Het viel me al op als ik deze dagen de krant opensloeg. Op haast elke pagina lees je over een nieuwe wet in aanmaak: de wet voor hoger onderwijs, de wet voor communicatie, de wet voor publieke diensten, de cultuurwet, enzovoort. Ik tel zeker 14 fundamentele wetten.
Nadat vorig jaar de nieuwe grondwet is goedgekeurd en dit jaar de president is herkozen, blijft er vaart zitten achter de veranderingen. Je merkt dat de kwaliteit er onder gaat leiden. We zien dat ook aan de voorstellen binnen het Ministerie van Onderwijs. Het zou goed zijn als er meer tijd zou genomen worden voor grondiger werk. Ook voor het creëren van een 'maatschappelijk draagvlak', zou dat bij wordt genoemd.
De overheid is geneigd om de hele maatschappij en haar structuren grondig en veel te snel te veranderen. Soms onlogisch en artificieel. Bijvoorbeeld: de vorming van 7 regio's die geen band met de realiteit en context hebben. De redeneringen en doelstellingen lijken meestal vrij goed, maar de maatregelen gaan haast steeds in de richting van centralistische en sterk controlerende oplossingen. Met veel bureaucratie. En dat lijkt me jammer. Ik zie meer heil in minder regels, maar beter uitgewerkt om dan streng te controleren.
Morgen gaan de Indiaanse volksbewegingen de straat op. Om te protesteren tegen de wet op watervoorraden. Volgens de Indianenbewegingen zou het water geprivatiseerd worden. De leerkrachten zijn al een dikke week aan het staken. Tegen de evaluatieproeven en tegen de nieuwe wet op onderwijs. Een aantal universiteiten waren ook al de straat op gegaan om tegen de beknotting van hun autonomie te protesteren. Het politiek klimaat verzuurt. De media spelen op die anti-houding in, zij riskeren immers ook sterker aan banden te worden gelegd via de nieuwe communicatiewet.
Vandaag kan je in de krant 'El Commercio' lezen dat de populariteit van president Rafaël Correa is gedaald naar 45 %. Bij zijn aanvangsperiode in 2007 haalde ie nog een recordpercentage van 68 %. De belangrijkste redenen voor zijn achteruitgang: zijn manier van zijn (20, 5 %), de economische crisis (10,0 %), het schandaal in verband met de overheidscontracten van zijn broer (9,7 %), de dictatoriale trekjes (8,9 %) en zijn confrontaties met de media (8,7 %).
In de krant staat vandaag ook dat het proces van de wettenaanmaak trager gaat verlopen dan gepland. Verschillende wetten hoeven niet voor het einde van het jaar er door gejaagd worden, maar 'pas' tegen 14 februari, de dag van de liefde. De commentaar in de krant luidt dat de overheid op die manier de protesten van morgen al wat lijkt te willen intomen.
Hopelijk geeft dat ook de tijd voor meer dialoog en voor betere wetten...
Stijn
1 opmerking:
Intussen spreekt onze minister van buitenlandse zaken Yves Leterme de algemene vergadering toe van de UNO! Wat een prestatie! Welkom, Ecuadoranen, bij Jan Peumans in Brussel.
Een reactie posten