29-03-2011

Kwis voor de allerslimste bloglezers ter wereld

Het is alweer eventjes geleden. Een kwis. Doe mee en win...

Hoofdvraag: waarvoor dienen de draden op de foto's hieronder?
Bijvraag: waartoe dienen die 4 palen op de foto?
Je mag meerdere antwoorden geven. We belonen de meest originele reacties en de juiste antwoorden op de hoofdvraag en de bijvraag. Als de oplossing uitblijft, beantwoorden we ook ja/neen-vragen bij wijze van tips. Enkel via 'reacties' onderaan dit bericht.
Als we de juiste antwoorden hebben ontvangen, krijgen jullie een verslagje van de plek waar deze foto's zijn genomen.

28-03-2011

Kip tok en co

Ine, Marjolein, Silke en Celine ronden eind deze week hun stage af in Ecuador. Ze zullen dan lessen hebben gevolgd, educatieve materialen hebben gemaakt en lessen hebben gegeven. Onlangs gaven ze een presentatie van de wiskundematerialen die ze hadden uitgewerkt. Het gaat (voor kenners...) over een 'Kip Tok', een 'Bus', de 'Kalender' en een 'Memory'. Er was veel interesse voor de materialen, de handleidingen daarvoor en hun zienswijze. In totaal hielden ze 3 presentaties voor een 500-tal docenten en studenten. En voorbije week werd alles opnieuw voorgesteld tijdens een evenement met alle 28 lerarenopleidingen. Dat deed dan een van de docenten van de lerarenopleiding met wie onze Vlaamse studenten hadden samengewerkt.

Volle zaal
Kip Tok
Interview voor TV-kanaal van de universiteit

Punk

El punx no se ha muerto. 'Punk is not dead' in Ecuador...?

21-03-2011

Lerarenopleidingen in een stormachtig onderwijslandschap

Evenement van begin februari in Riobamba met alle 28 lerarenopleidingen van het land
Bij de aanvang van het VVOB-programma ‘Scholen als Actoren van Verandering’ in Ecuador was voorzien dat we eerst met 5 provincies en later met 10 provincies zouden samenwerken. En zo gebeurde het ook. Op niveau van de lerarenopleidingen werden 17 overeenkomsten getekend met Spaanse en Indiaanse hogescholen, maar ook met enkele universiteiten die leraren opleiden. Er volgde een periode van een intense en unieke samenwerking op basis van gemengde werkgroepen en prioriteiten van de lerarenopleidingen zelf. Hier kwam in maart 2010 plots een einde aan. Het Ministerie van Onderwijs wilde immers graag dat we mee zouden ondersteunen in de nationale politiek. VVOB zou moeten helpen bij de opstart van een nieuwe Nationale Universiteit van Onderwijs en een externe evaluatie van alle lerarenopleidingen van het land. Met de ruggesteun van een nieuwe wet op Hoger Onderwijs slaagden we er echter in om die externe controle om te buigen in een soort zelfevaluatie, een systeem voor kwaliteitszorg. Dit vroeg echter een complete mentaliteitswijziging, zowel vanuit het Ministerie van Onderwijs, die gewoon was om de lerarenopleidingen de weg te wijzen, als van de hogescholen zelf. Deze laatste waren het immers gewoon om te ondergaan. Omwille van onze voorgaande ervaringen met een aantal lerarenopleidingen konden we echter makkelijk de overgang helpen maken naar een andere, meer participatieve benadering. Een nieuwe coördinatiegroep met vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs, UNESCO en VVOB ging vanaf augustus 2010 aan de slag met de 28 pedagogische instituten om een systeem van kwaliteitszorg uit te werken. Resultaat is een digitaal systeem van (zelf)bevragen, uniek voor Ecuador en de lerarenopleidingen. Op basis van de resultaten zullen de verbeterplannen volgen. De uitdaging voor de toekomst is om elke lerarenopleiding apart eigen accenten te laten leggen en zelf het systeem te laten beheren. Maar ondertussen moet er ook nog een nieuwe Universiteit voor Onderwijs worden opgestart...

