18-10-2009

De missen van Manabí


De voorbije dagen was ik voor een bezoek aan twee lerarenopleidingen in de provincie Manabí .

Ondanks de afspraak van 3 maanden geleden en de telefoontjes nadien, liep het tweede bezoek een beetje fout. Men vierde er immers de verjaardag van de hogeschool. En dan is het altijd feest.
Ik moest de presentatie van ons programma snel doen opdat daarna de optocht door de straten kon starten. De centrale persoon in die optocht was de 'reina' (koningin of miss) van de hogeschool.

En dat is zowat de rode draad van mijn bezoek aan Manabí geworden. Vooraf vertelde men me al dat de vrouwen van Manabí de mooisten zijn van Ecuador. En blijkbaar willen ze die voortdurend in de kijker zetten. De meisjes en vrouwen doen daar blijkbaar gretig aan mee. Als je een krant openslaat, lees je dat er grote en kleine missen zijn, de brandweer heeft een mis, de voetbalploeg ook, er is een miss koffie(boon) en een miss 'campesina' (boerin). Haast elke school heeft haar miss. En alle steden, dorpen, cantons en de provincie hebben een miss.
De tweede nacht logeerde ik in de havenstad Manta en vlakbij mijn hotel was er een show van modellen en missen. Ben daar naartoe geweest. En zo kon ik de missen zien van alle grote steden van Manabí, de nieuwe kandidaten voor Miss Manabí en de enige echte Miss Ecuador van dit jaar (zie filmpje).
De kranten staan er vol van in Manabí: de koninginnen van vanalles...
En dan 'live' in Manta: een show van missen...
Fimpjes van 'Miss Ecuador'

Stijn

15-10-2009

Rector van universiteit vraagt excuses voor opleiding president Correa

De rector van de 'Universidad Católica de Santiago' van Guayquil, Michel Doumet, verontschuldigde zich enkele dagen geleden in naam van zijn instelling 'voor de kwaliteit van de persoon die we hebben gevormd'. Hij refereert daarmee naar de president, Rafaël Correa. De rector formuleerde die verklaringen tijdens de Algemene Vergadering van de Ecuadoriaanse universiteit. Michel Doumet reageerde zo op de uitlatingen die de president deed tijdens zijn wekelijkse mediatoespraak.

President Correa tijdens een van zijn toespraken op zaterdag.

Rafaël Correa sprak vorige vrijdag over de periode dat ie in 'Leuven' (eigenlijk: Louvain-La-Neuve) had gestudeerd. Hij zei dat ie zich toen pas realiseerde wat voor een slechte opleiding hij had gehad aan de 'Universidad Católica' in Ecuador. De president vertelde ook dat hij daar een prof had die 's morgens kip verkocht en in de namiddag les gaf.
De rector Doumet signaleerde dat het zeer pijnlijk is voor een rector dat een oudstudent met zulke verklaringen de instelling neerhaalt. 'Ik had gedacht dat we een professioneel hadden opgeleid'.
De bitsige verklaringen komen niet toevallig in een tijd dat de universiteiten oppositie voeren tegen het voorstel van de nieuwe wet op hoger onderwijs. Die wet beperkt volgens de universiteiten hun autonomie. De overheid wil meer grip op de universiteiten en wil hen laten werken in functie van ontwikkelingsplannen van het land.
Zowel de kwaliteit van het onderwijs als van het onderzoek van de universiteiten in Ecuador scoort zwak. Er zijn ook universiteiten die letterlijk hun diploma's verkopen. Maar ik betwijfel het of de overheid door allerlei bureaucratische maatregelen het juiste effect gaat bereiken.
(bron: 'Expreso', 14 okt. '09)

Stijn

13-10-2009

Vlaamse juf presenteert voorstellen wiskunde voor Japanse coöperatie, UNESCO en Ministerie van Onderwijs van Ecuador


Anneleen heeft zich gelanceerd met haar didactische materialen voor wiskunde. Sinds enkele weken is ze officieel aan de slag als 'coöperant zuid' voor VVOB. Na een dik jaar Ecuador en twee jaren Peru heeft ze genoeg materialen uitgewerkt om op grotere schaal toe te passen. Eerst moeten we nog zien hoe we het allemaal gaan aanpakken... Er zijn al enkele leuke ideeën, we laten binnenkort dus nog iets horen.
Stijn

11-10-2009

Nog eens een Belgenweekend

Er is minstens één plek op aarde waar je zuivere zuurstof kan inademen. Het is 'La Reserva El Angel', een natuurreservaat in het noorden van Ecuador. Je bevindt je daar op 3.644 tot 4.768 meter hoogte, met een fris 'paramo' klimaat van 0 en 18 graden.
Het gebied kent een bijzondere flora. Meest in het oog springend zijn de 'polilepis' (een oude 'papieren' boom) en de 'fraylejon' (ook een traag groeiende stam met ezelsoren bovenop).

