Dat de film 'Avatar' bij de Oscaruitreiking de grote verliezer was, kwam niet alleen bij regisseur James Cameron hard aan. Ook voor de strijd tegen de olievervuiling in het Amazonegebied betekent het een tegenslag.
Verscheidene milieuorganisaties, waaronder het Regenwoud Actienetwerk en het Netwerk voor de Verdediging van het Amazonegebied, hebben Cameron gevraagd om zijn vele fans te laten weten "dat Pandora fictie is, maar dat wat met de inheemse gemeenschappen van Ecuador gebeurt, harde realiteit" is.
In de film wordt Pandora, een maan van de planeet Polyphemus, bedreigd door mensen die daar een belangrijk mineraal willen ontginnen voor de energievoorziening op hun eigen planeet.
RAN-directeur Rebecca Tarbotton vergelijkt dat met de strijd die inheemse Ecuadoranen voeren tegen oliemaatschappij Chevron. In een al langer dan zestien jaar voortslepend proces eisen ze een schadevergoeding van 27 miljard dollar voor olievervuiling.
RP (IPS)
Yasuní Green Gold Red Yasuni : Help Ecuador om het regenwoud en de inheemse bevolking te beschermen
Het nationaal park Yasuni in Ecuador is een ongerept stuk Amazoneregenwoud. Het park is van onschatbare waarde op het vlak van biodiversiteit, natuur en cultuur. Het herbergt verschillende inheemse bevolkingsgroepen, waarvan er een aantal bewust gekozen hebben om geen contact te hebben met de buitenwereld.
Het woud en zijn bevolking dreigen vernietigd te worden door de ontginning van de 500 miljoen vaten olie die zich onder de grond bevinden. Dit mag niet gebeuren. Om de bevolking van het Yasuni gebied en het leefmilieu waar we allemaal afhankelijk van zijn, te beschermen, moet de olie onder de grond blijven.
De president van Ecuador heeft een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om het Yasuni park te helpen beschermen. Zijn voorstel: rijke landen betalen Ecuador 10 jaar lang 350 miljoen dollar per jaar om de olie niet te ontginnen. Dat heeft voorlopig weinig vruchten afgeworpen. Dit is het gevolg van zowel het gebrek aan duidelijke informatie van de Ecuadoraanse regering als het gebrek aan steun vanwege de rijke landen.
Het gaat nochtans om een visionair voorstel dat erkent dat landen in het Noorden de plicht hebben om landen in het Zuiden te helpen bij het verzachten van de effecten van de klimaatverandering. Het bevat echter ook een aantal tekorten: de rechten van de inheemse bevolkingsgroepen die in het woud wonen, worden niet beschermd; het park wordt niet gevrijwaard van oliewinning in de toekomst; en het risico bestaat dat het park wordt gebruikt als een gigantisch pakket emissierechten dat verkocht wordt aan de hoogst biedende vervuiler.
Met een verbeterd voorstel zou Yasuni een precedent kunnen scheppen voor rechtvaardigheid in de klimaatproblematiek. Het zou een mooi voorbeeld kunnen betekenen van hoe rijke landen hun verplichtingen kunnen nakomen tegenover arme landen in de strijd voor het behoud van natuurlijke en culturele rijkdommen en in de overgang naar een CO2-arme economie. communities.
Bron:
Yasuni Green Gold