(Voorstel bijdrage Stijn voor VVOB Jaarboek 2010)

18-03-2011

Ecuador heeft nog steeds een droom

Ecuador heeft een droom. Dat merk je aan alles, tot in de vezels van de maatschappij. Elke Ecuadoriaan is fier op zijn land, maar wil beter. Dat is mooi. Het is bevorderlijk voor de levenssappen, de bruis in het water.
Sinds januari 2007 is president Correa aan de macht. Het is iemand die de hoop in het land verwoordt en vorm geeft. In 2008 stemden de Ecuadorianen een nieuwe grondwet goed, deze werd in de vorm van kleine boekjes massaal verspreid onder de bevolking. Het is de vertaling van een gemeenschappelijke droom. Denk maar aan het concept van 'buen vivir' (goede leven) dat erin is verwerkt. Een alternatief voor wat we al kennen als maatschappelijke visie. Of de rechten van de natuur; deze vertalen wat de Indiaanse bevolking al altijd dacht.
Daarna volgden wel 30 nieuwe wetten en een nationaal ontwikkelingsplan oftewel: het 'plan de buen vivir'. Er beweegt enorm veel in Ecuador. Verandering is de enige constante, overal en altijd. Maar hier voelt elke verandering aan als historisch, fundamenteel, de realisatie van een nieuwe droom.
Het nieuwe is er wel wat vanaf. De president viel op 30 september vorig jaar bijna van zijn sokkel. Sommige regeringsgetrouwen keren zich van hem af. Je hoort weer meer verhalen opduiken van corruptie. Het entousiasme lijkt soms wat minder sterk. Vernieuwende voorstellen vinden hun weg niet of moeilijk naar de praktijk. En nare trekjes van de president en zijn omgeving komen naar boven. Misschien is dit de normale cyclus.
Toch voelt het zeer goed aan om te mogen meewerken aan de droom van dit land.
Als je dan vanop een afstand (terug)denkt aan België, voelt het aan alsof structuren zo vast zitten dat er geen beweging meer is in te krijgen. Het lijkt er soms op dat er niet meer wordt afgeweken van reeds gekende denkpatronen. De bewegingsruimte lijkt zo klein. Dromen hebben nochtans ruimte nodig. Vrijheid.

15-03-2011

Een interview

Begin februari hadden we een workshop met alle 28 lerarenopleidingen (hogescholen) van het land. Dat was in Riobamba, op een 4-tal uurtjes ten zuiden van Quito.
Gewoonlijk word je dan als buitenlander geviseerd voor interviews. Het lijkt ons nochtans best dat wij als VVOB'ers een 'low profile' aanmeten, niet te veel in 'the picture' komen. Maar je kan het niet altijd vermijden. En ik geef het toe: het doet ook eens goed om je gedacht te kunnen zeggen via de 'gazet'.

Voor een keer een vertaling van een stukje interview:
'Stijn Janssen is coördinator 'Lerarenopleiding' bij de Vlaamse Associatie voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Assistentie, VVOB België, dat al meer dan 20 jaar het Ecuadoriaanse onderwijs ondersteunt. Hij geeft aan dat het beleid van het land de laatste 3 jaren geleid heeft tot sterke veranderingen, maar dat je die nog niet kunt zien in de klas.
Met een blik van buitenaf merk je dat er vele veranderingen zijn in de processen, de wijze van werken, het nadenken over zaken, ook over wat er in de klas of op school gebeurt. Op dit moment verenigen zich diverse nationale actoren om de onderwijskwaliteit te verbeteren. En de verbeteringsplannen worden concreter. Met de Pedagogische hogescholen hebben we instrumenten uitgewerkt die studenten, docenten en directieleden moeten bevragen. Dit helpt ons te reflecteren en te verbeteren.
VVOB werkt vooral aan het verbeteren van de opleiding van leerkrachten voor onderwijs en doet dit samen met het Ministerie van Onderwijs.' (Bron: Los Andes - volledige artikel, zie hieronder)
28 institutos pedagógicos del país monitorean su gestión académica

VIERNES, 04 DE MARZO DE 2011
En los Institutos del país laboran alrededor de 900 profesores, preparando a 5 mil futuros docentes en Educación Básica.

