Anneleen en ik werken als buitenlanders in Ecuador. Zo'n 600 à 700 Belgen zouden hier leven. Maar veel meer Ecuadorianen werken in Europa en de Verenigde Staten. In totaal leven ongeveer 2 miljoen Ecuadorianen in het buitenland.
Toen we gisteren terugvlogen, zaten 2 Ecuadoriaanse vrouwen naast ons in het vliegtuig. De ene vrouw werkt in een fabriek, ze is een 12-tal jaar geleden naar Barcelona verhuisd. De andere vrouw woont al een 8-tal jaren in Madrid, ze verzorgt nu een vrouw van 97 jaar. Ze woont in bij die vrouw en heeft in principe maar 3 namiddagen vrij. Toch blijft ze vaak gewoon aan huis. Het was nu de eerste keer in 3 jaar dat ze voor een maand terug bij haar familie is.
Ik ben net een boek aan het lezen over Ecuadorianen die naar Europa zijn getrokken. Het heet 'El éxodo ecuatoriano a Europa. Jóvenes y familias migrantes entre discriminación y nuevos espacios de ciudadanía.' (De Ecuadoriaanse exodus naar Europa. Jongeren en migrantenfamilies tussen discriminatie en nieuwe ruimtes voor burgerschap.)
Je kan daarin lezen over het feit dat eerst heel veel Ecuadoriaanse vrouwen naar Italië en Spanje trokken om er vooral huishoudelijk werk te doen. Goedkope werkkrachten dus, die men in Europa graag zag toekomen. De problemen begonnen vaak pas op te vallen als de kinderen en mannen in een tweede fase toekwamen. Jongeren belandden soms in straatbenden. Mannen geraakten nogal eens gefrustreerd omdat ze niet de belangrijkste kostwinnaar konden zijn en zich moeilijk konden aanpassen in de nieuwe samenleving. Het imago van de Ecuadoriaanse migranten verslechterde, de media versterkten dit.
Als Belgische 'migrant' in Ecuador kan je begrip opbrengen voor de problemen die ontstaan als Ecuadorianen in Europa toekomen. Van beide kanten.
Wij als Belgen komen hier in een sterke positie toe, de Ecuadorianen komen bijna altijd in de lagere sociale klassen terecht, ook al hebben ze bijvoorbeeld een goed diploma. Maar ook het lager gevaloreerd werk vinden zij vaak nog beter dan wat ze zouden meemaken in hun eigen land.
Stijn