23-06-2011

De afgelopen weken

Zaterdagochtend 25 juni. Samen met Anneleen vertrokken ook Meike en Pepijn (plus hun pasgeboren Tygo) en Els met haar kinderen op vakantie naar Nederland en België.
Met de aankoop van onze nieuwe auto heeft Anneleen ook beslist om aan het stuur te gaan zitten. De uitdaging: vertrekken op een helling.
Twee weken geleden organiseerde de Nederlandse school een afrondende barbeque in het park hier in de buurt. Anneleen werkte een schattenzoektocht uit. En de schat was een door haar zelf gebakken cake. Ik had ook een groepje om mee op pad te gaan. Een andere groep had een onmiskenbaar voordeel mee: een speurhond. Vanaf volgend schooljaar zal Anneleen werken als schoolhoofd en lerares in de Nederlandse school in Quito.
Tijdens een van de vorige weekends spraken we af met Meike en Pepijn. Eerst inkopen doen op de artisanale markt van Otavalo. Boog en pijlen kopen voor petekind Willem. En vanuit een gezellig hotelletje een korte wandeling.

09-06-2011

Ex-bisschop in hongerstaking (HBVL)

ex bisschop in hongerstaking

In Ecuador is een voormalige bisschop al sinds 24 mei in hongerstaking. De 77-jarige Gonzalo López Marañón hoopt daarmee een einde te maken aan een zwaar conflict onder plaatselijke katholieken. Dat begon toen het Vaticaan een ultraconservatieve priester als opvolger van López aanstelde.

Gonzalo López Marañón, die een kamp heeft opgeslagen in een park in hoofdstad Quito, is in vijftien dagen al 8 kilogram afgevallen. Hij neemt alleen vloeistoffen tot zich. "Het is geen hongerstaking, hij is aan het vasten", zegt María de los Ángeles Vaca, woordvoerder van López. "Het verschil is dat het om een religieuze daad gaat, die vergezeld gaat van gebed en dialoog in een poging om tot vrede te komen."

President Rafael Correa, die zichzelf een linkse katholiek noemt, heeft het kamp al tweemaal bezocht. In maart had de president er nog mee gedreigd zijn veto uit te spreken over de aanstelling van López' opvolger.

Herauten van het Evangelie

López leidde meer dan veertig jaar het apostolisch vicariaat (bisdom in wording) Sucumbíos, in het Amazonegebied. Zijn bestuur werd gekenmerkt door een sterk sociale inslag.

Hij moest met pensioen omdat hij de 75 voorbij is. Het Vaticaan stelde in oktober Rafael Ibarguren Schindler aan als zijn opvolger. De Argentijn is een van de leiders van de Herauten van het Evangelie, een vereniging van vooral jonge conservatieve katholieken die in meer dan vijftig landen actief is.

Ongeschoeide karmelieten

López maakt deel uit van de ongeschoeide karmelieten, een orde die al tientallen jaren sociale projecten realiseert in het Amazonegebied en enkele van de opvallendste progressieve prelaten van Ecuador heeft geleverd.

De Herauten van het Evangelie brachten een andere, uitgesproken conservatieve stijl naar het Amazonegebied. De priesters dragen traditionele kleding, onder meer kniehoge bottines, een ketting als riem en een bruine pij waarop het Calatrava-kruis is geborduurd. Ze leggen de nadruk op cultusbeleving en zijn niet geïnteresseerd in de sociale projecten van hun voorgangers.

Basiskerk

Een groot deel van de katholieken in Sucumbíos verzet zich al maandaglang tegen Ibarguren Schindler. De Isamis-raad, een soort parlement van de katholieke gemeenschap in de provincie Sucumbíos, besliste in januari met 80 procent van de stemmen het ontslag van Ibarguren Schindler te vragen. Isamis wordt gevormd door 120 afgevaardigden van de basiskerkgemeenschappen, pastorale diensten, missieposten, diocesane clerus en sociale organisaties in de provincie.

Het Vaticaan stuurde op 2 mei zes achtergebleven karmelietenpriesters weg uit Sucumbíos omdat ze de plaatselijke katholieken zouden hebben opgejut.

08-06-2011

Ecuador vraagt geld om niet te boren (De Standaard - 11.11.11)


BRUSSEL - België moet Ecuador helpen om een olierijk natuurgebied te redden, vindt 11.11.11.
België moet zijn steentje bijdragen voor het behoud van 'een van de meest biodiverse oerwouden van de planeet', het nationale park Yansuní in Ecuador. Dat vinden de organisaties 11.11.11 en Broederlijk Delen. Het Yansuní-park is met bijna 10.000 vierkante kilometer, wat overeenkomt met een derde van België, het grootste natuurgebied in Ecuador. Naast de bovengrondse biologische rijkdom, ligt er onder de oppervlakte een potentiële goudmijn voor olieproducenten. Op verschillende plekken in het park wordt al decennialang olie gewonnen. Een deel van het park zou nu in de toekomst gevrijwaard worden van grote boorprojecten, maar enkel als de internationale gemeenschap daarvoor wil meebetalen.

Grote armoede

De Ecuadoriaanse overheid heeft uitgerekend dat ze met een verbod op exploitatie in het zogenaamde 'TTI-blok', een olierijke zone in het oosten van het park, ongeveer 5,2 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt. Om de naar schatting 856 miljoen vaten olie onder de grond te laten, wil het land dat de internationale gemeenschap de helft van dat bedrag terugbetaalt. 'Gezien de nog altijd grote armoede kan Ecuador het zich simpelweg niet veroorloven deze olie in de grond te laten. Daarom wil het land de kosten fifty-fifty delen met de internationale gemeenschap', zegt 11.11.11-secretaris Bogdan Vanden Berghe. Ecuador is voor meer dan de helft van zijn export afhankelijk van olie. De bedoeling is dat de 5,2 miljard euro wordt geïnvesteerd in 'duurzame energieprojecten'. De opbrengsten uit die hernieuwbare energie moeten op hun beurt worden aangewend voor allerlei projecten zoals herbebossing, herstelling van de schade die tot nu toe is aangebracht door eerdere boringen, de bescherming van lokale gemeenschappen, sociale ontwikkeling, enzovoort. Kristof Calvo, parlementslid voor Groen!, heeft in de Kamer een resolutievoorstel ingediend. Het voorstel, dat de federale regering oproept om het project te steunen, is ondertekend door politici van alle grote Franstalige partijen (PS, MR en CDH) en aan Vlaamse kant door SP.A en Groen!. De N-VA zou volgens Vanden Berghe al hebben laten weten het voorstel niet te steunen.

Tot nu toe heeft Ecuador al 40 miljoen euro ontvangen, waarvan 300.000 euro van de Waalse Gemeenschap. President Correa, die het project in 2007 goedkeurde, vindt dat de inzameling veel te traag verloopt. Hij dreigde er in 2008 al mee over te gaan tot exploitatie van het gebied. De oorspronkelijke termijn van het project was op een jaar voorzien. Die termijn is intussen met onbepaalde duur verlengd.

04-06-2011

Ans en Ruben in Ecuador

Een drietal weken geleden kwamen Ans en Ruben toe in Ecuador, vandaag keerden ze terug naar België. Anneleen had voor hen een mooi programma uitgewerkt: een weekje jungle, een weekje bergen en een weekje kust. Wij gingen zelf ook enkele weekends met hen op stap...