Monserrate Kreamer, asesora del Ministerio de Educación para el Proyecto de Universidad Nacional de Educación, indicó que se encuentran reunidos en los salones de conferencias del Hotel El Galpón, hasta hoy viernes los directivos de los 28 Institutos Pedagógicos, formadores de los futuros profesores del país.
El objetivo del taller es trabajar en un proceso de monitoreo de la gestión académica de los institutos pedagógicos, basado en una reflexión y autoevaluación para poder identificar sus fortalezas, necesidades y realizar una propuesta de articulación académica de estos institutos con la Universidad Nacional de Educación a crearse en este año e iniciará sus actividades en el 2012.
Para este cometido se está elaborando y capacitando en una encuesta virtual de la cual se obtendrá una información, la misma que será analizada y poder implementar planes de mejoras y una propuesta académica. El trabajo con los Institutos Pedagógicos se viene realizando durante los últimos tres meses, y por parte de los asistentes hay mucha predisposición y mostrando el deseo de mejorar la calidad de la educación.
Los 28 Institutos Pedagógicos de la Sierra, Costa y Amazonía, son los encargados de formar a los futuros maestros en Educación Básica. Hoy visitarán los Institutos Chimborazo de San Luis y Jaime Roldós Aguilera de Colta Monjas, con la finalidad de conocer e intercambiar experiencias y poder crear una red de apoyo y asesoría entre los institutos. Las capacitaciones se extenderán hasta el mes de julio de este año, indicó.
En el taller se está trabajando temas como: integración de los ámbitos que forman parte de la herramienta encuesta para docentes, directivos y estudiantes; actualización y fortalecimiento curricular de la Educación General Básica; y la validación del proceso de aplicación de la encuesta.
Hermel Huaraca, docente del Instituto Chimborazo de San Luis, anfitrión del evento, indicó que el taller sirve para realizar un diagnóstico de las 28 instituciones formadores de maestros a nivel nacional. Este diagnóstico con la estrategia del monitoreo de la gestión en cada una de las instituciones, además estamos elaborando y validando los instrumentos que serán aplicados en cada una de las instituciones formadores de profesores.
La aplicación se realizará en forma técnica y científica para obtener resultados e iniciar con un nuevo enfoque, nueva planificación curricular y una nueva estrategia del proceso enseñanza-aprendizaje. Este enfoque tiene que estar basado en las destrezas con criterio de desempeño. En unos tres o cuatro meses esto estará listo.
Queremos que estos procesos en análisis sirvan para el mejoramiento de la formación docente y que redunde en la mejor calidad de vida de la población ecuatoriana.
Stijn Janssen, coordinador de la Asociación Flamenca de Cooperación al Desarrollo y Asistencia Técnica VVOB-Bélgica, con 20 años de apoyo a la Educación Ecuatoriana, indicó que gracias a las políticas del país, vemos en los últimos tres años cambios fuertes, sin embargo los cambios aun no se ven en el aula.
Nosotros mirando desde afuera hay muchos cambios en los procesos, principalmente en la manera de trabajar, de reflexionar sobre las cosas, sobre todo lo que pasa en el aula, en la escuela. Ahora en este momento se junta diferentes actores nacionales para mejorar la calidad de la educación y se está concretando procesos de mejoras precisamente con los Institutos Pedagógicos se está elaborando instrumentos para entrevistar a los estudiantes, docentes y directivos para reflexionar y mejorar los procesos.
La VVOB, en la actualidad esta trabajando con el Ministerio de Educación, especialmente en Educación Básica para la formación de docentes en este nivel, indicó.

14-03-2011

Met carnaval op weekend

Carnaval in Ecuador is: watergevechten.
De weg lijkt niet zo breed.
Met collega's en hun gezinnetjes op wandel
Kinderen van collega's
In de 'cajon', individuele sauna's
Heb pannenkoeken gebakken. Gezellig.

