In Afrika en Latijns-Amerika hebben de Europeanen vaak een naam van 'losbandig' te zijn. In de betekenis van: heel vrij op relationeel en sexueel gebied. Toch hebben wij als noorderlingen een ander beeld van onszelf en van de Latino's.
Tijdens gesprekken in Peru en Ecuador vertelden ons mannen en vrouwen al over het feit dat de meesten ontrouw zijn, vooral dan de mannen. Nu bevestigt dit ook een onderzoek, waarover vandaag een artikel in 'El Comercio' te lezen is.
Zes van de Latino's (63 %) geven toe dat ze al eens ontrouw zijn geweest. Maar het bijzondere is dat de Mexicanen en Ecuadorianen de lijst van ontrouwen in 11 landen aanvoeren.
Deze peiling over sexualiteit werd uitgevoerd door het bedrijf 'Tendencias Digitales, met zetel in Caracas (Venezuela), voor de 'Grupo de Diarios América (GDA)'. Tussen juni en augustus 2011 werden 3.349 mannen en vrouwen tussen 18 en 55 jaar ondervraagd.
Als we een onderscheid maken tussen de mannen en vrouwen, merken we dat vooral de mannen in Latijns-Amerika toegeven ontrouw te zijn. 70 procent erkent een of twee keren hun partner te hebben bedrogen, terwijl de Brazilianen toegeven dat ze meer dan 3 keren ontrouw waren.
De mannen die ontrouw zijn, doen dat vanaf 36 jaar, terwijl vrouwen zich in de leeftijd van 25 tot 45 jaar situeren. In het algemeen is het hoogste percentage ontrouw voor de mannen in Ecuador (75 %) genoteerd, voor vrouwen is dat in Colombië (58 %).
Volgens Diego Tapia, familieterapeut, zou de ontrouw kunnen te wijten zijn aan een gebrek aan echte intimiteit. Het is te zeggen: dat beiden vrij en open uitdrukken wat ze denken en voelen. 'Het is een symptoom voor dieper ongenoegen, zoals ook het gebrek aan engagement voor een vitaal project samen.'
De sexuoloog Antonio León Rodríguez haalt andere oorzaken aan: het niet verzorgen van de ene persoon ten aanzien van de andere, de verwaarlozing, de eenzaamheid, het voortdurend onder stress leven, het wederzijdse misprijzen, het egoïsme, etc.
Voor de geconsulteerde experten is een van de redenen voor ontrouw de cultuur. De psycholog Miram Donoso bevestigt dat de macho-samenleving in zekere zin het ontrouw gedrag van mannen goedkeurt en de ontrouw van de vrouw bestraft.
De relatiepsycholoog Santiago Añazco voegt toe dat de culturele omgeving ertoe aanzet om te denken dat als de meerderheid het doet, men ook automatisch redeneert: 'waarom ik niet?'.
De eerste keer
41,5 procent van de vrouwen en mannen hadden een eerste sexuele relatie tussen 16 en 18 jaar.
De gedachte dat jongeren steeds jonger sexueel actief zijn, wordt bevestigd door de bevraging. 16,8 procent van de meisjes tussen 18 en 20 jaar zeiden dat ze een sexuele relatie hadden tussen 13 en 15 jaar.