14-07-2011

Op vakantie...


We verlaten dit blognestje een tijdje. Tot 20 augustus zijn we op vakantie in België. Voorlopig dus geen berichtjes. Vele groetjes en een fijne zomer!

05-07-2011

Mens-en-aap

'Monos' is het Spaanse woord voor apen. De Peruanen noemen de Ecuadorianen ook wel eens 'monos'. En binnen Ecuador zegt men tegen de mensen van de kust 'monos'. In Misahualli, een dorpje aan de rand van de Amazone, leven een 40-tal apen samen met de mensen. Je vindt ze voornamelijk aan het strand, maar in de latere namiddag tref je ze ook rond het dorpsplein aan. Ze zorgen voor het vertier van de toeristen, maar de lokale inwoners amuseren zich evenzeer met de grollen van de de apen. Ze springen op de tafels van het restaurant, ze klimmen tot aan je hoofd, ze trachten vanalles weg te nemen (mijn fototoestel bijvoorbeeld) en plagen de honden.
Na een bezoek aan een van de lerarenopleidingen, wilde mijn collega, Miriam, even langs Misahualli. De aapjes joegen haar voortdurend op stang.


Gekke bomen, levende bomen?

Ergens in de buurt van Jipijapa (uitgesproken: chiepiechapa), niet zo ver van de kust, zie je rare bomen. Ze hebben menselijke vormen en ze lijken wel omgekeerd gepland te zijn. Met de wortels naar boven. Zijn het verre neven van de 'baobab'-bomen in West-Afrika? De levensbomen. Ben vergeten hoe ze hier echt eten. Je kan ze bewonderen op de foto's hieronder. Als ik ze volgende keer nog eens tegenkom, wil ik eentje aanraken...

UNAE en co

We zijn beland in een beslissende fase wat de creatie van de 'Universidad Nacional de Educación' (UNAE) betreft. Enkele weken geleden had de coördinatrice van het project een presentatie voor de president. Uit die ontmoeting kwamen een aantal grote lijnen die onze oriëntatie deels deed veranderen. De laatste weken hadden we dan vergaderingen met diverse betrokken partijen: lerarenopleidingen (universiteiten en hogescholen), Ministerie van (Hoger) Onderwijs, vakbonden, nationale en internationale experten, accreditatieorgaan, enzovoort.

Het wordt nu tijd dat er knopen worden doorgehakt. Wat gaat de UNAE precies doen? Welke opleidingen? Hoe gaat zij het onderzoek aanpakken? Hoe gaat de UNAE gestructureerd worden? Hoe gaat ze de bestaande lerarenopleidingen linken? Heb zelf een document uitgewerkt met enkele mogelijke scenario's, waaronder ook een favoriete suggestie: een UNAE die de bestaande lerarenopleidingen (bepaalde universiteiten en alle hogescholen met een lerarenopleiding) linkt via regionale netwerken.
Ook in verband met hoe de lerarenopleiding op licentiaatsniveau er kan uitzien. Was het een beetje beu dat er maar geen concrete voorstellen naar voren komen. Met de uitwerking van het document hopen we vanuit VVOB te kunnen bijdragen aan een beslissing die nu echt wel lang op zich laat wachten. Dat heeft natuurlijk zijn redenen. Probleem is immers: wie beslist uiteindelijk? En het gaat over een politiek erg gevoelige kwestie.

Unesco en VVOB financieren de publicaties in verband met het proces en het definitieve voorstel van de Nationale Universiteit van Onderwijs. Dat moet tegen begin oktober afgerond zijn. We moeten er nu dus vaart achter zetten. Vanaf oktober gaat de nieuwe nog te bepalen rector met zijn ploeg van start. Begin volgend jaar gaan de deuren van de UNAE (in een gehuurd gebouw) open. En vanaf september 2013 moet de UNAE van start gaan in het nieuwe gebouw.

