast de cijfers de corresponderende woorden uitschrijven tot honderd. En dat wordt dan zonder mopperen gedaan...
Het viel me op dat het cijfer '1' niet echt vanuit het concrete, dan schematisch en vervolgens abstract werd aangeleerd. En het cijfer stond op zichzelf, alsof het uit de lucht werd geplukt. Niet gekoppeld aan andere cijfers. De juf ging ook niet na wat de individuele moeilijkheden waren van de kinderen. Vermoedelijk gaat Anneleen hier nog een vette kluif aan hebben. Ze is intussen trouwens klaar met haar analyse van het curriculum, leerboeken en klasobservaties.
Als je zo'n school bezoekt, merk je dat de kinderen echt niet moeilijk doen. Makkelijk voor de juf. Ze zijn braaf, schattig en spontaan. Toch zagen we ze onderling geregeld klappen uitdelen. Het leek hun normale manier van omgaan. De meeste kinderen van de school die wij bezochten, waren van armere families. Je zag dat aan de verweerde gezichtjes en de weinig verzorgde kledij. Een van de meisjes van het tweede leerjaar was al 13 jaar, maar ging nog maar sinds kort naar de school.
Rond 10.30 uur mochten de kinderen de speelplaats op. Ze kregen een koekje, gesponsord door het Ministerie van Onderwijs. En even later schoven ze met hun meegebrachte bordjes in de rij aan voor een warme maaltijd. Eveneens betaald door de overheid. Rijst, aardappelen, tonijn uit blik en een granendrankje.
Stijn
09-11-2008
Terug uit het oerwoud
De Shuar weten heel veel van de natuur. Voor elke kwaal of ziekte bestaat er wel een gepaste plant.
Platgereden boa onderweg
Tijdens ons bezoek aan een Shuarfamilie, komen we in contact met Kunamp, die binnenkort naar de Verenigde Staten reist om er te trouwen met een blond meisje. Hij is de vijfde in een rij van 23 kinderen, zijn vader heeft 2 vrouwen. Kunamp laat ons enkele huizen zien van de familie en vertelt over medicinale planten. Het plaatselijke gezondheidscentrum combineert de eigen traditionele wijsheden met de moderne geneeskunde.
We bezoeken ook een schooltje. Het telt 8 leerlingen. En we worden uitgenodigd op een middagmaal met rijst, pasta en stukjes vis.
Hoe moet je je kost verdienen zonder de natuur al te veel schade toe te brengen? Voor Kunamp (jongen met lange staart) is een mogelijke oplossing het gemeenschapstoerisme. Zijn familie nodigt vrijwilligers uit om te helpen planten en hij wil binnen een jaar toeristen ontvangen in zijn nieuwe woonst. Voor de bouw moeten ook enkele bomen sneuvelen, maar dat is natuurlijk nog iets anders dan roofbouw.
Dat was het verhaal van vandaag. Voorbije zaterdag gingen we - zonder het te willen - naar een soort dierentuin voor vogels. We dachten vooraf meer aan een safari-park, maar de vogels zaten in kleine kooien. Prachtige vogels. Ik kon het niet laten om de eigenaar te vragen ten minste grotere kooien te voorzien. 'Dat kost veel', reageerde ie.
Chris, een Noordamerikaanse bioloog. Bij de Ayawasca.
Enkele websites:
05-11-2008
Hoezee. Leve de zee!
Als verrassing voor haar en onszelf hadden we vorig weekendje een verblijf aan zee gepland. Een verlengd weekend bovendien, omwille van Allerheiligen.
Om zaterdagochtend toe te komen, namen we de nachtbus naar Atacames. Die reis duurde zo'n zestal uurtjes. Anneleen en ik zijn het intussen gewend om rustig te slapen op de bus. Vanuit het stadje Atacames sprongen we de 'ranchera' op. Dat is een soort open truck met houten banken. In Muisne werden we dan met de boot opgepikt om een kwartiertje later toe te komen in de cabañas van Las Pigualas, vlakbij het dorpje Mompiche.
Heel rustig is het daar. Ideaal om af te kicken van het werk. Puur natuur. Wandelen over het strand. Het is er tussen juli en december vaak bewolkt, maar je kan niet zeggen dat het winters aanvoelt. Het zeewater daalt niet onder 22 graden.
Iets apart: het strand heeft nood aan een opvangcentrum voor zieke en gewonde schildpadden. Blijkbaar krijgen de lokale vissers geregeld van die prachtige schildpadden in hun netten. Ze geraken gewond en komen terecht op het plaatselijke strand. Zo zagen we een drietal grote exemplaren neerstranden. En op dit moment worden enkel de gieren daar beter van.
Stijn