13-03-2011

Vanop berg op uitkijk naar Tsunami

De aardbeving in combinatie met de tsunami, die een deel van Japan verwoestte, heeft voorbije vrijdag ook voor enige paniek gezorgd in Ecuador. De president kondigde vrij snel een alarmfase aan. Duizenden mensen die in de buurt van de kust wonen, werden geëvacueerd naar hogere zones.

Ik ontving uit België bezorgde reacties. Vier van 'onze' stagiairs waren de voorbije dagen in Galapagos. Ze hadden vrijdagmiddag terug moeten toekomen op het vasteland, maar in plaats daarvan mochten ze nog een nachtje langer blijven op het eiland Santa Cruz. Alle vluchten waren opgeschort omwille van de tsunami-dreiging. De studenten zijn echter, net als alle andere eilandbewoners, naar het midden van het eiland gebracht. Daar is een berg van meer dan 800 meter. Ik kreeg een berichtje: 'We staan op de uitkijk voor de golf! Spannend!'. Uiteindelijk viel het allemaal mee, buiten de materiële schade. Het water was zo'n 400 meter landinwaards getrokken.
Een van de eerste geëvacueerden was de bekende landschildpad 'Lonesome George', die nu ongeveer 100 jaar oud is.

Iedereen zwanger!

In onze omgeving lijkt iedereen wel zwanger... Of bevallen. Lepida, de boekhoudster van VVOB Ecuador, is enkele maanden geleden bevallen van Camila. Susana, onze Ecuadoriaanse stagiaire, is onlangs bevallen van een zoontje. Een andere collega, Caroline, is nu in België om te bevallen. Een van onze Nederlandse vriendinnen, Meike, is een maand geleden bevallen van Tygo. En Jolanda is in verwachting.

Voor je hier als Ecuadoriaan geboren wordt, vertellen de meesten al welk geslacht je hebt en vaak heb je al een naam. Lepida sprak voor de geboorte de hele tijd over haar Camila, haar dochtertje-in-de-buik. En volgens de gebruiken hier, overgewaaid uit de States, wordt vooraf een 'baby shower' georganiseerd. Dat wil zeggen: een feestje met de collega's om cadeautjes uit te delen en spelletjes te spelen... Ben mijzelf aan het specialiseren in het raden van de omvang van de buiken van aanstaande moeders, een vast onderdeel van de baby shower. Heb al twee keer de juiste lengte in aantal wc-papierblaadjes geraden.

Caroline en Susana, twee zwangere buikjes in profiel.

De proef op de som tijdens de babyshower voor Lepida. Wie raadt de omtrek van de buik met het juiste aantal wc-papiertjes?

Een maand geleden is Tygo van Pepijn en Meike geboren. We waren hen gaan bezoeken in het ziekenhuis en een weekje later gingen we bij hen thuis beschuit met 'muisjes' (gekleurde, zoete anijskorreltjes) eten, een typisch Nederlands gebruik na de geboorte.
Pepijn en Meike hebben ons gisteren hun geboortekaartje bezorgd. En daar stond het logo op om de eigen Ecuadoriaanse industrie te promoten. 'Mucho mejor! Si es hecho en Ecuador.' (Veel beter! Als het gemaakt is in Ecuador). Zou dat waar zijn?

11-03-2011

Onlangs voor het werk in België

Begin februari was ik een kleine 2 weken voor het werk in België. Dat was naar aanleiding van de eerste bijeenkomst van het Strategisch Advies Comité van VVOB. Verantwoordelijken uit Brussel en vertegenwoordigers uit een aantal landen waar VVOB werkt, namen deel. En ik als een van de coöperanten. Er werd nagedacht en geadviseerd over een aantal strategische doelstellingen. We werkten ook aan voorstellen voor 'communities of practice', platforms die uitwisseling tussen de VVOB-landen moeten stimuleren. En er werd een ontmoeting met de lerarenopleidingen georganiseerd. Tijdens die bijeenkomst werd een 'speed dating' gehouden waarbij ik voor Ecuador geïnteresseerden ontving. Ivm samenwerkingsprojecten, stages en co.
Na de week met het Strategisch Comité had ik nog enkele afspraken op de Artevelde Hogeschool, het Ministerie van Onderwijs en VVOB.

Stijn