In verband met mijn werk zijn er enkele websites en blogs in het Spaans. Goed dus voor de bloglezers die op de hoogte willen blijven:



(netwerk van lerarenopleidingen in de regio)

03-07-2011

7 activiteiten voor het werk op een rijtje

1. Afscheid van Piet. Hij was tot een jaar geleden de verantwoordelijke voor VVOB Ecuador. Hij heeft meer dan 20 jaar voor VVOB gewerkt. Sinds vorig jaar is er een regel dat je als coöperant maar maximaal 10 jaar in een land mag blijven werken.
2. Werkbezoek aan 4 lerarenopleidingen in de provincies Pastaza (jungle) en Chimborazo (bergen). Bedoeling van het bezoek is directe informatie te krijgen over de lerarenopleidingen in functie van de nieuwe Nationale Universiteit voor Onderwijs. En dit via klasobservaties en gesprekken met studenten, docenten en rectoren. In sommige lerarenopleidingen film ik ook een 'best practice'. Samen met Unesco plannen we hiervoor immers een publicatie

De rector van een lerarenopleiding in Riobamba.
Klasobservatie. Een typische situatie: de docent spreekt en de studenten luisteren. Als er een vraag wordt gesteld, dan antwoorden elke keer dezelfden.
Studenten zijn weinig kritisch ten aanzien van hun lerarenopleiding, tenzij je het wat voorkauwt. Nu ja, dat is niet de bedoeling.
In een Indiaanse lerarenopleiding worden 'onderzoeksprojecten' voorgesteld. Er wordt een beetje te makkelijk omgesprongen met statistiek, maar de thema's zijn erg relevant voor de lokale gemeenschappen: migratie, voeding, educatieve materialen,... en hun invloed op de kwaliteit van het onderwijs. Na de presentatie ontvangen de studenten meteen hun punten op twintig. 17 op 20 is al heel weinig. De meesten krijgen een hogere score. De familie van de studenten komt ook luisteren naar de presentaties en schenkt eten aan de docenten. Met nogal vaak cavia en aardappelen. Het beste en duurste van alles. En veel Coca-Cola. Wat viel nog op? Dat ook in deze Indiaanse lerarenopleiding van Colta bijna alleen mannelijke studenten zijn. Anders dus dan in de Spaanse lerarenopleidingen. Indianenfamilies laten hun dochters niet graag studeren. Soms uit angst door de grote afstand naar de hogeschool, soms omdat ze vinden dat dit meer iets is voor de zonen. Dat waren enkele verklaringen van henzelf.
Studenten leren de techniek van zeefdrukken.
Tijdens het bezoek mag ik even voor de klas. Kinderen stellen vragen: zijn er in België ook kabouters?
De weg tussen Riobamba en Quito heet ook de 'vulcaanroute'. Normaal laten die pieken zich niet zo makkelijk zien, maar deze keer wel. In volgorde: Turungahua, Chimborazo en El Altar.
3. Silvia Ortega op werkbezoek. Zij is de rector van de Pedagogische Universiteit van Mexico en wordt door Unesco betaald om hier een kleine week mee te werken aan het voorstel van de nieuwe 'Universidad Nacional de Educación'. De laatste dag worden alle lerarenopleidingen opgetrommeld om over mogelijke scenario's na te denken die hen doen linken met de nieuwe universiteit. Heb zelf daarover een document uitgewerkt met een favoriete keuze voor de vorming van regionale netwerken van hogescholen rond een lokale universiteit. Ben benieuwd wat het gaat worden.
4. We organiseren voor de vierde en voorlaatste keer samen met het Ministerie van Onderwijs een nationaal treffen met alle lerarenopleidingen in Cuenca. In een manege, die is omgebouwd tot feest-en seminarieruimte. Paarden in de buurt. Dat helpt om er iets goeds van te maken.
Heb zelf ook enkele presentaties gegeven. Eentje over wat je in klassen aan gebruiken kunt observeren, bijvoorbeeld: leerlingen die passief moeten luisteren, zinnen doen afmaken, studenten lerarenopleiding als kinderen behandelen, enzovoort.
