30-07-2008
Film raakt volk
26-07-2008
Kranten tonen voorkeuren
Als ik moet afgaan op onderstaand beeld, dan gaan we via de pers een erg tendentieuze berichtgeving krijgen. Enkele weken geleden won de 'Liga', de belangrijkste club van Quito, de 'Copa de Libertadores', de Latijns-Amerikaanse Champions League. Een superoverwinning voor de stad en het hele land. Iedereen blij. De president nodigde de hele ploeg dus uit voor een ontbijt. De dag nadien kon je de verslaggeving vinden in de kranten. De ene krant toont een foto met de president (foto boven - man links) in volle glorie. De andere krant toont de president, verstopt achter een arm.
Stijn
Nieuwe grondwet garandeert geen goede sex voor vrouwen
President Rafael Correa van Ecuador noemt de herziening van de grondwet dringend noodzakelijk om een meer rechtvaardige samenleving tot stand te brengen. Bij de presentatie van zijn ontwerp voor zo'n nieuwe grondwet wees hij erop dat nu ook de belangen van de inheemse bevolking erin zijn verankerd. In een exclusief vraaggesprek met de Wereldomroep zei Correa dat hij al jarenlang pleit voor herziening van de grondwet, ver voordat hij in 2006 tot president werd gekozen. De partij van Correa had de meerderheid in de grondwetgevende vergadering. Op 28 september wordt er een referendum gehouden over de nieuwe grondwet.
De discussie over de nieuwe grondwet kwam enkele dagen geleden in het internationale nieuws toen een Ecuadoriaanse politica het recht op goede seks voor vrouwen wilde laten opnemen in de grondwet. Volgens haar zouden vrouwen een bevredigende vrijpartij moeten kunnen eisen van hun partner. Het plan van de 45-jarige Maria Soledad Vela viel echter niet in goede aarde. Volgens tegenstanders van het voorstel moeten vrouwen "maar aan hun gynaecoloog tips vragen voor een beter seksleven in plaats van aan de grondwet". Anderen stellen dat het plan van de politica de aandacht afleidt van belangrijkere zaken.
De Ecuadoriaanse bevolking zal de komende weken geconfronteerd worden met campagnes voor en tegen de nieuwe grondwet. Er wordt verondersteld dat de mensen de voorgestelde grondwet lezen (zoek zelf via google: 'Nueva Constitución Política del Ecuador'). Ik heb dat dus ook gedaan voor het thema onderwijs (vanaf artikel 343).
Mijn indruk is dat de teksten goede algemene principes vooropstellen, zoals gelijke kansen voor iedereen. Hopelijk lukt dat ook in de praktijk. Het privé-onderwijs, discriminerend omwille van de hoge inschrijvingsgelden, kan bijvoorbeeld rustig verder blijven functioneren. Het hoger onderwijs, publiek noch privé, mag echter geen winstgevende aangelegenheid zijn. Het publieke hoger onderwijs moet gratis zijn tot het derde niveau (!). Er wordt een systeem van nivellering en toelating voorgesteld, ook voor het private onderwijs. Ik zal in mijn job (vorming van leerkrachten) te maken krijgen met twee (vernieuwde) organen voor het hoger onderwijs: een van de planning/regulering/coördinatie en een ander voor de accreditatie en controle van de kwaliteit. Zowel voor het publieke als het private hoger onderwijs. Ben benieuwd of de 'si' het gaat halen. Het zou alleszins een nieuwe dynamiek brengen in dit land...
(Bronnen: http://www.demorgen.be/ - http://www.depers.nl/ - http://www.dewereldomroep.nl / 'Nueva Constitución Política del Ecuador' )
Stijn
24-07-2008
Peru - Ecuador. De verschillen.
Verder ook...
- Het openbaar vervoer in Ecuador is beter georganiseerd, je hebt zelfs speciale banen voor bussen, maar het functioneert minder efficiënt dan in Peru.
- Je ziet minder nonnetjes en paters in de straten van Ecuador.
- Ecuadorianen zijn meer geneigd om hun vuil in een vuilbak te droppen.
- Het Quichua is in Ecuador geen officieel erkende taal, in Peru is het Quechua dat wel. Hoewel van die Peruaanse wet in de praktijk weinig te merken valt...
- Het publieke onderwijs in Ecuador is niet religieus, in Peru is het openbaar onderwijs katholiek.
- De bevolking van Ecuador lijkt eerder kritisch tegenover buitenlanders die 'ontwikkelingswerk' doen. In Peru is er haast een verafgoding. De Ecuadoriaanse overheid verwelkomt die buitenlandse hulp echter meer dan de Peruaanse overheid.
- In Peru is een 'gringo' eender welke buitenlander, in Ecuador weet men dat dat woord enkel op Noord-Amerikanen slaat.
- In Ecuador lijkt men politiek meer bewust. Indiaanse bevolkingsgroepen hebben zich bijvoorbeeld meer geëmancipeerd dan in Peru.
- Ecuador gebruikt sinds 2000 de Amerikaanse Dollar, Peru heeft een eigen munt: de sol.
- In Ecuador krijg je meer groenten op je bord dan in Peru. En Ecuadorianen eten meer (soorten) brood dan Peruanen.
- Ecuadorianen maken meestal een rij. Om te wachten op de bus, in de winkel,... In Peru niet.
- Peru is 40 keer groter dan België, Ecuador is 'maar' 10 keer groter dan België. In Ecuador is alles bereikbaar in 1 dag: de kust, de Andesbergen en de amazone.
Stijn
De strijd tussen woord en beeld.
23-07-2008
In Lima word ik steeds herkend.
Stijn
15-07-2008
Even terug in Abancay
Rosalia, collega-juf. De meest hartelijke van allemaal.
Anneleen, Doris (poetst in Tarpu), vriendin van..., en Ines (ex-juf) Met Dennis een welkomstdrink...De nieuwbouw. De ruwbouw (links) van de kleuterschool schiet op. Het administratief gebouw is klaar.
06-07-2008
Op naar Gringolandia.
Als ik 's ochtends de bus naar mijn werk neem, zie ik meestal het bovenstaand beeld. Een lange rij wachtenden. Voor de Amerikaanse ambassade. Enkel als het regent, zie je haast niemand.
In 2000 werden in de Verenigde Staten 260.599 Ecuadorianen geteld. In totaal leven zo'n 35, 3 miljoen Latino's in de VS, vooral dan in Miami. Dat is ongeveer 12, 5 procent van de bevolking.
Van horen zeggen... Men schat dat in België een 30.000-tal Ecuadorianen leven, waarvan een 700-tal legalen. In Ecuador leven iets meer dan 600 Belgen.
Stijn
01-07-2008
Achter de muur
Ik zag de man op zijn dakterras en sprak hem aan. 'Heeft u misschien een ruimte om te wonen? We zijn op zoek naar een huisje.' Hij vraagt wie we zijn en ik leg hem uit dat we werken voor het onderwijs in Ecuador. Vrijwel meteen schenkt hij twee enorme joekels van advocaten. We staan nog een beetje rond te draaien op straat als hij ons even later uitnodigt om een kijkje te nemen in zijn ommuurde tuin. Het blijkt een echte jungle te zijn. Een klein paradijs. Met wel 50 soorten fruitbomen. 'Hier komt bijna niemand binnen', zegt ie. Hij zelf blijkt een reizende avonturier te zijn. Na een uitgebreide rondleiding wisselen we elkaars telefoonnummers uit. Met het vaste besluit op een andere keer verder te spreken over de natuur en ons leven.
Stijn