De kuststad Guyaquil vierde voorbije vrijdag haar verjaardag, dus konden we genieten van een verlengd Belgenweekend in de 'ecolodge Polilepis'. We waren met een 20-tal Vlamingen, de helft kinderen. Gezellig. Beetje wandelen. Lekker eten. In de jacuzzi. Gezelschapsspelletjes. Een nachtwandeling met kandelaars en een spannend verhaal. Een hond, de lieveling van ons allen. Een wandeling te paard. En babbels...

Het millenniumbos. Letterlijk dan. Het is een primair 'polilepis'-bos.

Heel speciaal, die 'fraylejones'. Elk jaar groeit deze plant maar 1 centimeter.

Twee weken geleden woedde hier een brand. De fraylejon overleeft dit omdat in de stam een buis met een spons vol water zit.

En weer terug naar huis. 'Dames, plaats maken aub.'

Stijn

07-10-2009

Goedemorgen Ecuador

7h50
Ik stap de deur uit, loop de trap af en zie het grootmoedertje vegen. Zij ziet me ook. 'Nu ben je nog mooier', zegt ze. Ze is 93 jaar en komt naar me toe voor een ochtendzoen. 'God zegent je', laat ze weten als ik naar buiten loop. Ik daal onze straat af, steek een drukke laan over en wandel langs een betonnen tennisveld. Bijna alle dagen van de week zie ik er iemand lesgeven aan een oudere man, die de ballen alle kanten uitslaat. En de tennisleraar reageert steeds erg positief. 'Jaaa, jooo, bieeeennn, esoooo'. En we groeten elkaar ook elke keer enthousiast. Hand opsteken en iets zeggen van: 'Goede morgen. Hoe gaat het?'
Ik loop dan langs de sportvelden, net boven het nationale voetbalstadion 'Atahualpa', verder naar beneden. Een straat afslaan naar rechts, en in de bocht van die straat zie ik elke morgen twee 'guardians' of bewakers. Ook zij wenken, lachen vriendelijk en zeggen steeds goedemorgen. De enigen die me onderweg afblaffen, zijn een 5-tal honden. Maar dat valt nog wel mee. Het hangt er ook vanaf of ze zich vervelen of niet.
En ietsje na 8 uur kom ik op het werk aan. Daar is het steeds een uitgebreide ochtendceremonie: kussen, 'hoe gaat het?', 'goed', 'dankje', 'met jou', 'ook goed', en zo start de werkdag.

Stijn

02-10-2009

Indianen Ecuador komen in opstand

QUITO - Op tal van plaatsen in Ecuador hebben indianen wegen geblokkeerd uit protest tegen de regeringsplannen hun land open te stellen voor exploitatie door onder meer oliemaatschappijen. De acties, voornamelijk langs de Pan-Amerikaanse Snelweg, werden opgeschort nadat president Rafael Correa gisteren een dialoog had beloofd met leiders van de indiaanse gemeenschap. Correa, een bondgenoot van de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez, zegt de indiaanse gebieden verder te willen ontwikkelen. Ecuadoraanse en buitenlandse maatschappijen krijgen het recht te boren naar olie. Ook mogen ze actief zijn in de waterwinning en de bosbouw. De belangrijkste indiaanse groepering trok vorig jaar haar steun aan Correa in en betichtte hem van 'roof' van indiaans land. In 2000 en 2005 kwamen presidenten in Ecuador ten val door indiaanse opstanden. In Peru zag de regering na protesten af van soortgelijke plannen als in Ecuador. (AP - http://www.parool.nl/)

Indiaanse actievoerders bij een wegblokkade in Ecuador. De indianen steunden ooit de linkse president Rafael Correa, maar keerden zich van hem af. (Foto EPA)