Met dit groepje (zie foto hieronder) hebben we de workshop georganiseerd. Van links naar rechts: Monserrat (coördinatrice project 'Nationale Universiteit van Onderwijs' - Ministerie), Gaby (Assistente, Ministerie), Paulette (VVOB-assistente die in het Ministerie werkt), Norma (collega bij VVOB) en Jessica (Verantwoordelijke voor samenwerking met lerarenopleidingen, Ministerie).
Niet alleen de Spaanstalige lerarenopleidingen zijn erbij, ook de 5 'interculturele, tweetalige' lerarenopleidingen. De Indiaanse dus. We analyseren video's van lessen die ze hebben opgenomen met eenvoudige camera's die door VVOB werden gefinancierd.
Er wordt heel vaak met 'papelotes' gewerkt. Grote flipover-papieren om het resultaat van groepswerk te presenteren.
Op het einde van de bijeenkomst bezoeken we meestal enkele lerarenopleidingen in de buurt. Ik ga mee met de groep die de lerarenopleiding van Azogues bezoekt. Daar wacht ons een erehaag van studenten en een orkestje op.
Het gaat er vaak eerder stijfjes aan toe in de lerarenopleidingen, maar de klas die ik deze keer observeer, is daar een extreem voorbeeld van. Vooraan staat de docente als een soort pilaar. Studenten lijken instrumenten die je moet bedienen met een vooraf gekopieerd programma. Ai, ai. Hopelijk gaan ze hun voorbeelden 'niet' nadoen.
Gebonden aan de lerarenopleiding (de hogeschool), heb je altijd een proefschool.
Studenten lerarenopleiding observeren de klas en noteren hun opmerkingen.
Op de terugweg rijden we langs het terrein waar de nieuwe 'Universidad Nacional de Educación' zich zal vestigen. Op een mooi veld langs een riviertje.
In Latacunga stoppen we om 'chugchucaras' te eten, een combinatie van varkensvlees, krokante varkenshuid, aardappeltjes uit de oven, gebakken banaan, gebakken maïs en popcorn.
5. Werkbezoek van Martin Valcke, professor aan de Universiteit Gent. Centrale thema: onderwijsonderzoek. We organiseren voor vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs, het Nationaal Secretariaat voor Hoger Onderwijs, universiteiten, hogescholen en UNESCO een workshop rond beleidslijnen voor onderwijsonderzoek. In eigen huis. De tweede dag houden we werkvergaderingen in de Ministeries. En de derde dag geeft Martin Valcke een interactieve presentatie op een Internationaal Congres voor Onderwijsonderzoek aan de 'Universidad Central'. Met die universiteit wensen we het onderwijsonderzoek in Ecuador te versterken. We zijn onlangs bijvoorbeeld ook een studie gestart om in kaart te brengen wat er bestaat aan onderwijsonderzoek. Op het einde van het bezoek van Martin gaan we nog even naar Peguche, een weversdorp.
6. VVOB wil de basiscompetenties bepalen voor alle medewerkers. Ecuador is een van de 10 landen waar hierover wordt meegedacht. Ik mag de workshop hiervoor begeleiden. Resultaat zijn de volgende 5 competenties (in het Engels):
Organisational commitment - Cooperation - Liability - Organizing - Continuous improvement
7. Paula Pogré, Argentijnse onderwijsspecialiste, komt toe in Quito. Ze is door VVOB ingehuurd om mee te helpen denken bij de creatie van de Nationale Universiteit voor Onderwijs. Ik ging haar oppikken aan de luchthaven. Die van het hotel hadden haar 'Pobre' (arm) genoemd in plaats van 'Pogre'. We nodigen Paula en een andere Argentijnse onderwijsexperte een avondje uit op kantoor en voor een etentje. Wat raden jullie ten aanzien van VVOB?, is een van de vragen voor hen. 'Dat jullie het Ministerie overnemen', is het antwoord. Ahum.

Engels

Het lijkt niet zo goed te lukken met het Engels van de Ecuadorianen. Je komt echt weinig mensen tegen die het vlot spreken. In het straatbeeld merk je daar ook soms wat van. Toch een beetje raar dat men niet vooraf even nagaat of het Engels dat men gebruikt wel juist gespeld is. Zo zag ik 'Sayber Cafe'. En hieronder op de foto zie je 'Streptease' op een affiche.