In Ecuador is een goede hotelinfrastructuur voorhanden. Van alle categorieën en stijlen. Van poepsjieke hotels tot zeer eenvoudige kamers bij mensen thuis. En daartussen heb je ook gewone, smaakvolle overnachtingsplekken. Dat is anders in Peru, waar je weinig gezellige hotelletjes hebt en dan nog steevast van buitenlanders. Het lijkt erop dat enkel de superrijke bovenlaag in Peru reist, terwijl een bredere laag van Ecuadorianen in eigen land rondreist. En de hotels zijn gelukkig ook meestal van Ecuadoriaanse eigenaars.
En toch is het fijn om ook eens naar een Vlaams eilandje in Ecuador te reizen. Wij doen dat zelf ook af en toe. Voor iemand die naar Vlaanderen Vakantieland in Ecuador wil komen, maakten we het volgende (onvolledig?) lijstje van de locaties die wij kennen. Breng zelf alvast een virtueel bezoekje door op de namen in het vet te klikken.
Stel dat je toekomt in Quito. Je overnacht dan uiteraard een of meerdere nachten bij ons thuis. En daarna zou je eerst naar het oosten kunnen trekken. Een heerlijke plek in de jungle op vier uurtjes van de hoofdstad. Met halfweg een tussenstop in de warme baden van Papallakta. Van daaruit zak je af naar de 'selva'. Op naar het dorpje Archidona. In de buurt daar heb je 'Hakuna Matata'. Je kan er zwemmen in een palmboomzwembad, wandelen op de uitgestippelde paden en heerlijk eten. Met Rudi en Marcellina kan je in het Nederlands spreken over hoe ze van een boerderij een 'lodge' maakten.
Als je genoeg genoten hebt, keer je terug naar Quito. Welkom thuis. En dan sturen we je naar Otavalo, op een tweetal uurtjes van Quito. Daar heb je Hotel Riviera-Sucre. Een sfeervol huis is het in het midden van die interessante Indianenstad. Met vooral op zaterdag (maar eigenlijk alle dagen) de toeristische markt met artesanaat.
Van Otavalo is het niet ver meer naar Ibarra. En van daaruit is het nog iets meer dan een uurtje rijden om in Limonal te geraken. Daar heb je 'Bosque de Paz', een plek in het nevelwoud. Piet Sabbe kan je vertellen over hoe hij een platgebrande wei omtoverde naar een fruitbos. Je ziet het hele jaar door kilo's citrusvruchten aan de bomen hangen. En je hebt er wandelpaden langs bambubosjes.
Olda, de vrouw van Piet kan je culinair voorbereiden op een verblijf aan de kust. Ze schotelt je lekkere gerechten van Esmeraldas voor. En dat zou dus de volgende stop kunnen zijn.
Tonsupa is een toeristische kustplaats, vlakbij Esmeraldas. Daar is onlangs een ViaVia Joker Reis Café (zie ViaVia Tonsupa) geopend. De Limburger, Guido Van Moll, kan je bevragen over zijn vorige leven als schepen voor milieu en toerisme in Muisne. Aan de rand van de zee (op de 'malecon') kan je ook gaan eten in 'La Terraza de los Flandes' en uiteraard heeft of had Guido daar een link mee.
Als je in de 'mood' bent voor meer kustleven, kan je naar het zuiden trekken, richting Manta. Daar heb je een 'Cafe con Leche' (Café met Melk). Het is de enige plek van ons lijstje die we nog niet bezochten. In het foldertje staat: 'A fun café con leche couple. The café part is from Esmeraldas and speaks - of course fluent Spanish. The leche part is a Belgian woman who speaks Spanish with a cute gringa (= VS of buitenlands) accent, English and Dutch.' Eens uitproberen dus?
Als je dan toch al wat zuidelijker bent geraakt, kan je evengoed helemaal naar de meest zuidelijke provincie van Ecuador reizen: Zamora. De laaste stop na een lange rit. Het is de moeite, hoor! Je eindbestemming is dan 'Copalinga'. Je overnacht er in ecologische 'cabañas', op slechts 3 kilometer van het Nationaal Park Podocarpus.
Je hoeft geen vogelliefhebber te zijn om het er naar je zin te hebben. Een babbel met Catherine of Boudewijn helpt ook. En het ontbijt 's morgens, met de colibri's in de buurt, smaakt naar meer. Ja, dat eten bij die Vlamingen... Dat is wel overal een aanrader.
Goede reis!
2 opmerkingen:
jullie weten een mens wel goesting in reizen te doen krijgen.
x ingrid
Mmmjaaa, dat is speciaal om jullie naar Ecuador te lokken natuuurlijk.
Stijn
Een reactie posten